cynamonu (w oryginale 1/2 opakowania przyprawy do piernika)
startej skórki cytrynowej
jajko
masła
twarogu chudego
drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
rodzynek
obranych ze skórki i zmielonych migdałów
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodac cukier, cukier waniliowy, cynamon, startą skórkę cytrynową, jajko, masło i twaróg. Całość wymieszać mikserem, najpierw na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach.
Na stolnicy lekko posypanej mąką wgnieść w ciasto kandyzowaną skórkę cytrynową, rodzynki, koryntki i migdały.
Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej połówki uformować najpierw wałek długości 22 cm, a następnie pokroić go na plasterki grubości 1,5 cm i każdy plasterek uformować w kulkę. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do wypieków, zachowując między nimi odpowiednie odstępy.
Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (termoobieg 160°C).Piec ok. 12 minut.
Propozycja na świąteczne ciasteczka dla tych z Was, którzy nie przepadają za pierniczkami albo przepadają, ale potrzebują małej odmiany. :)
Ciasteczka są mięciutkie i faktycznie przypominają w smaku serowe strucle. Pachną obłędnie zarówno cynamonem jak i skórką cytrynową, a bakalie cudownie się z nimi komponują. Ciasteczka, leżąc na wierzchu zachowują świeżość około dwóch dni, w pojemniku lub puszce poleżą znacznie dłużej. Polecam! Przepis pochodzi z książki „Świąteczne ciasteczka”, Dr. Oetker.
Składniki:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
proszku do pieczenia
cukru
cukru waniliowego domowego
cynamonu (w oryginale 1/2 opakowania przyprawy do piernika)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Wypieki Beaty
2013-11-16 18:04:09
Tak pomyślałam, że to pomyłka i upiekłam ciasteczka z cynamonem - wyszły przepyszne :) Świetny przepis :)
SlodkieFantazje
2013-11-16 14:09:54
@Wypieki Beaty - powinno być napisane cynamonu nie przyprawy do piernika, moja pomyłka. :) Już zmieniam w przepisie... Choć z przyprawą do piernika też pewnie fajnie by smakowały :) Jeśli przyprawa do wtedy dałabym ze 2 łyżki, a jesli cynamon to tak jak podałam w składnikach. :) Pozdrawiam serdecznie!
Wypieki Beaty
2013-11-16 12:58:51
W opisie piszesz o dodaniu przyprawy do piernika, a nie ma jej w składnikach - powinna być, czy nie, a jeśli tak, to ile?
Propozycja na świąteczne ciasteczka dla tych z Was, którzy nie przepadają za pierniczkami albo przepadają, ale potrzebują małej odmiany. :)
Ciasteczka są mięciutkie i faktycznie przypominają w smaku serowe strucle. Pachną obłędnie zarówno cynamonem jak i skórką cytrynową, a bakalie cudownie się z nimi komponują. Ciasteczka, leżąc na wierzchu zachowują świeżość około dwóch dni, w pojemniku lub puszce poleżą znacznie dłużej. Polecam! Przepis pochodzi z książki „Świąteczne ciasteczka”, Dr. Oetker.
Składniki
Ilość
Składnik
mąki pszennej
proszku do pieczenia
cukru
cukru waniliowego domowego
cynamonu (w oryginale 1/2 opakowania przyprawy do piernika)
startej skórki cytrynowej
jajko
masła
twarogu chudego
drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
rodzynek
obranych ze skórki i zmielonych migdałów
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodac cukier, cukier waniliowy, cynamon, startą skórkę cytrynową, jajko, masło i twaróg. Całość wymieszać mikserem, najpierw na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach.
Na stolnicy lekko posypanej mąką wgnieść w ciasto kandyzowaną skórkę cytrynową, rodzynki, koryntki i migdały.
Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej połówki uformować najpierw wałek długości 22 cm, a następnie pokroić go na plasterki grubości 1,5 cm i każdy plasterek uformować w kulkę. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do wypieków, zachowując między nimi odpowiednie odstępy.
Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (termoobieg 160°C).Piec ok. 12 minut.