Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Są wspaniałym rozpoczęciem dnia. Cudownie smakują zarówno gorące podane z samym masłem, jak i wystudzone, np. z ulubioną konfiturą. Moja rodzinka się zajadała. Rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Długo zachowują świeżość. Ja piekłam część w nocy i na śniadanie dnia następnego były idealne, pulchne, mięciutkie, ale odpowiednio przechowywane zachowają świeżość jeszcze dnia kolejnego. Dodatkową ich zaletą jest prostota przygotowania, zawsze wychodzą. :)
Niestety zdjęcie pierwszej partii robiłam nocą, dlatego foto jest gorszej jakości. Druga część była pieczona rano, czekały na moją córeczkę, żeby mogła je zawinąć. ;) Rogaliki z tej partii nie są może precyzyjnie zawinięte (2 zdjęcie), ale doceńcie, moja córcia ma niecałe dwa lata i to jej debiut w kuchni. ;))
Szczerze polecam na śniadanko i nie tylko. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
ciepłego mleka | |
30 g | drożdży świeżych |
masła | |
3 łyżeczki | cukru (jeśli chcemy wytrawne to dodajemy 1 łyżeczkę) |
soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
żółtko do posmarowania rogalików |
Zrobić rozczyn: Drożdże pokruszyć w misce, dodać połowę ciepłego mleka, cukier i oprószyć mąką (1/2 szklanki). Przykryć ściereczka i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Masło roztopić. Gdy rozczyn podrośnie, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy lekko przestudzone rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki, powinno być zwarte, ale nie twarde. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 40-60 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na niewielkie kawałki o wadze ok. 50 g i uformować z nich kule. Rozwałkować je na kształt trójkątnych placków o długości ok. 15 cm. Zawinąć placki jak rolady, przycisnąć końce tak, aby były węższe. Rogaliki zginać, po czym układać na natłuszczonej blasze.
Rogaliki posmarować rozmąconym żółtkiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na złoty kolor w temp. 200°C. Bez termoobiegu można piec w 220°C.
Smacznego :)