dyni (waga po obraniu dyni i usunięciu z niej gniazda z pestkami)
ksylitolu lub cukru kokosowego
mleka (można zastąpić roślinnym
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską rozciętą wzdłuż laska wanilii)
duże jajka
skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników ciasta, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można wyrobić ciasto w robocie końcówką w kształcie haka).*
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1/2 godziny. Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ją mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi) ( u mnie forma do tarty o śr. 26 cm).
Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przycinamy nożem. Formę z ciastem ponownie schłodzić przez około 20 min.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia (dociskając papier do brzegów) i wysypać na niego suchy groch/kaszę lub ryż wypełniając nim formę aż po brzegi).Wstawić do nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i piec około 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć z niego papier do wypieków razem z obciążeniem i dalej piec około 7-10 minut aż ciasto lekko się zarumieni i dokładnie (trzeba uważać, żeby nie przesadzić z czasem podpiekania, bo brzegi mogą nam się zbyt mocno przypiec podczas dalszego pieczenia).
Nadzienie:
Dynię pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, dodać ksylitol, mleko i wanilię, wstawić na średni ogień i podgrzewać od czasu do czasu mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie przykryć garnek (zostawiając uchyloną pokrywkę) i dusić jeszcze około 10 minut, aż dynia będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia (jeśli używaliśmy laskę wanilii, wyjąć ją) i zmiksować całość na gładką, jedwabistą masę. Wystudzić.
Jajka ubić w osobnym naczyniu, dodać do przestudzonego musu dyniowego, dodać skrobię i ponownie zmiksować całość na jednolitą, gładką masę.
Całość:
Masę dyniową przelać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 30 minut, aż nadzienie się zetnie, nie będzie już płynne, ale wciąć będzie lekko drżeć.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
Krucha tarta z przepysznym musem dyniowym. Nadzienie jest bardzo delikatnem z subtelną waniliową nutką. Przynaję, że nie jestem miłośniczką dyni na słodko, ale w tej wersji zdecydowanie mi zasmakowała. Jeśli lubicie dyniowe smaki koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki jaglanej
mąki kukurydzianej (lub 80 g mąki ziemniaczanej)
zimnego masła
ksylitolu
duże jajko
pasty lub ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Nadzienie:
Ilość
Składnik
600 g
dyni (waga po obraniu dyni i usunięciu z niej gniazda z pestkami)
ksylitolu lub cukru kokosowego
mleka (można zastąpić roślinnym
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską rozciętą wzdłuż laska wanilii)
Krucha tarta z przepysznym musem dyniowym. Nadzienie jest bardzo delikatnem z subtelną waniliową nutką. Przynaję, że nie jestem miłośniczką dyni na słodko, ale w tej wersji zdecydowanie mi zasmakowała. Jeśli lubicie dyniowe smaki koniecznie wypróbujcie.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki jaglanej
mąki kukurydzianej (lub 80 g mąki ziemniaczanej)
zimnego masła
ksylitolu
duże jajko
pasty lub ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Nadzienie:
Ilość
Składnik
600 g
dyni (waga po obraniu dyni i usunięciu z niej gniazda z pestkami)
ksylitolu lub cukru kokosowego
mleka (można zastąpić roślinnym
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską rozciętą wzdłuż laska wanilii)
duże jajka
skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników ciasta, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można wyrobić ciasto w robocie końcówką w kształcie haka).*
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1/2 godziny. Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ją mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi) ( u mnie forma do tarty o śr. 26 cm).
Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przycinamy nożem. Formę z ciastem ponownie schłodzić przez około 20 min.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia (dociskając papier do brzegów) i wysypać na niego suchy groch/kaszę lub ryż wypełniając nim formę aż po brzegi).Wstawić do nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i piec około 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć z niego papier do wypieków razem z obciążeniem i dalej piec około 7-10 minut aż ciasto lekko się zarumieni i dokładnie (trzeba uważać, żeby nie przesadzić z czasem podpiekania, bo brzegi mogą nam się zbyt mocno przypiec podczas dalszego pieczenia).
Nadzienie:
Dynię pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, dodać ksylitol, mleko i wanilię, wstawić na średni ogień i podgrzewać od czasu do czasu mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie przykryć garnek (zostawiając uchyloną pokrywkę) i dusić jeszcze około 10 minut, aż dynia będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia (jeśli używaliśmy laskę wanilii, wyjąć ją) i zmiksować całość na gładką, jedwabistą masę. Wystudzić.
Jajka ubić w osobnym naczyniu, dodać do przestudzonego musu dyniowego, dodać skrobię i ponownie zmiksować całość na jednolitą, gładką masę.
Całość:
Masę dyniową przelać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 30 minut, aż nadzienie się zetnie, nie będzie już płynne, ale wciąć będzie lekko drżeć.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.