Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
masła | |
cukru pudru | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu zmielonego dwukrotnie (moze być z wiaderka | |
jajka | |
cukru pudru (można mniej lub więcej, wg upodobań smakowych) | |
krówek (można zastąpić gotową masą krówkową/kajmakową) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym lub śmietankowym) |
Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów włoskich | |
krówek | |
mleka |
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.
Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).
Smacznego :)
To kolejny pyszny sernik, któremu trudno się oprzeć. Szczególnie, jeśli lubicie krówki, choć ich smak jest delikatnie wyczuwalny i nie narzuca się zbytnio. Zapach obłędnie śmietankowy, masa jedwabiście kremowa, zdecydowanie nie piankowa…
Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od westchnień, ochów i achów, zresztą sami spróbujcie. :) Idealnym dopełnieniem krówkowej masy jest mało słodki kakaowy spód (choć można go zastąpić też szybszym ciasteczkowym, jak w serniku rumowym, pomijając przyprawę korzenną).
Całości dopełniają orzechy włoskie oblane niewielką ilością masy krówkowej i oprószone delikatnie solą morską. Mówię Wam szczerze, sernik jest po prostu pycha. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
masła | |
cukru pudru | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu zmielonego dwukrotnie (moze być z wiaderka | |
jajka | |
cukru pudru (można mniej lub więcej, wg upodobań smakowych) | |
krówek (można zastąpić gotową masą krówkową/kajmakową) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym lub śmietankowym) |
Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów włoskich | |
krówek | |
mleka |
*wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Witam;-) czy jak pominę masę krówkową to też mćki ziemniaczanej nie dawać? Zawsze zastanawiałam się jaka jest różnica z mąką lub bez?
Z mąką ziemniaczaną sernik jest bardziej zwarty, a bez bardziej kremowy. Pozdrawiam
@Agata - nie używałam jeszcze sera typu Bruser, wiec ciężko mi powiedzieć czy będzie odpowiedni. Używam na ogół dość zwartego twarogu, kupowanego na targu od rolnika. Ze sklepowych używam od czasu do czasu wymiennie: Ser śmietankowy PIASKI, twaróg garwoliński, twaróg śmietankowy Bacha (ten akurat nie jest mocno zwarty), z gotowych mielonych używam Wielunia Mój Ulubiony i Piątnicy (mocno zwarte).
Witam serdecznie! Chciałabym zrobić ten wspaniały sernik ale proszę o podpowiedź czy ser typu "BRUSER" jest odpowiedni czy też za rzadki? A jaki ser Pani poleca? Jakiego Pani użyła? Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam!
@Lotka - nie jest trudny w przygotowaniu, to ten typ sernika, który nie opada i nie sprawia większych problemów :)
Witam, planuje zrobic ten piekny sernik na urodziny dla mojego chlopaka zamiast tortu, i z tad moje pytanie czy jest on trudny w przygotowaniu ?
Uwielbiam serniki a te twoje są wyjątkowo finezyjne i pyszne i już mi tak nie opadaja po twoich poradach :)Dzięki wielkie i proszę o wiecej takich pysznych pomysłówKrówkowy robie już drugi raz jest wspaniały
Czy śmietanka ma być o gęstej konsystencji, ja widziałam taką w kartoniku 36 %, ale płynną ,nie wiem czy się nadaje.
Wow, blacha dość duża, sporo musisz mieć tych łasuchów :)... na taką wielkość trzeba minimum podwoić ilość składników, a jeśli sernik ma być tak wysoki jak ten ze zdjecia (ok. 7-8 cm) to ja dałabym nawet 2 i 1/3 razy więcej składników.
Witaj, blacha jest 25 x 39 x 6 :)
@Viola - a jakie wymiary ma blacha? :)
Witam serdecznie, czy mogłabym prosić o ile zwiększyć proporcje składników, chciałabym upiec serniczek ale na blasze, w tortownicy jest za mały dla moich łasuchów :)
To musi być genialny smak ! Mniami !
Robiłam ;-)I muszę przyznać, że jest baaardzo dobry. Wprowadziłam małą zmianę-na spód dałam zmielone ciastka w polewie czekoladowej. Zamiast krówek dałam gotową masę kajmakową. Ciasto bardzo słodkie, ale bardzo pyszne. Przepis godny polecenia.
@Drazy - można dać więcej jajek, ale wtedy trzeba zrobić w większej formie. W tym serniku żółtek nie oddzielamy od białek, dzięki temu sernik jest dość zwarty, kremowy i wychodzi równy jak stół.
Cudny sernik!!!Chcę go upiec, mam bardzo dużo jajek ,czy mogę dać więcej niż 5? Wszystkie serniki które robiłam były przynajmniej na 10 ;)
Wpadlam tutaj przez zwykly przypadek,mialam chec na jakies niezwykle ciasto i los chcial ze wyszukujac jakichs przepisow w necie trafilam tutaj.Nie zaluje.Upieklam to ciasto dzisiaj,troszke je modyfikujac.Mialam duze jajka wiec stwierdzilam ze 5 to moze jednak za duzo i mialam racje..dalam tylko 3 a ser i tak wydawal sie byc troche za rzadki,dla pewnosci dalam 2 lyzki maki ziemniaczanej,zamiast zas krowek uzylam gotowej masy toffi.Ciasto wyszlo przepyszne!!!Sernik rozplywa sie w ustach,ciasto na spodzie jest wspaniale chrupkie,polewa z toffi dopelnia calosci.Dziekuje za przepis!!!Ps zamiast aromatu do sera dalam troche rumu :)
Anonimowy - piec razem z serem :) a serniczek wychodzi przepyszny, więc polecam :)
Witam,
sernik wydaje sie być wspaniały, ale mam pytanko! Czy ciasto na spód najpier upiec, czy dopiero piec razem z serem?
Anonimowy - jak najbardziej można. :)
Czy mozna zastapic krowki masa toffi?
Z reguły serniki "nie lubią" termoobiegu i lepiej piec góra-dół, ale ja ten piekłam z termoobiegiem i nic mu się nie stało, nie opadł, nie wysechł etc... :) Wiele zależy od piekarnika, trzeba spróbować :)
Czy taki sernik piecze się z termoobiegiem czy tylko "góra - dół" ? Mam w domu mini piekarnik i zastanawiam się, czy jest sens porywać się na takie wspaniałości, bo nie wiem, czy taki piekarnik nadaje się do tego typu ciast? pozdrawiam serdecznie
@Littlebitshy - Może być duża keksówka albo kwadratowa 20x20, może być tez większa, ale to musiałabyś zrobić z 1,5 porcji. Łatwiej będzie mi powiedzieć konkretnie, jeśli podasz jakie masz blachy (wymiary). Pozdrawiam serdecznie
aaaaa jesli chce uzyc blachy prostokatnej to jak duza ma ona byc? tak zeby serniczek nie byl zbyt niski?
dziękuję :)
Maki ziemniaczanej nie ma. Ilość krówek można zmniejszyć, będzie po prostu mniej wyczuwalna, można wtedy dodać odrobinę więcej cukru. Pozdrawiam serdecznie
Jak pysznie wygląda, a mąki ziemniaczanej nie ma? I czy jak zmniejszę ilość krówek do 200 g w masie serowej to będzie wystarczająco słodki? Pozdrawiam serdecznie :)
Moje ślinianki zaczęły już mocno pracować ;) a ta polewa jeszcze tak kusi.
To nie sernik!!! To rozpusta!!! Zjadłabym nie kawałek, a dwa, trzy :-)
Aga
nie mogę napatrzeć się na te zdjęcia...aż się głodna zrobiłam :)
Muszę wypróbować ten przepis!
aaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!! muszę go zrobić!!!!!!!! Jest piękny!!!!!
rajciu, cudownie wygląda :DD
rozkoszny jest ten wierzch..
Sernik krówkowy to jeden z moich ulubionych. Apetyczny wygląd :). Pychotka :).
Kasiu! To jest cudo,a nie sernik!
Wygląda obłędnie!
bardzo mi sie podoba ten sernik, przepis juz drukuję i wkładam do mojego segregatora!!!
Rewelacyjnie wygląda! Mam chęć na serniczek. Z krówkami chyba jeszcze nie robiłam.
Pozdrawiam:)
Niesamowicie wygląda to korówkowe przybranie! :) Mmmm.... musi być przepyszny taki sernik :D
Wygląda genialne!! a ja teraz z ochoty na Twój sernik poszłam do cukierni i kupiłam aby choć troszkę poczuć smak sera!Teraz jestem przekonana że zaraz polecę do sklepu po ser i upiekę Twoje cudo!!!
@Anonimowy - śmietanę kremówkę można zastąpić mlekiem skondensowanym (taka sama ilość lub zwykłym mlekiem, ale zaznaczam, że sernik będzie wtedy zdecydowanie mniej kremowy. Ser nie musi być wiaderkowy, może być zwykły twaróg tłusty lub półtłusty lub jeszcze lepiej ser śmietankowy, byle nie był rzadki i wodnisty. Tylko oczywiście jeśli użyjemy niemielonego sera trzeba go zmielić trzykrotnie.
Aż jęknęłam, gdy go zobaczyłam... mniam... Raczej nie zżynam przepisów, ale temu się nie oprę. Spód zrobię po mojemu, ale masa... do raju chciałaby dusza...
Obłędny;) Musze go zrobić ;)
Genialny przepis! Ale czy można czymś zastąpić śmietanę kremówkę? I czy ser śmietankowy to może być np. piątnicy czy musi być wiaderkowy?
Choc wciaz obiecuje sobie, ze bede grzeczna i przestane objadac sie slodkosciami, takiemu sernikowi na pewno nie moglabym sie oprzec!
Polewa wygląda obłędnie...
o Matko i córko już chyba wiem co zrobię mamie na imieniny :))
Obłędnie fantastyczny!!! Uwielbiam serniki, i wszystkie wariacje na ich temat:) Imponująco wygląda!!
Pozdrawiam cieplutko!
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
To kolejny pyszny sernik, któremu trudno się oprzeć. Szczególnie, jeśli lubicie krówki, choć ich smak jest delikatnie wyczuwalny i nie narzuca się zbytnio. Zapach obłędnie śmietankowy, masa jedwabiście kremowa, zdecydowanie nie piankowa…
Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od westchnień, ochów i achów, zresztą sami spróbujcie. :) Idealnym dopełnieniem krówkowej masy jest mało słodki kakaowy spód (choć można go zastąpić też szybszym ciasteczkowym, jak w serniku rumowym, pomijając przyprawę korzenną).
Całości dopełniają orzechy włoskie oblane niewielką ilością masy krówkowej i oprószone delikatnie solą morską. Mówię Wam szczerze, sernik jest po prostu pycha. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
masła | |
cukru pudru | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu zmielonego dwukrotnie (moze być z wiaderka | |
jajka | |
cukru pudru (można mniej lub więcej, wg upodobań smakowych) | |
krówek (można zastąpić gotową masą krówkową/kajmakową) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym lub śmietankowym) |
Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów włoskich | |
krówek | |
mleka |
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.
Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).
Smacznego :)