Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 12 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 40
Jako że sezon pierniczkowy rozpoczął się u mnie już jakiś czas temu, a do świąt coraz bliżej, na pewno będą się u mnie pojawiać dość często różne typowo świąteczne ciasteczka i pierniczki, ale żeby Was nie zanudzić monotematycznością postaram się, żeby te ciasteczka tudzież pierniczki były różnorodne i pochodziły z różnych stron świata. Potem te wszystkie ciasteczka zostaną ładnie zapakowane i obdarujemy nimi bliższą i dalsza rodzinkę i przyjaciół, wiec sami rozumiecie, trochę muszę tego zrobić, żeby było czym obdarowywać. ;))
Tym razem przedstawiam pierniczki fińskie, różnią się nieco od naszych tradycyjnych, są mniej miodowe, a bardziej korzenne, wyczuwamy w nich mocno nutę kardamonu, cynamonu, ale też imbiru, co nadaje im swoistego „pazura”. Mi bardzo przypadły do gustu jako mała odmiana od naszych polskich pierników na miodzie, zwłaszcza, że ostatnio trochę się rozchorowałam, i z racji na miodową kurację, mam już przesyt tego miodowego dobrodziejstwa. ;)) Dodatkową ich zaletą jest to, że mozna je piec tuż przed świętami, nie potrzebują leżakowania, od razu sa mięciutkie. :) Przepis zaczerpnięty z gazetki „101 przepisów – Słodkości na Święta, Świat kobiety”
Serdecznie Wam polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | masła |
syropu korzennego (ewentualnie ciemnego miodu) | |
cukru | |
mąki | |
jajka | |
mielonego kardamonu | |
mielonego cynamonu | |
½ łyżeczki | mielonego imbiru |
sody |
Masło, syrop, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Miksując dodawać jajka, aż powstania puszysta jasnobrązowa masa. Przesiać do niej mąkę z sodą. Zagnieść ciasto, uformować kulę (będzie się lepić, ale po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania). Odłożyć do lodówki na 1 h.
Schłodzone ciasto rozwałkować (w miarę potrzeby podsypując nieco mąką) na placek o grubości ok. 5 mm, okrągła foremką lub niewielką szklanką wycinać pierniczki. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż nabiorą brązowo złocistego koloru. Pierniczki udekorować lukrem .
Smacznego :)