budyniu śmietankowego (2 x po 40 g), dwa opakowania
200 g
miękkiego masła
cukru pudru
jajka (rozmiar M)
ekstraktu/pasty z wanilii
gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
6 kolorów barwników w żelu (czerwony/różowy, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy); używam barwników firmy Wilton
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukru pudru
kilka łyżek wrzątku
soku z cytryny
odrobina żółtego barwnika
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać do miski, wymieszać.
W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając (po dodaniu każdego ucierać około 1 minuty). Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać na szybkich obrotach. Do masy na przemian dodawać śmietanę i suche składniki (po jednej czubatej łyżce śmietany i po kilka łyżek suchych składników). Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników. Masę podzielić na 6 równych części, każdą zabarwić (dodając odrobinę barwnika) na inny kolor. Masy wykładać na przemian, łyżka po łyżce tak aby obok siebie nie spotkał się ten sam kolor.
Formę do babki o pojemności 2 l natłuścić, oprószyć bułką tartą lub mąką (ja piekłam w silikonowej, więc już jej niczym nie smarowałam). Do formy wyłożyć dość ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 55 - 65 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, na chwilę pozostawić w formie, a gdy już odrobinę przestygnie delikatnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce. Przygotować lukier - cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny, dodać barwnik, wymieszać (lukier powinien być dość gęsty, ale na tyle płynny by dało się go wylewać łyżką na babkę. Gotowym lukrem ozdobić ciasto.
Tym razem mam dla Was coś bardzo kolorowego. Sama nie jestem wielką fanką barwników, ale kilka czytelniczek prosiło mnie o taką babkę w mailach, więc oto i ona. :) W smaku jest bardzo dobra, mocno śmietankowa, a barwniki - jeśli tylko dodamy dobrej jakości - są zupełnie nie wyczuwalne, bo dajemy ich dosłownie odrobinę.
A jeśli jesteście zagorzałymi przeciwnikami barwników w cieście to proponuje zrobić tę babkę bez ich dodatku, bo wychodzi naprawdę pyszna i warto jej spróbować. :) Wilgotna, mocno śmietankowa, z delikatnie wyczuwalnym aromatem wanilii. Polecam nie tylko na wielkanocny stół. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
proszku do pieczenia
budyniu śmietankowego (2 x po 40 g), dwa opakowania
200 g
miękkiego masła
cukru pudru
jajka (rozmiar M)
ekstraktu/pasty z wanilii
gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
6 kolorów barwników w żelu (czerwony/różowy, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy); używam barwników firmy Wilton
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-03-28 12:09:59
@Kuki, tak, mogą byc w proszku :) pozdrawiam serdecznie
kuki
2013-03-28 11:37:19
Czy mogę użyć barwników w proszku? (w tej chwili mam dostęp tylko do takich)Babeczka piękna i planuję ją wyczarować na święta...uwielbiam robić niespodzianki moim dzieciakom;))dziękuję za przepis
SlodkieFantazje
2013-03-23 12:40:08
@Małgosia - tak, bez cukru; 2 budynie po 40 g, w przepisie była pomyłka, już poprawiłam :)
Małgorzata
2013-03-23 06:44:59
a ja mam jeszcze pytanie odnośnie budyniów. Czy to mają być budynie z cukrem czy bez bo takie bez to najczęściej są po 40 g? i wtedy trzeba dać 4 po 40 g ?
SlodkieFantazje
2013-03-22 22:14:15
@iworetta - szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak zachowa się ta babka podczas zamiany masła na olej. Na pewno smak zupełnie się zmieni.
iworetta
2013-03-22 19:22:23
mam pytanie czy masło można by zastąpić olejem? Jeśli tak to jaką ilością? Dziękuję Świetna babka.
Aga
2013-03-22 15:28:37
Eee.. czy radioaktywne? ;) A tak poważnie, to taka ilość barwników powala...
ugotujmyto.pl
2013-03-19 16:29:15
Cudna babka... w sam raz na przywołanie wiosny;)!
Jolanta Szyndlarewicz
2013-03-19 14:16:49
Oczopląsu można od tych kolorów dostać:) ...kolorowa jak pisanka:)
Catherine
2013-03-19 11:49:14
Ależ kolorowa babeczka! Piękniutka:-) Wiosno gdzie jesteś?... u mnie za oknem pada śnieg. Zima jeszcze nie chce odejść;) Przynajmniej u Ciebie Kasiu na blogu radośnie i tęczowo;)Pozdrawiam!
Kamciss
2013-03-18 18:44:36
Jakie kolorki! O kurde! :)
Majana
2013-03-18 18:07:23
O raju ! Kasiu, babka wygląda przepięknie! Myślę, że dzieciom sie bardzo spodoba na święta prawda? :) Ja nie będę jej raczej robić, bo mam w planach inną, ale sobie popatrzę na to cudo u Ciebie :)Pozdrawiam serdecznieMajana
kamycha
2013-03-18 16:25:15
Z chaty mnie wyrzucą niedługo jak będę takie cudności piekła.Babeczka jak motyl :) Mniam :)
Małgorzata
2013-03-18 11:20:26
super przepis, zapisuję do wypróbowania ale w wersji bez barwników ;)
Tym razem mam dla Was coś bardzo kolorowego. Sama nie jestem wielką fanką barwników, ale kilka czytelniczek prosiło mnie o taką babkę w mailach, więc oto i ona. :) W smaku jest bardzo dobra, mocno śmietankowa, a barwniki - jeśli tylko dodamy dobrej jakości - są zupełnie nie wyczuwalne, bo dajemy ich dosłownie odrobinę.
A jeśli jesteście zagorzałymi przeciwnikami barwników w cieście to proponuje zrobić tę babkę bez ich dodatku, bo wychodzi naprawdę pyszna i warto jej spróbować. :) Wilgotna, mocno śmietankowa, z delikatnie wyczuwalnym aromatem wanilii. Polecam nie tylko na wielkanocny stół. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
proszku do pieczenia
budyniu śmietankowego (2 x po 40 g), dwa opakowania
200 g
miękkiego masła
cukru pudru
jajka (rozmiar M)
ekstraktu/pasty z wanilii
gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
6 kolorów barwników w żelu (czerwony/różowy, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy); używam barwników firmy Wilton
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukru pudru
kilka łyżek wrzątku
soku z cytryny
odrobina żółtego barwnika
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać do miski, wymieszać.
W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając (po dodaniu każdego ucierać około 1 minuty). Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać na szybkich obrotach. Do masy na przemian dodawać śmietanę i suche składniki (po jednej czubatej łyżce śmietany i po kilka łyżek suchych składników). Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników. Masę podzielić na 6 równych części, każdą zabarwić (dodając odrobinę barwnika) na inny kolor. Masy wykładać na przemian, łyżka po łyżce tak aby obok siebie nie spotkał się ten sam kolor.
Formę do babki o pojemności 2 l natłuścić, oprószyć bułką tartą lub mąką (ja piekłam w silikonowej, więc już jej niczym nie smarowałam). Do formy wyłożyć dość ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 55 - 65 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, na chwilę pozostawić w formie, a gdy już odrobinę przestygnie delikatnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce. Przygotować lukier - cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny, dodać barwnik, wymieszać (lukier powinien być dość gęsty, ale na tyle płynny by dało się go wylewać łyżką na babkę. Gotowym lukrem ozdobić ciasto.