owoców leśnych świeżych lub mrożonych; u mnie mieszanka malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki oraz jagód (mrożone owoce wcześniej rozmrozić)
Kruszonka migdałowa:
Ilość
Składnik
mąki pszennej (najlepiej krupczatki
zmielonych migdałów
cukru pudru
ekstraktu z wanilii
roztopionego masła
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach ok. 25 x 25 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno formy. Podpiec około 12-15 minut w temperaturze 180°C (piekę z termoobiegiem). Ciasto powinno być lekko zezłocone. Podpieczone wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić.
Nadzienie:
Owoce umyć, osączyć dokładnie na papierowych ręcznikach.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
Całość:
Ciasto oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Wyłożyć owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.
Kolejna odsłona placka kruchego z owocami. Tym razem w roli głównej owoce leśne, na kruchuteńkim nie za grubym spodzie, przykryte warstwą chrupiącej migdałowej kruszonki. Owocowe kwaskowate nadzienie świetnie skomponowało się z dość słodkim chrupiącym ciastem i wyszło pysznie. :) Jednym słowem klasyka, której jednak nie sposób się oprzeć. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru pudru
200 g
zimnego masła
żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie owocowe:
Ilość
Składnik
owoców leśnych świeżych lub mrożonych; u mnie mieszanka malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki oraz jagód (mrożone owoce wcześniej rozmrozić)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Sandra
2014-09-23 19:03:23
...a można użyc jabłek i drugą połowę ciasta rozwałkować i dac na wierzch?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-24 09:53:17
Tak, można dać jabłka lub inne owoce. Pozdrawiam
gorgon
2014-06-23 15:18:32
Wypróbowany przepis. Niedawno zrobiony jako dodatek do kawy w ogrodzie smakował wyśmienicie. Nadzieniem jaki dodałem był dżem z owoców leśnych (z Gomaru Piń.), polecam gdyż nie jak inne rozpływają się po cieście, tylko stanowi jednolitą masę. Palce lizać.
SlodkieFantazje
2013-09-16 19:43:03
@Ania - zakalec w cieście kruchym powstaje, gdy na surowe lub prawie surowe ciasto wyłożymy owoce i nasiąknie ich sokiem. Żeby temu zapobiec spód podpiekamy aż się lekko zezłoci, a przed wyłożeniem owoców wysypujemy na niego troche bułki tartej lub kaszy manny, która wchłodznie nadmiar soku. Owoce powinny być też dobrze odsączone z wody. Wszystko, to było podane w przepisie. Kruchy spód z tego ciasta robię od wielu lat z różnymi owocami i nigdy jeszcze nie wyszedł mi zakalec, dlatego jestem pewna, że jeśli tylko ktoś dokładnie zastosuje się do tych rad nie ma mowy o żadnym zakalcu. Owoce były za suche bo 40 minut to trochę za dużo na pieczenie dość cienkiego ciasta z jedną warswą owoców. Pozdrawiam
Ania
2013-09-15 17:09:24
Piekłam spód 15 minut, całość przez 40 minut i wyszedł ZAKALEC! Niestety ciasto do wyrzucenia, nie da się tego jeść, owoce były suche.
zdrowiejzyc.blog.pl
2013-09-08 14:46:37
na pewno wypróbuję:)
Basia
2013-09-08 09:56:58
Owoce rozmrożone mają tyle soku, że grzechem jest go wylać przy myciu owoców; należałoby lepiej podać - co zrobić żeby wykorzystać po rozmrożeniu owoce i sok ?;
Magdalena
2013-07-13 19:32:57
Zrobiłam i wyszło super :) !
Jolanta Szyndlarewicz
2013-06-19 08:38:16
cudowny placek na niedzielne (i nie tylko ) popołudnie:) pozdrawiam
Smotka
2013-06-17 19:37:38
Pięknie wygląda, a na tym niebieskim/fioletowym talerzyku przedstawia się wręcz zniewalająco! Piękny komplecik!
Irena
2013-06-17 19:33:26
Cudne, a ja i moja rodzina uwielbiamy kruche wypieki, dlatego w weekend na pewno zrobię! Tym bardziej, że wszystkie twoje ciasta wychodzą mi perfekcyjnie, a nigdy tak nie było. :-)
SlodkieFantazje
2013-06-17 13:30:55
@Kama - a proszku nic :) chyba, że się chce, żeby ciasto wyrosło większe :)
Kolejna odsłona placka kruchego z owocami. Tym razem w roli głównej owoce leśne, na kruchuteńkim nie za grubym spodzie, przykryte warstwą chrupiącej migdałowej kruszonki. Owocowe kwaskowate nadzienie świetnie skomponowało się z dość słodkim chrupiącym ciastem i wyszło pysznie. :) Jednym słowem klasyka, której jednak nie sposób się oprzeć. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru pudru
200 g
zimnego masła
żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie owocowe:
Ilość
Składnik
owoców leśnych świeżych lub mrożonych; u mnie mieszanka malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki oraz jagód (mrożone owoce wcześniej rozmrozić)
Kruszonka migdałowa:
Ilość
Składnik
mąki pszennej (najlepiej krupczatki
zmielonych migdałów
cukru pudru
ekstraktu z wanilii
roztopionego masła
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach ok. 25 x 25 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno formy. Podpiec około 12-15 minut w temperaturze 180°C (piekę z termoobiegiem). Ciasto powinno być lekko zezłocone. Podpieczone wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić.
Nadzienie:
Owoce umyć, osączyć dokładnie na papierowych ręcznikach.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
Całość:
Ciasto oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Wyłożyć owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.