Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 26 cm
Kochani nie będę Wam specjalnie reklamować tej tarty, powiem tylko tyle, że jeśli zerkacie na moje przepisy i zastanawiacie się, którą tartę lub które ciasto czekoladowe zrobić w pierwszej kolejności, to bez wahania powiem Wam „zacznijcie od tej!”. :) To jedna z najlepszych tarta na blogu i jedna z najlepszych jakie jadłam. Kruchy czekoladowy spód wspaniale współgra z truflową masą czekoladową, ta z kolei cudownie łączy się z masa kajmakową, a jeśli do dodamy jeszcze karmelizowane banany i bitą śmietanę powstaje coś czemu nie sposób się oprzeć. :) Ja mocno walczyłam, zęby nie zjeść więcej niż jeden kawałek, bo w tyle głowy kołatała się myśli „o matko, ile to ma kalorii”, ale muszę się przyznać, ze poległam te walkę i skusiłam się na dodatkowy kawałek. :) Nawet mój mąż, który nie przepada za czekoladowymi wypiekami i deserami wcinał ją ze smakiem od czasu do czasu wzdychając z uznaniem. :) Bardzo, ale to bardzo Wam ją polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g | ciasteczek pełnoziarnistych |
masła | |
gorzkiej czekolady |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
śmietanki kremówki 30% |
Ilość | Składnik |
---|---|
banany | |
brązowego cukru trzcinowego | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowej masy kajmakowej) | |
śmietanki kremówki 30% | |
cukru pudru | |
3 łyżki | startej czekolady gorzkiej |
Ciasteczka rozkruszyć na pył za pomocą blendera lub wałka. Masło z czekoladą rozpuścić w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając. Masę czekoladowo-maślaną połączyć z rozkruszonymi ciasteczkami. Formę do tarty natłuścić, dno i boki wyłożyć masą ciasteczkową, dociskając dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce.
Posiekaną czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i śmietanką ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje). Masę schłodzić. Gdy nieco zgęstnieje rozsmarować ją na spodzie ciasta i ponownie schłodzić, aż całkowicie zgęstnieje. Masę kajmakową rozsmarować na zastygniętej masie czekoladowej.
Karmelizowane banany:
Banany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.
Masło stopić na patelni, dodać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się skarmelizuje (będzie miał ciemniejszy kolor, gęstszą konsystencję, przypominającą zawiesisty sos), dodać banany, delikatnie wymieszać, chwilę razem podgrzać, zdjąć z ognia.
Banany przestudzić, wyłożyć na masę kajmakową.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na karmelizowane banany, wierzch obsypać startą czekoladą.
Smacznego :)