Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 24
Smaczne, proste i mocno kruche ciasteczka z rabarbarem. Pięknie pachnące cynamonem i skórką cytrynową. Pierwszy raz zrobiłam je wiele lat temu i od tamtej chwili co roku, jak tylko zaczyna się sezon rabarbarowy goszczą na naszym stole. :) Idealnie pasują do popołudniowej herbatki. Polecam! Przepis własny, pomysł na kształt podpatrzony dawno temu w jakiejś gazetce z przepisami.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
200 g | zimnego masła |
żółtka | |
skórka otarta z ½ cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru | |
cukru | |
soku z cytryny | |
cynamonu |
Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić w kostkę i posiekać razem z mąką. Dodać resztę składników na ciasto i szybko wyrobić. Spłaszczyć, formułując placek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę a najlepiej 2-3 godziny.
W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić w cienkie słupki o długości 4-5 cm, Dodać do niego cukier, cynamon i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Odstawić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm, wycinać z niego nieduże kwadraty (tak aby rabarbar ułożony po przekątnej kwadratów nie wystawał poza nie). Rabarbar ułożyć na kwadratach po przekątnej. Dwa przeciwległe rogi delikatnie zwilżyć wodą lub białkiem i sklejać.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 175-180°C.
Studzić na kratce. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)