opcjonalnie łyżka skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego (ja pominęłam)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
opcjonalnie cukier puder do oprószenia wierzchu
garść kaszy manny do oprószenia spodu
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki migdałowej
ksylitolu lub erytrotolu
masła w temperaturze pokojowej lub olejku kokosowego
średnie jajka
cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z ksylitolem, dodać masło/olej kokosowy, jajka, cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. W razie potrzeby dodać tłuszczu (jesli ciasto jest za suche) lub mąki, jesli jest zbyt wilgotne/ Zwinąć je w kule i schłodzić około 30 w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do lodówki. Większą częścią wykleić spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, żeby nieco się schłodziło.
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić wzdłuż na 3 części. Wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem.
Pozostałe, schłodzone ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką i wyciąć z niego paski szerokości ok 8-10 mm. Ułożyć na jabłkach, tworząc na wierzchu ciasta kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C. Piec około 1 h, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.
Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w tortownicy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki. W zasadzie, to głównie tym, że nadzienie przygotowujemy z surowych jabłek, bez wcześniejszego podprażania ich. Mieszamy je z cukrem, cynamonem i rodzynkami, wg niektórych przepisów również z orzechami. Na wierzchu układamy charakterystyczną kratkę.
Składniki:
Nadzienie:
Ilość
Składnik
kwaśnych jabłek (u mnie antonówka)
ksylitolu
rodzynek (mogą być wcześniej namoczone w brandy)
cynamonu
opcjonalnie łyżka skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego (ja pominęłam)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
opcjonalnie cukier puder do oprószenia wierzchu
garść kaszy manny do oprószenia spodu
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki migdałowej
ksylitolu lub erytrotolu
masła w temperaturze pokojowej lub olejku kokosowego
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Catherine
2016-09-21 11:02:39
Szukałam przepisu na szarlotkę szybką bez prażenia jabłek no i jak zobaczyłam u Ciebie Kasiu te piękne zdjęcia ciasta postanowiłam, że upiekę tą holenderską :) Użyłam tortownicy 24 cm i z podanej ilości była akurat. (jabłka szara reneta, rodzynki pominęłam). Piekłam dłużej około 1 godz. i 15 min. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Szarlotka wyszła identyczna jak na zdjęciu. W smaku trochę inna od naszej polskiej kruchej szarlotki, ciasto lekko twardawe. Pewnie przez dodatek całych jajek. Zastanawia mnie czy w takim razie można dodać 2 żółtka? Obawiam się że wtedy ciasto mogłoby być zbyt kruche i nie trzymać formy, hm....
Podsumowując - polecam bo pięknie się prezentuje i te duże kawałki jabłek robią wrażenie :-)
Jolanta Szyndlarewicz
2016-09-20 15:24:55
Przyznam szczerze, że chyba jeszcze nie robiłam szarlotki do której podprażałoby się jabłka .... u mnie albo takie tarte ze słoja, albo świeże .... zresztą nieważne, czy szarlotka polska czy holenderska ... czy z prażonych, czy świezych - zawsze jest to najlepsze ciasto na świecie:)
Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki. W zasadzie, to głównie tym, że nadzienie przygotowujemy z surowych jabłek, bez wcześniejszego podprażania ich. Mieszamy je z cukrem, cynamonem i rodzynkami, wg niektórych przepisów również z orzechami. Na wierzchu układamy charakterystyczną kratkę.
Składniki
Nadzienie:
Ilość
Składnik
kwaśnych jabłek (u mnie antonówka)
ksylitolu
rodzynek (mogą być wcześniej namoczone w brandy)
cynamonu
opcjonalnie łyżka skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego (ja pominęłam)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
opcjonalnie cukier puder do oprószenia wierzchu
garść kaszy manny do oprószenia spodu
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki migdałowej
ksylitolu lub erytrotolu
masła w temperaturze pokojowej lub olejku kokosowego
średnie jajka
cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z ksylitolem, dodać masło/olej kokosowy, jajka, cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. W razie potrzeby dodać tłuszczu (jesli ciasto jest za suche) lub mąki, jesli jest zbyt wilgotne/ Zwinąć je w kule i schłodzić około 30 w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do lodówki. Większą częścią wykleić spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, żeby nieco się schłodziło.
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić wzdłuż na 3 części. Wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem.
Pozostałe, schłodzone ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką i wyciąć z niego paski szerokości ok 8-10 mm. Ułożyć na jabłkach, tworząc na wierzchu ciasta kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C. Piec około 1 h, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.
Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w tortownicy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.