Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 21 cm
Tym razem naszło mnie na sernik czekoladowy, miałam akurat w lodówce sporo kremowego twarożku, który trzeba było wykorzystać, a w szafce sporo gorzkiej czekolady, więc powiedziałam sobie „do dzieła”. ;) Tym razem poszłam na łatwiznę, bo sernik ten robiłam już wielokrotnie, ale nieustannie mnie zachwyca. I choć nie jestem wielką fanką czekolady to naprawdę mi smakuje i lubię do niego od czasu do czasu wracać. :) Jest idealny na chandrę i poprawę nastroju ;)… choć nie zalecam za dużo tego typu terapii ;)… Świetnie smakuje w chłodniejsze, deszczowe dni, szczególnie z dodatkiem gorącej herbaty lub kawy. :) Z przepisu Nigelli.
Ilość | Składnik |
---|---|
1 ⅓ szklanki | pokruszonych grahamowych krakersów (użyłam w zastępstwie digestive) |
miękkiego masła | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
kremowego twarożku lub twarogu trzykrotnie mielonego | |
drobnego cukru | |
proszku budyniowego o smaku waniliowym | |
duże jajka | |
żółtka, z dużych jajek | |
kwaśnej śmietany | |
kakao, rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady (ja zużyłam mniej) | |
śmietanki kremówki |
Piekarnik nastawić na 180°C.
Ciastka dokładnie rozkruszyć (np. w blenderze lub moździerzu). Dodać do nich roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać, żeby wszystko połączyło się w jedną masę.
Tortownicę o średnicy 21 cm szczelnie wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy, dokładnie ugnieść ręką, tak by masa była dobrze zwarta i wypełniła całe dno formy. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Czekoladę (170 g) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Połączyć ze sobą za pomocą miksera: ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i rozpuszczone kakao. Na koniec dodać płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, tak by cała masa nabrała jednolitego, brązowego koloru.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze schłodzoną masą ciasteczkową i wylać na nią masę serową.
Ponieważ ten sernik piecze się w kąpieli wodnej, należy tortownicę z sernikiem umieścić w większej brytfannie, do której nalewamy gorącą wodę, do połowy jej wysokości.
Piec w 180°C około 45-60 minut. Sernik można nakryć z wierzchu papierem do pieczenia lub folią aluminiową, zapobiegnie to ewentualnemu przypieczeniu wierzchu.
Sernik po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku, następnie dobrze ostudzić, najlepiej wstawiając na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać kremówkę, dokładnie wymieszać. Wylewać na ciasto łyżeczką robiąc esy floresy.
Smacznego :)