gorzkiej czekolady (jeśli nie lubicie gorzkiej można wymieszać z mleczną)
śmietanki kremówki 30%
masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
średnie gruszki
likieru gruszkowego (można pominąć lub zastąpić Amaretto)
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i kakao. Dodać masło pokrojone w wiórki oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę o śr. 26 cm lub małe foremki na tarty (u mnie prostokątne o wymiarach 16 x 9 cm). Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchym grochem. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Następnie zdjąć papier razem z obciążeniem i podpiec jeszcze około 5-7 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Syrop:
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.
Gruszki umyć, obrać ze skórki, przełożyć je do gotującego się syropu, gotować aż gruszki wyraźnie zmiękną (pod koniec gotowania dodać do syropu likier gruszkowy. Gotowe gruszki wyjąć z syropu, aby nieco przestygły.
Czekoladę, śmietankę i masło przełożyć do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę.
Czekoladę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki gruszki. Opcjonalnie oprószyć prażonymi migdałami. Podawać z bitą śmietaną.
Po gruszkach w czekoladzie i karmelu poczuliśmy z Mężem pewien niedosyt – były pyszne i zdecydowanie za szybko zniknęły. Chciało nam się czegoś równie szybkiego i prostego w przygotowaniu – padło więc na mini tarty czekoladowe. Wyszły naprawdę pyszne, ale czy połączenie rozpływającego się w ustach kruchego czekoladowego ciasta, czekoladowej polewy i gruszek podduszonych w syropie z dodatkiem likieru gruszkowego może wyjść niesmaczne? :) Ja myślę, że trzeba by naprawdę bardzo się postarać, żeby popsuć ten pyszny i prosty deser. :) Bardzo Wam polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
kakao
200 g
zimnego masła
żółtka
Syrop:
Ilość
Składnik
cukru
ok. 1 litra wody
soku z cytryny
Polewa/ganache:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady (jeśli nie lubicie gorzkiej można wymieszać z mleczną)
śmietanki kremówki 30%
masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
średnie gruszki
likieru gruszkowego (można pominąć lub zastąpić Amaretto)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2014-03-04 21:31:32
@Ina - myślę, że spokojnie mozna zmniejszyć ilość masła do 150 g, z mniejsza ilością też wyjdzie, tylko ciasto może sie kruszyć
ina
2014-03-04 19:45:52
jejciu.. mam wrazenie ze to strasznie duzo masla na taka ilosc pozostalych skladnikow. z mniejsza ilościa rowniez wyjdzie?
louis vuitton paris
2013-06-05 10:06:33
Many thanks a whole lot for sharing! I will definitely be back.
SlodkieFantazje
2013-02-01 10:41:16
@Judyta - już dodałam w przepisie składniki na syrop i jak go przygotować, gdzieś mi to uknęło podczas pisania. Jeśli chodzi o skórki to można pominąć, kopiowałam to przygotowanie ze swojego bazowego przepisu na ciasto kruche do tart i tam akurat były skórki z cytryny... choć w sumie można dodać startą skórkę z pomarańczy. Myślę, że w połączeniu z kakao stworzy ciekawy duet i nada całości subtelny pomarańczowy aromat. Ps. Dziękuję za zwrócenie uwagi :) przepisy często piszę nocami i czasami jak jestem już zmęczona jakiś szczegół mi umknie. :) Pozdrawiam serdcznie
Judyta
2013-02-01 09:35:21
Witam! Przepis i realizacja na zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie, ale mam jedno pytanie. W przygotowaniu jest napisane, ze gruszki gotujemy w syropie, natomiast w składnikach nie jest napisane jaki. Dodatkowo w przygotowaniu ciasta jest informacja o dodaniu skórek. O jakie skórki chodzi? Dziękuję z góry za odp.
pieczarka mysia
2013-01-30 16:51:18
wspaniale! wygladaja mega apetycznie :)
gin
2013-01-30 16:45:10
Wyglądają wspaniale :)Zgadzam się - połączenie idealne, to nie mogło się nie udać :)
Majana
2013-01-29 19:29:57
Jejku, są takie smakowite! Wyglądają pysznie, soczyście i słodko:)Pozdrawiam ciepło.
Jolanta Szyndlarewicz
2013-01-29 17:54:54
Piękne te tarty .... no i każdy ma swoją porcję, którą nieo trzeba się dzielić .... z czym przy takich pysznosćiach można mieć problem:) pozdrawiam
Po gruszkach w czekoladzie i karmelu poczuliśmy z Mężem pewien niedosyt – były pyszne i zdecydowanie za szybko zniknęły. Chciało nam się czegoś równie szybkiego i prostego w przygotowaniu – padło więc na mini tarty czekoladowe. Wyszły naprawdę pyszne, ale czy połączenie rozpływającego się w ustach kruchego czekoladowego ciasta, czekoladowej polewy i gruszek podduszonych w syropie z dodatkiem likieru gruszkowego może wyjść niesmaczne? :) Ja myślę, że trzeba by naprawdę bardzo się postarać, żeby popsuć ten pyszny i prosty deser. :) Bardzo Wam polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
kakao
200 g
zimnego masła
żółtka
Syrop:
Ilość
Składnik
cukru
ok. 1 litra wody
soku z cytryny
Polewa/ganache:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady (jeśli nie lubicie gorzkiej można wymieszać z mleczną)
śmietanki kremówki 30%
masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
średnie gruszki
likieru gruszkowego (można pominąć lub zastąpić Amaretto)
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i kakao. Dodać masło pokrojone w wiórki oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę o śr. 26 cm lub małe foremki na tarty (u mnie prostokątne o wymiarach 16 x 9 cm). Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchym grochem. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Następnie zdjąć papier razem z obciążeniem i podpiec jeszcze około 5-7 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Syrop:
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.
Gruszki umyć, obrać ze skórki, przełożyć je do gotującego się syropu, gotować aż gruszki wyraźnie zmiękną (pod koniec gotowania dodać do syropu likier gruszkowy. Gotowe gruszki wyjąć z syropu, aby nieco przestygły.
Czekoladę, śmietankę i masło przełożyć do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę.
Czekoladę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki gruszki. Opcjonalnie oprószyć prażonymi migdałami. Podawać z bitą śmietaną.