ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
jajko
cynamonu
proszku do pieczenia
szczypta soli
płatków owsianych błyskawicznych (lub pół na pół z orkiszowymi)
drobnych rodzynek
dużego jabłka, starego (wychodzi ok. 1 szklanki)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wymieszać dokładnie. Dużą płaską blachę posmarować cienko tłuszczem. Masę na ciasteczka wymieszać szybko ze startymi jabłkami, łyżką nakładać na blachę porcje ciasta. Blachę włożyć do rozgrzanego do temp. 190°C piekarnika. Piec około 15 minut.
Faktycznie zasługują na miano koneserek. Jedne z lepszych ciasteczek owsianych, jakie jadłam, chrupiąc, ale jednocześnie niesamowicie wilgotne i owocowe dzięki jabłku i rodzynkom. A jak wspaniale pachną cynamonem i wanilią. Pyszne przekąska lub drugie śniadanko. I spodobają się na pewno też naszym małym pociechom (sprawdziłam), a dostarczą zdecydowanie więcej ważnych składników odżywczych niż typowe słodycze. :) Przepis zaczerpnięty z październikowego magazynu „Moje gotowanie”. Polecam. :)
Składniki:
Ilość
Składnik
mąki
200 g
stopionego masła
brązowego cukru
ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
jajko
cynamonu
proszku do pieczenia
szczypta soli
płatków owsianych błyskawicznych (lub pół na pół z orkiszowymi)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kasiek
2014-06-04 15:45:57
PYCHOTKA!!!!To od dziś mój stały przepis na ciastka owsiane!Coś pomiędzy "suchymi" owsianymi, które znałam i pyszną "wilgotną" szarlotką... Niebo w buzi. ;) POLECAM i dziękuję...
Gość555
2014-02-25 08:56:00
Cudowne ciasteczka. Już zabieram się do pieczenia :-)
ewelina
2013-09-08 15:30:59
Witam,ciasteczka wygladaja apetycznie mam jedno pytanie czy mozna dodac do nich orzechylub migdaly? pozdrawiam
asti
2013-08-13 19:40:12
właśnie siedzą w piekarniku :) z małymi modyfikacjami oczywiście! dałam połowę masła, cukier pół na pół zwykły z domowym waniliowym, a płatki zwykłe - nie błyskawiczne! ciekawe, co z tego wyjdzie.. na "surowo" było całkiem pysznie:) pozdrawiam!
Marcisz
2013-05-04 10:02:44
Wczoraj skorzystałam z przepisu. Ciasteczka wyszły przepyszne. Wspaniały przepis. Pozdrawiam
Asiek
2011-10-14 17:50:20
Właśnie piję pyszną herbatkę, czy mogę prosić kilka tych pysznych ciasteczek? Ładnie proszę:)...
Pozdrawiam!
Nemi
2011-10-09 10:08:05
Takie malutkie, a tyle potrafią sprawić radości:)
Monisia
2011-10-09 06:11:26
Do schrupania;))
Tyna
2011-10-08 19:25:16
Na pewno fajnie chrupią:) Wyglądają kusząco:)
Majana
2011-10-08 19:02:31
Jakie one są śliczniutkie:)
Trzcinowisko
2011-10-08 16:24:39
Od zawsze pożądam wszystkiego co ma płatki owsiane:)
Faktycznie zasługują na miano koneserek. Jedne z lepszych ciasteczek owsianych, jakie jadłam, chrupiąc, ale jednocześnie niesamowicie wilgotne i owocowe dzięki jabłku i rodzynkom. A jak wspaniale pachną cynamonem i wanilią. Pyszne przekąska lub drugie śniadanko. I spodobają się na pewno też naszym małym pociechom (sprawdziłam), a dostarczą zdecydowanie więcej ważnych składników odżywczych niż typowe słodycze. :) Przepis zaczerpnięty z październikowego magazynu „Moje gotowanie”. Polecam. :)
Składniki
Ilość
Składnik
mąki
200 g
stopionego masła
brązowego cukru
ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
jajko
cynamonu
proszku do pieczenia
szczypta soli
płatków owsianych błyskawicznych (lub pół na pół z orkiszowymi)
drobnych rodzynek
dużego jabłka, starego (wychodzi ok. 1 szklanki)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wymieszać dokładnie. Dużą płaską blachę posmarować cienko tłuszczem. Masę na ciasteczka wymieszać szybko ze startymi jabłkami, łyżką nakładać na blachę porcje ciasta. Blachę włożyć do rozgrzanego do temp. 190°C piekarnika. Piec około 15 minut.