Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć na puch mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy, miksować aż masa będzie puszysta. Dodać jajka i dokładnie ubić. Wlać mleko, wsypać mąkę wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Ciast przełożyć do foremki.
Składniki na kruszonkę połączyć (masło można roztopić) i palcami uformować kruszonkę.
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z cukrem pudrem. Ułożyć na ciasto w foremce, lekko wciskając w ciasto. Posypać przygotowaną kruszonką.
Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut, aż wierzchy będą złociste.
Muszę przyznać, ze zakochałam się w tych muffinach… Wyjątkowo puszyste, delikatne, po prostu pyszne… jedne z lepszych jakie jadłam. A od muffinek oczekuję naprawdę dużo. ;) Szczerze polecam wypróbować, przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a efekt naprawdę robi wrażenie. :) Przepis Bajaderki z forum cincin. Zmieniłam tylko mąkę na torową i odrobinę proporcje na kruszonkę.
Muszę przyznać, ze zakochałam się w tych muffinach… Wyjątkowo puszyste, delikatne, po prostu pyszne… jedne z lepszych jakie jadłam. A od muffinek oczekuję naprawdę dużo. ;) Szczerze polecam wypróbować, przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a efekt naprawdę robi wrażenie. :) Przepis Bajaderki z forum cincin. Zmieniłam tylko mąkę na torową i odrobinę proporcje na kruszonkę.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki tortowej
proszku do pieczenia
szczypta soli
masła
jajka
cukru pudru
cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
mleka
Kruszonka:
Ilość
Składnik
mąki
brązowego cukru trzcinowego
cynamonu
masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
rabarbaru
cukru pudru
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć na puch mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy, miksować aż masa będzie puszysta. Dodać jajka i dokładnie ubić. Wlać mleko, wsypać mąkę wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Ciast przełożyć do foremki.
Składniki na kruszonkę połączyć (masło można roztopić) i palcami uformować kruszonkę.
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z cukrem pudrem. Ułożyć na ciasto w foremce, lekko wciskając w ciasto. Posypać przygotowaną kruszonką.
Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut, aż wierzchy będą złociste.