Śmietanę kremówkę schłodzić w lodówce, a gdy będzie całkiem zimna, ubić ją na sztywno i ponownie odstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej, pozostawić w gorącej, a najlepiej gotującej się na wolnym ogniu wodzie. Jajka umyć w bardzo gorącej wodzie (ok. 60-65°C) i osuszyć ściereczką. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (zostawiając kilka łyżek do dekoracji), brandy i na końcu z pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do kieliszków/pucharków i wstawić do lodówki, by mocno się schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.
W Brazylii popularne są nie tylko niesamowicie ostre sosy podawane do czego tylko się da, ale również baaaardzo słodkie desery. I to jest przykład takiego właśnie brazylijskiego niesamowicie słodkiego, ale jednocześnie przepysznego zimnego deseru czekoladowego. Nie jestem wielką wielbicielka słodkich kremów, ale po spróbowaniu tego, chyba zmienię zdanie… naprawdę jest tak wyśmienity, że trudno się od niego oderwać, ale nie martwcie się, na szczęście nie da się go zjeść dużo. ;)
W Brazylii popularne są nie tylko niesamowicie ostre sosy podawane do czego tylko się da, ale również baaaardzo słodkie desery. I to jest przykład takiego właśnie brazylijskiego niesamowicie słodkiego, ale jednocześnie przepysznego zimnego deseru czekoladowego. Nie jestem wielką wielbicielka słodkich kremów, ale po spróbowaniu tego, chyba zmienię zdanie… naprawdę jest tak wyśmienity, że trudno się od niego oderwać, ale nie martwcie się, na szczęście nie da się go zjeść dużo. ;)
Składniki
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
śmietanki kremówki
duże jajka
cukru
2 łyżki
brandy
wiórki czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Śmietanę kremówkę schłodzić w lodówce, a gdy będzie całkiem zimna, ubić ją na sztywno i ponownie odstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej, pozostawić w gorącej, a najlepiej gotującej się na wolnym ogniu wodzie. Jajka umyć w bardzo gorącej wodzie (ok. 60-65°C) i osuszyć ściereczką. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (zostawiając kilka łyżek do dekoracji), brandy i na końcu z pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do kieliszków/pucharków i wstawić do lodówki, by mocno się schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.