Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Tym razem tiramisu nieco inaczej, bez likieru i z czekoladą zamiast kawy… w tej wersji również smakuje wybornie. :) Deser uwielbiany przez dzieci, dlatego właśnie nie ma w nim ani kropli alkoholu. Jeśli jednak chcecie przygotować go w wersji dla dorosłych, możecie do kremowej masy dodać cztery, pięć łyżek likieru amaretto. ;) Ważne, by biszkopty nie były zbyt rozmięknięte, wiec nie można moczyć ich zbyt długo. I za radą autora przepisu (Gino D’Acampo) - czekolada powinna być mocno schłodzona. Polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
pitnej czekolady w proszku lub ok. 50 g czekolady gorzkiej w tabliczce | |
półtłustego mleka | |
śmietany kremówki | |
serka mascarpone | |
cukru pudru | |
ekstraktu waniliowego | |
podłużnych biszkoptów | |
wiórki czekolady do dekoracji |
Czekoladę w proszku wsypujemy do średniego garnka i zalewamy mlekiem. Mieszaninę podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W przypadku czekolady w tabliczce rozpuszczamy ją razem z mlekiem w rondelku, stale mieszając, można dodawać czekoladę stopniowo do satysfakcjonującej nas konsystencji). Gdy czekolada całkowicie się rozpuści przelewamy ją do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
W dużej misce ubijamy kremówkę na sztywną masę. Dodajemy mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszamy 10 sekund by składniki dokładnie się połączyły.
Przygotowujemy na deser cztery szklane niewielkie naczynia.
Osiem biszkoptów zanurzamy na 2 sekundy w czekoladzie rozpuszczonej w mleku i układamy po dwa na dnie każdego naczynia. By dokładnie zakryć dno możemy je połamać. Biszkopty pokrywamy połową masy śmietanowo-serowej. Pozostałe ciastka moczymy w czekoladzie i układamy na warstwie kremu śmietanowego, tym razem po trzy w każdym naczyniu. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę kremu. Każdą z porcji dokładnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem zdejmujemy folię i posypujemy każdą porcję wiórkami startej czekolady.
Smacznego :)