Ilość | Składnik |
---|---|
jajka | |
cukru | |
mąki | |
proszku do pieczenia | |
masła | |
miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii | |
budyń o ulubionym smaku (u mnie waniliowy) |
Przygotować swój ulubiony budyń (domowy lub ze sklepu). Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na białą puszysta masę. Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy lub miąższ z wanilii, wymieszać. Przełożyć 1-1,5 łyżki ciasta do foremek, nałożyć na środek po 1-2 łyżeczki budyniu, na wierzch nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piec ok. 15-20 min. w 180°C (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Smacznego:)
Dziś mam dla Was pyszne babeczki waniliowe z budyniem. I uwierzcie mi, nie zachwalam ich bez powodu. Babeczki są mocno waniliowe, puszyste i delikatne. Ciasto nie jest suche i wspaniale komponuje się z budyniową niespodzianką, choć nadzienie w postaci kremu czekoladowego lub np. konfitury sprawdzi się równie dobrze. Dodatkową zaletą jest szybkie i banalne przygotowanie babeczek, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na co dzień jaki w świątecznym zgiełku. Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
jajka | |
cukru | |
mąki | |
proszku do pieczenia | |
masła | |
miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii | |
budyń o ulubionym smaku (u mnie waniliowy) |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Witam, przepis wydaje się bardzo obiecujący i zastanawiam się czy dobre by były ze szczyptą cynamonu? :)
Tak, jak najbardziej. :) Pozdrawiam
@Ania - za wcześnie, najlepiej upiec je w sobotę rano. Pozdrawiam
Czy można je upiec już dzisiaj na nadchodzące Święta??? Jak długo trzymają świeżość??
Właśnie je upiekłam i.. prawie wszystkie od razu zniknęły! (powstrzymuję się, żeby nie wziąć kolejnej, ale nie jest łatwo ;)) są przepyszne! Na pewno będę je często powtarzać :)
popracuje nad babeczkami razem z corcia jak przetestujemy to powiem czy sa pyszne wygladaja smakowicie.
Świetne babeczki. Szukałam przepisu na właśnie takie babeczki z budyniem, a te są idealne: leciutko chrupiąca skórka, miękkie w środku, nie za słodkie i proste w przygotowaniu - serdecznie dziękuję :)Swoją drogą, dzięki poszukiwaniom przepisu znalazłam Twój blog i bardzo mi się spodobał. Będę zaglądać regularnie, Pozdrawiam :)
Świetne babeczki. Szukałam przepisu na właśnie takie babeczki z budyniem, a te są idealne: leciutko chrupiąca skórka, miękkie w środku, nie za słodkie i proste w przygotowaniu - serdecznie dziękuję :)Swoją drogą, dzięki poszukiwaniom przepisu znalazłam Twój blog i bardzo mi się spodobał. Będę zaglądać regularnie, Pozdrawiam :)
@Ania - dużo zależy od rodzaju foremek, niektóre ciasta nie lubią się z silikonowymi foremkami i się do nich przyczepiają, ja mimo, że często używam silikonowych to na ogół dodatkowo je natłuszczam na wszelki wypadek i wtedy ciasto ładnie odchodzi. Proponuje następnym razem też natłuścić foremki, to powinno pomóc. a jeśli budyń spłynął na dno to może masa wyszła zbyt rzadka? Każda mąka pszenna (w zależności od typu 450, 550, 650 itd.) trochę inaczej wchłania wilgoć, czasami zdarza się, że trzeba dosypać jej ciut więcej niż jest w przepisie albo odjąć, pilnując, by ciasto miało konsystencje jak w opisie. Pozdrawiam!
@Olgixx- Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem waniliowym lub pastą waniliową, cukrem z prawdziwą wanilią np. Kotany lub w ostateczności aromatem waniliowym. Pozdrawiam!
Co można dodać zamiast laski wanilii ???
Mam pytanie. Bo zrobiłam wczoraj te babeczki. Wyszły przepyszne. Ale nie wyszły takie ładne jak Twoje. Budyń spadł na dół. Babeczki bardzo ciężko wychodziły z foremek (użyłam silikonowych). Użyłam foremek, których dno nie jest bardzo "szczegółowe" Ciasto nie było takie gładziutkie jak u Ciebie. Gdzie mogłam popełnić błąd?
śliczne masz te babkowe foremki, takie inne:) ...a nadziane budyniem muszą nieziemsko smakowac:)
Również lubię babeczki z budyniem. Tyle, że ja robię wersję ciemną z budyniem czekoladowym :)
Śliczny mają kształt :) Na pewno są bardzo smaczne, uwielbiam dodatek budyniu w wypiekach.
Jaki mają fikuśny kształt - cudne :-)
prześliczne! muszę je zrobić :)
o rany!!!! Kasiu one sa przepiękne!!! A wiesz że wlaśnie szukałam waniliowych :)
Cudowne z tym budyniem w środku! Bardzo mi się podobają:)
ojej, ojej, ojej! babeczki idealne. to ja też chcę taką!
kurczę, jakie cuda.
Kasiu, one są tak cudne, że nie można im się oprzeć! Zrobię na pewno!
Pozdrawiam cieplutko:)
Pięknie zaprezentowane ;)
Mniam... pysznie wyglądają:)
Cudne! I jaki mają piękny kształt!
Kuszące te babeczki;) Może na święta takie przygotuję;)
Muszę przyznać, że bardzo kuszące...
sa wspaniale! :)
Jejku, kochana jesteś, ale ja jestem w UK :(! Dziękuje bardzo za miłe chęci!
no i trzymam kciuki! jestem pewna, że będzie pięknie!:)
rany, jakie cudne!!
Jakie cudne maleństwa!!! Kasiu trzymam kciuki baaardzo mocno za nową stronę :)
Joasiu w ramach zadośćuczynienia za ewentuane zaślinienie mogę podesłać Ci kurierem na śniadanie babeczki ;))
Zdjęcia takich pysznosci o tej porze powinny być zabronione! Jeśli rano obudze sie cała zasliniona to Twoja wina :)) Babeczki wyglądają i brzmią pysznie!
Ja nie mogę się doczekać zdjęcia w przekroju! :D nadzienie ♥
piękne są ,nie mogę się doczekać przepisu:)
Sara, razem z nadzienie są pyszne, choć nawet bez byłyby smaczne, bo ciasto puszyste i wilgotne zarazem :) Za kciuki dziękuję, na pewno się przydadzą! :)
Monia, dzięki, Ty to zawsze potrafisz człowieka uskrzydlić :D
śliczne:)
Jakie one urocze! :D już sobie wyobrażam to nadzienie w środku, o mniaaaam! Czekam też na nową stronkę, trzymam kciuki za sprawną "transformację"! ;)
jak zwykle nie mam pytań...są przecudne :))
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Dziś mam dla Was pyszne babeczki waniliowe z budyniem. I uwierzcie mi, nie zachwalam ich bez powodu. Babeczki są mocno waniliowe, puszyste i delikatne. Ciasto nie jest suche i wspaniale komponuje się z budyniową niespodzianką, choć nadzienie w postaci kremu czekoladowego lub np. konfitury sprawdzi się równie dobrze. Dodatkową zaletą jest szybkie i banalne przygotowanie babeczek, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na co dzień jaki w świątecznym zgiełku. Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
jajka | |
cukru | |
mąki | |
proszku do pieczenia | |
masła | |
miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii | |
budyń o ulubionym smaku (u mnie waniliowy) |
Przygotować swój ulubiony budyń (domowy lub ze sklepu). Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na białą puszysta masę. Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy lub miąższ z wanilii, wymieszać. Przełożyć 1-1,5 łyżki ciasta do foremek, nałożyć na środek po 1-2 łyżeczki budyniu, na wierzch nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piec ok. 15-20 min. w 180°C (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Smacznego:)