Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 36
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki gryczanej białej lub owsianej/jaglanej | |
proszku do pieczenia bez fosforanów | |
sody oczyszczonej | |
soli | |
oleju kokosowego lub masła (można częściowo zstąpić awokado | |
ksylitolu lub erytrytolu zmielonego na puder | |
duże jajko (u mnie rozmiar L) | |
ekstraktu lub pasty z wanilii | |
płatków owsianych, górskich | |
opcjonalnie roztopiona czekolada gorzka do polania ciasteczek |
Piekarnik nagrzać do 180 °C. Dwie blachy wyłożyć papierem do wypieków.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na białą puszystą masę. Dodać cukier brązowy i dalej ucierać aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać jajko, ekstrakt/pastę z wanilii i zmiksować aż masa stanie się jednolita i puszysta (około 1 minuty). Dodać mąkę wymieszaną z reszta składników, wymieszać na wolnych obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać płatki owsiane, wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką do połączenia się masy.
W dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej wcześniej papierem, zostawiając spore odstępy.
Jeśli chcecie by ciasteczka były takie pękate, należy je przez 15-20 minut schłodzić aż masa stężej, będzie sztywniejsza i wtedy dopiero piec, a jeśli chcecie bardziej płaskie ciasteczka (w oryginale były płaskie) wtedy wstawiamy blachę do razu po uformowaniu ciasteczek, można je też przed wstawieniem do piekarnika jeszcze lekko spłaszczyć dłonią.
Piec około 15 minut aż ciasteczka będą złociste, w środku nadal powinny być dość miękkie.
Gotowe studzić na kratce. Jeśli lubicie można wierzch zamoczyć w roztopionej czekoladzie.
Smacznego :)