gorzkiej czekolady, posiekanej (używałam czekolady o zawartości kakao 70 %)
ekstraktu z pomarańczy lub skórka starta z 1 średniej sparzonej pomarańczy
dodatkowo odrobina startej na grubych oczkach czekolady
opcjonalnie kawałki pomarańczy lub inne owoce
Sposób przygotowania
Kaszę przesypujemy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy ją wrzątkiem lub na chwilę nim ją zalewamy. Przesypujemy kaszę do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka roślinnego lub zwierzęcego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza będzie miękka (zazwyczaj około 15-20 min.), jeśli wchłonie całe mleko, a nadal będzie twardawa dolewamy jeszcze pół szklanki mleka i dalej gotujemy.
Ugotowaną kasze przekładamy do blendera, dodajemy szklankę ciepłego mleka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka. Dodajemy drobno posiekaną lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, ekstrakt cytrynowy lub startą skórkę z pomarańczy. Ponownie blendujemy kilka minut, do czasu aż masa będzie jedwabiście gładka.
Mus przekładamy do pucharków/kieliszków lub słoiczków. Schłodzić przez kilka godzin. Z wierzchu posypujemy tartą czekoladą, posiekanymi orzechami lub owocami.
Jaglany mus czekoladowy z nutą pomarańczy. Niezbyt słodki, choć to oczywiście zależy od użytej czekolady i ilości dodanego słodziła. :) Puszysty, rozpływający się w ustach, bez wyczuwalnej goryczki kaszy i mega czekoladowy. Wychodzi tak pyszny, że niepotrzebne są mu już żadne dodatki. :) Polecam.
Składniki:
Na 4 nieduże pucharki:
Ilość
Składnik
kaszy jaglanej suchej
mleka roślinnego lub krowiego
ksylitolu lub erytrotolu
gorzkiej czekolady, posiekanej (używałam czekolady o zawartości kakao 70 %)
ekstraktu z pomarańczy lub skórka starta z 1 średniej sparzonej pomarańczy
dodatkowo odrobina startej na grubych oczkach czekolady
Jaglany mus czekoladowy z nutą pomarańczy. Niezbyt słodki, choć to oczywiście zależy od użytej czekolady i ilości dodanego słodziła. :) Puszysty, rozpływający się w ustach, bez wyczuwalnej goryczki kaszy i mega czekoladowy. Wychodzi tak pyszny, że niepotrzebne są mu już żadne dodatki. :) Polecam.
Składniki
Na 4 nieduże pucharki:
Ilość
Składnik
kaszy jaglanej suchej
mleka roślinnego lub krowiego
ksylitolu lub erytrotolu
gorzkiej czekolady, posiekanej (używałam czekolady o zawartości kakao 70 %)
ekstraktu z pomarańczy lub skórka starta z 1 średniej sparzonej pomarańczy
dodatkowo odrobina startej na grubych oczkach czekolady
opcjonalnie kawałki pomarańczy lub inne owoce
Sposób przygotowania
Kaszę przesypujemy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy ją wrzątkiem lub na chwilę nim ją zalewamy. Przesypujemy kaszę do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka roślinnego lub zwierzęcego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza będzie miękka (zazwyczaj około 15-20 min.), jeśli wchłonie całe mleko, a nadal będzie twardawa dolewamy jeszcze pół szklanki mleka i dalej gotujemy.
Ugotowaną kasze przekładamy do blendera, dodajemy szklankę ciepłego mleka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka. Dodajemy drobno posiekaną lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, ekstrakt cytrynowy lub startą skórkę z pomarańczy. Ponownie blendujemy kilka minut, do czasu aż masa będzie jedwabiście gładka.
Mus przekładamy do pucharków/kieliszków lub słoiczków. Schłodzić przez kilka godzin. Z wierzchu posypujemy tartą czekoladą, posiekanymi orzechami lub owocami.