Rabarbarowy spód/wierzch: Masło wymieszać z cukrem, obtoczyć w tej mieszance rabarbar. Rozłożyć go na dnie foremek na muffinki.
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, i jeszcze chwilę ucierać. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i gałką muszkatołową. Dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, po każdym dodaniu mąki lub mleka wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach (tylko do połączenia się składników). Porcjami ciasta przykryć wyłożony wcześniej na dno foremek rabarbar. Piec około 20 minut w temp. 180°C (ja piekłam z termoobiegiem w 170°C). Studzić w formie przez 5 minut. Potem wyjmujemy, starając się nie uszkodzić spodu muffinek, który będzie w tym przypadku ich wierzchem.
Jedne z najlepszych muffinek jakie miałam okazję jeść. Ok, przyznaję lubię wypieki z rabarbarem, ale te są naprawdę wyjątkowo dobre i smakowały nawet mojej Córci, która wcale za rabarbarem nie przepada. :) Rabarbar delikatnie otula pyszne, lekko chrupiące z zewnątrz ciasto. Są idealne w smaku, nie za słodkie i absolutnie nie kwaśne. Bardzo Wam polecam! Receptura trochę przerobiona na własne potrzeby, zainspirowana przepisem na Karmelizowane muffinki z tegorocznej majowej „Kuchni”.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kremova
2014-05-17 13:51:26
Nie, no jestem zachwycona :) świat stanął na głowie. pozdrawiam ;)
mojetworyprzetwory
2012-05-16 07:57:24
Ale piękne! Przepysznie wyglądają, rabarbar na nich spoczywa jak najlepszy dodatek;) Pycha!
Justin&Dorothy
2012-05-16 07:53:31
Świetny pomysł... Wyglądają prześlicznie ! :) Masz świetne przepisy, a szata bloga jest po prostu ekstra! Oby tak dalej!Gorąco Pozdrawiamy :*
Angie
2012-05-16 07:53:27
Wspaniale wyglądają!
aga-aa
2012-05-16 06:50:08
wyglądaja ślicznie!
Malwina Bareła
2012-05-16 06:29:54
Cudowny pomysł!
maleslodkosci
2012-05-16 05:33:11
Już to mówiłam, niesamowicie mi się podoba Twój nowy sposób prowadzenia bloga :) a muffinki wyglądają pysznie!
karmel-itka
2012-05-16 05:25:43
piękne zdjęcie.i bardzo pomysłowy patent ;] zwykłe muffiny, a jakie niezwykłe, nietypowe!
Majana
2012-05-16 04:45:23
Wspaniałe, Kasiu! :) Urocze te muffiny i z pewnością smakują obłędnie. Widziałam je własnie w majowej Kuchni, tez mnie zachwyciły, jak i kilka innych ciast z rabarbarem.Pozdrawiam serdecznie:)
Jedne z najlepszych muffinek jakie miałam okazję jeść. Ok, przyznaję lubię wypieki z rabarbarem, ale te są naprawdę wyjątkowo dobre i smakowały nawet mojej Córci, która wcale za rabarbarem nie przepada. :) Rabarbar delikatnie otula pyszne, lekko chrupiące z zewnątrz ciasto. Są idealne w smaku, nie za słodkie i absolutnie nie kwaśne. Bardzo Wam polecam! Receptura trochę przerobiona na własne potrzeby, zainspirowana przepisem na Karmelizowane muffinki z tegorocznej majowej „Kuchni”.
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
cukru
masła
1 ¼ szklanki
rabarbaru, pokrojonego na 1-1,5 cm kawałki
Ciasto:
Ilość
Składnik
miękkiego masła
cukru
jajko
skórka otarta z 1 cytryny
mąki
proszku do pieczenia
sody
gałki muszkatołowej
mleka
Sposób przygotowania
Rabarbarowy spód/wierzch: Masło wymieszać z cukrem, obtoczyć w tej mieszance rabarbar. Rozłożyć go na dnie foremek na muffinki.
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, i jeszcze chwilę ucierać. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i gałką muszkatołową. Dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, po każdym dodaniu mąki lub mleka wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach (tylko do połączenia się składników). Porcjami ciasta przykryć wyłożony wcześniej na dno foremek rabarbar. Piec około 20 minut w temp. 180°C (ja piekłam z termoobiegiem w 170°C). Studzić w formie przez 5 minut. Potem wyjmujemy, starając się nie uszkodzić spodu muffinek, który będzie w tym przypadku ich wierzchem.