gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
średnie jajko
Nadzienie:
Ilość
Składnik
gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych do zapiekania
miękkich karmelków lub innych cukierków karmelowych lub toffi
Krem maślano- czekoladowy:
Ilość
Składnik
200 g
masła
mleka
kakao
cukru pudru
ekstraktu z wanilii
Dekoracja:
Ilość
Składnik
150 g
masy cukrowej lub marcepanowej (domowej lub kupnej)
kilka kropel czerwonego lub różowego barwnika w żelu
Sposób przygotowania
Ciasto muffinkowe: Piekarnik nagrzać do 180°C. Składnik suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Składniki z obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać. Papilotki na muffinki wypełnić w 1/2 wysokości zrobić niewielkie wgłębienie i włożyć do każdego po 1 kawałku cukierka karmelowego lub toffi. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec 20-25 minut w zależności od wysokości muffinek ( najlepiej sprawdzić stan upieczenia patyczkiem). Studzić na kratce. Czapeczki muffinek odciąć, odłożyć na bok lub po prostu dać bliskim do skonsumowania w ramach testowania smaku. ;) Krem maślano czekoladowy: Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać kakao i mleko, zmiksować, dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować (aż masa nabierze puszystości). Krem wyłożyć na wierzch każdej babeczki. Odstawić. Dekoracja: Masę cukrową zabarwić na czerwono lub różowo, rozwałkować na grubość około 3-5 mm, wyciąć serduszka. Przełożyć na pergamin i nieco podsuszyć w ciepłym miejscu (najlepiej ze 2-3 godziny, ale nie jest to konieczne). Serduszka ułożyż na wierzchu każdej babeczki.
Smacznego :)
Czekoladowe muffinki z karmelową wkładką i kremem czekoladowym
Pierwsza z propozycji Walentynkowych. Tak sobie myślę, że prościej już się chyba nie da. No chyba, że podamy czekoladę na gorąco albo czekoladowe fondue. ;) Muffinki czekoladowe z karmelową niespodzianka w środku, nakryte kołderką kremu czekoladowego. A do tego wszystkiego niezbędna dekoracja w postaci cukrowego lub marcepanowego serduszka. Prosto, szybko, dość efektowanie i smacznie. :) Nawet jeśli ozdabianie serduszkami wydaje nam się infantylne lub kiczowate, to przecież w ten jeden dzień w roku możemy sobie pozwolić na odrobinę kiczu. ;) A jeśli bardzo się upieracie przy wersji minimalistyczne „zero serduszek” i tym podobnych symboli to zawsze można je po prostu pominąć. Roztopiona czekolada wspaniale współgra z roztopionym ciągnącym karmelem i na dobrą sprawę nie ma konieczności by to dodatkowo upiększać, sam smak wynagrodzi Wam minimalizm. ;) Decyzję, co do ozdabiania pozostawiam oczywiście Wam ;), a same muffinki - niezależnie czy w wersji minimalistyczne czy tej nieco bogatszej - bardzo polecam. :)
Takie czekoladowe muffiny mogą stanowić smaczne rozpoczęcie lub „zakończenie” miłego Walentynkowego wieczoru. ;) Ale nie zapomnijcie też o jakimś fajnym walentynkowym prezencie dla naszej połówki , mnie się to kiedyś zdarzyło. ;) Od tamtej pory pilnuję, by w porę znaleźć odpowiedni prezent dla Ukochanego, a że na ogół nie mam czasu na wędrówki po sklepach stacjonarnych wybieram te internetowe. Niedawno znalazłam bardzo ciekawą stronę www.cuponation.pl, która informuje nas o aktualnych promocjach w różnych sklepach internetowych. Naprawdę bardzo wartościowy portal. A jeśli podobnie jak mi zdarza Wam się zapomnieć o prezencie lub macie z tym kłopot podpowiem Wam, że tutaj znajdziecie fajne promocje na gadżety Walentynkowe. Ale już Was nie zanudzam, bo w końcu lepiej znam się na wypiekach. ;)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
proszku do pieczenia
cukru pudru
kakao
mleka
oleju
ekstraktu z wanilii
gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
średnie jajko
Nadzienie:
Ilość
Składnik
gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych do zapiekania
miękkich karmelków lub innych cukierków karmelowych lub toffi
Krem maślano- czekoladowy:
Ilość
Składnik
200 g
masła
mleka
kakao
cukru pudru
ekstraktu z wanilii
Dekoracja:
Ilość
Składnik
150 g
masy cukrowej lub marcepanowej (domowej lub kupnej)
kilka kropel czerwonego lub różowego barwnika w żelu
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
gin
2013-02-11 18:55:05
Bardzo mi się podobają te muffiny, a serduszka są wprost urocze - zgadzam się z Tobą w zupełności, raz w roku można zaszaleć ;)
SlodkieFantazje
2013-02-09 22:31:58
@Catherine - Kasiu kupowałam już jakis czas temu na allegro. :)
Catherine
2013-02-09 21:37:40
Jakie ładne te papierowe mini pudełeczka (papilotki) w truskawki.... Wyglądają uroczo;) Dosłownie jak małe Walentynkowe słodkie prezenciki!Kasiu - Gdzie takie cudeńka znaleźć?Pozdrawiam.
Majana
2013-02-09 21:09:29
Jakie śliczne, urocze i słodko-walentynkowe muffiny ! Kasiu, cudne !Ściskam:*
Czekoladowe muffinki z karmelową wkładką i kremem czekoladowym
Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Opis
Pierwsza z propozycji Walentynkowych. Tak sobie myślę, że prościej już się chyba nie da. No chyba, że podamy czekoladę na gorąco albo czekoladowe fondue. ;) Muffinki czekoladowe z karmelową niespodzianka w środku, nakryte kołderką kremu czekoladowego. A do tego wszystkiego niezbędna dekoracja w postaci cukrowego lub marcepanowego serduszka. Prosto, szybko, dość efektowanie i smacznie. :) Nawet jeśli ozdabianie serduszkami wydaje nam się infantylne lub kiczowate, to przecież w ten jeden dzień w roku możemy sobie pozwolić na odrobinę kiczu. ;) A jeśli bardzo się upieracie przy wersji minimalistyczne „zero serduszek” i tym podobnych symboli to zawsze można je po prostu pominąć. Roztopiona czekolada wspaniale współgra z roztopionym ciągnącym karmelem i na dobrą sprawę nie ma konieczności by to dodatkowo upiększać, sam smak wynagrodzi Wam minimalizm. ;) Decyzję, co do ozdabiania pozostawiam oczywiście Wam ;), a same muffinki - niezależnie czy w wersji minimalistyczne czy tej nieco bogatszej - bardzo polecam. :)
Takie czekoladowe muffiny mogą stanowić smaczne rozpoczęcie lub „zakończenie” miłego Walentynkowego wieczoru. ;) Ale nie zapomnijcie też o jakimś fajnym walentynkowym prezencie dla naszej połówki , mnie się to kiedyś zdarzyło. ;) Od tamtej pory pilnuję, by w porę znaleźć odpowiedni prezent dla Ukochanego, a że na ogół nie mam czasu na wędrówki po sklepach stacjonarnych wybieram te internetowe. Niedawno znalazłam bardzo ciekawą stronę www.cuponation.pl, która informuje nas o aktualnych promocjach w różnych sklepach internetowych. Naprawdę bardzo wartościowy portal. A jeśli podobnie jak mi zdarza Wam się zapomnieć o prezencie lub macie z tym kłopot podpowiem Wam, że tutaj znajdziecie fajne promocje na gadżety Walentynkowe. Ale już Was nie zanudzam, bo w końcu lepiej znam się na wypiekach. ;)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
proszku do pieczenia
cukru pudru
kakao
mleka
oleju
ekstraktu z wanilii
gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
średnie jajko
Nadzienie:
Ilość
Składnik
gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych do zapiekania
miękkich karmelków lub innych cukierków karmelowych lub toffi
Krem maślano- czekoladowy:
Ilość
Składnik
200 g
masła
mleka
kakao
cukru pudru
ekstraktu z wanilii
Dekoracja:
Ilość
Składnik
150 g
masy cukrowej lub marcepanowej (domowej lub kupnej)
kilka kropel czerwonego lub różowego barwnika w żelu
Sposób przygotowania
Ciasto muffinkowe: Piekarnik nagrzać do 180°C. Składnik suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Składniki z obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać. Papilotki na muffinki wypełnić w 1/2 wysokości zrobić niewielkie wgłębienie i włożyć do każdego po 1 kawałku cukierka karmelowego lub toffi. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec 20-25 minut w zależności od wysokości muffinek ( najlepiej sprawdzić stan upieczenia patyczkiem). Studzić na kratce. Czapeczki muffinek odciąć, odłożyć na bok lub po prostu dać bliskim do skonsumowania w ramach testowania smaku. ;) Krem maślano czekoladowy: Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać kakao i mleko, zmiksować, dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować (aż masa nabierze puszystości). Krem wyłożyć na wierzch każdej babeczki. Odstawić. Dekoracja: Masę cukrową zabarwić na czerwono lub różowo, rozwałkować na grubość około 3-5 mm, wyciąć serduszka. Przełożyć na pergamin i nieco podsuszyć w ciepłym miejscu (najlepiej ze 2-3 godziny, ale nie jest to konieczne). Serduszka ułożyż na wierzchu każdej babeczki.