Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 10 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 30
Znają je chyba niemal wszyscy, większość z was zapewne robiła je już niejednokrotnie. Jedni je uwielbiają, u innych budzą wstręt i obrzydzenie. :) Na mnie nie robią wrażenia, ciastka, to po prostu ciastka. :) a trzeba przyznać, że śa bardzo smaczne, nieprzesłodzone, maślane.
My nie obchodzimy w domu Halloween, ale córeczka obchodzi w przedszkolu Dzień Dyni i prosiła byśmy tez zrobiły w domu jakieś straszne ciasteczka… no to zrobiłyśmy. :D
Inspiracja pochodzi stąd.
Ilość | Składnik |
---|---|
220 g | miękkiego masła |
cukru pudru (dałam 2/3 szklanki) | |
jajko | |
ekstraktu z wanilii | |
ekstraktu z migdałów (pominęłam) | |
mąki pszennej | |
proszku do pieczenia (można pominąć) | |
soli | |
obranych migdałów |
Wszystkie składniki ciasta oprócz migdałów szybko wyrobić w dłoniach lub w robocie na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce około 30 min.
Ze schłodzonego ciasta formować palce (cieńsze od własnych jeśli dodawaliście proszek do pieczenia, bo nieco urosną) lub normalnej wielkości, jeśli nie ma dodatku proszku.
Na każdym placu zrobić nożem/widelcem lekkie nacięcia w zgięciach, wcisnąć połówkę migdała, który imituje paznokieć.
Ponownie schłodzić około 30 min. Następnie wstawić do nagranego do 200 °C piekarnika i piec około 10 min (do zarumienienia).
Smacznego. ;)