Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 34 cm
Jeśli podobnie jak my lubicie połączenie szpinaku i gorgonzoli, po spróbowaniu tej pizzy będziecie w niebie. Idealne, wielokrotnie przez nas wypróbowane cienkie ciasto, otulone kremowym sosem pomidorowym pachnącym tymiankiem, oregano i bazylią. A na wierzch kołderka z dobrze doprawionego szpinaku, pikantnej gorgonzoli i ciągnącej się mozzarelli… Czy można chcieć czegoś więcej? No może jeszcze dodatek dobrego i zarazem średnio intensywnego Gewurtztraminera … i już jest idealnie. :) Przepis na ciasto, z moimi zmianami pochodzi stąd, reszta to inwencja własna. Bardzo Wam polecam.
Ilość | Składnik |
---|---|
12 g | drożdży świeżych |
ciepłej wody | |
mąki | |
soli | |
oliwy | |
mleka lub wody | |
½ łyżeczki | cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
krojonych pomidorów w puszcze | |
średnia, drobno posiekana cebula | |
ząbki czosnku | |
oregano | |
tymianku | |
1 łyżeczka | bazylii |
sól do smaku | |
1 łyżeczka | cukru do smaku |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | szpinaku w liściach |
200 g | gorgonzoli |
200 g | mozzarelli |
sól do smaku | |
ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę |
Z drożdży, mleka, odrobiny mąki i szczypty cukru zrobić zaczyn, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Zaczyn wymieszać z resztą składników (mąka, ciepła woda, sól, oliwa). Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z misy, uderzyć pięścią, by uciekły pęcherzyki powietrza. Uformować spód do pizzy, pozostawiając grubszy brzeg ciasta.
Podczas wyrastania ciasta przygotować sos. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić aż sos zgęstnieje i stanie się zawiesisty.
Szpinak świeży umyć, obgotować z dodatkiem soli i czosnku, zblanszować i odsączyć na sitku. Mrożony rozmrozić i podgotować z solą i czosnkiem. Gorgonzolę pokroić w grubszą kostkę. Mozzarelle zetrzeć.
Uformowany spód posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć szpinak i pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Startą mozzarellą posypać na 3 minuty przed końcem pieczenia.
Piec około 12-15 minut w temperaturze 260°C.
Smacznego :)