mleka w proszku (miałkie, nie może być granulowane)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 stopni C do zrumienienia. Bardzo dobrze ostudzić.
Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić). Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala,więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Aby masa się udała przyda się kilka wskazówek:
by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku domieszania użyj malaksera
jeśli masa jest za rzadka - dodaj mleko
jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
jeśli jest blada - dosyp kakao
gdy wydaje Ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko wproszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.
Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Dowolnie udekorować.
Tym razem coś dla osób, które nie przepadają za typowymi mazurkami, a zdecydowanie preferują czekoladowe smaki. Jeśli lubicie blok czekoladowy ten mazurek będzie dla Was jak znalazł. Tradycyjny spód z kruchego ciasta, przykryty masą czekoladową na bazie mleka w proszku. Ja do bloku z wielu względów mam szczególny sentyment. Pierwszy raz zrobiłam go dawno, dawno temu (w wieku około 8-9 lat) specjalnie dla Taty i nie wiedzieć czemu, mimo że zachwycił mnie smakiem następny raz miał miejsce dopiero kilkanaścielat później, tym razem dla mojego Męża :)… Polecam, szczególnie Fanom bloku. :) Przepis zaczerpnięty stąd , dalej cytuję za Autorką.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
200 g
zimnego masła
cukru pudru
żółtka
jajko
szczypta soli
Masa czekoladowa:
Ilość
Składnik
wody
200 g
masła
cukru
cukier wanilinowy
kakao
mleka w proszku (miałkie, nie może być granulowane)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
qwerty
2013-03-29 18:48:45
wlasnie go piecze, mam nadzieje ze bedzie tak ladny i tak smakowity jak twoj :-)
Anonymous
2012-04-07 07:58:01
Mam o wiele prostszy sposób na wykonanie masy czekoladowej, mianowicie:
w garnku rozpuszczamy wodę, cukry i masło a mleko w proszku i kakao przesiewamy przez sitko do dużej miski (nie będzie grudek) i mieszamy. Kiedy masło z wodą i cukrem się zagotują wlewamy do mleka w proszku wymieszanego z kakao i szybko mieszamy łyżką lub mikserem z końcówkami do ucierania (mieszadła). Ten sposób gwarantuje brak grudek i brak możliwości przypalenia masy. I jest o wiele szybszy :) Polecam.
Ja dziś będę robić ten mazurek z tym, że masę zrobię po swojemu.
Dziękuję za przepis :)
Mija
2016-03-26 12:30:25
A jakie proporcje?
Asiek
2012-04-02 11:17:22
Jestem pewna, że by mi smakował, wygląda bardzo smakowicie:)!
Pozdrawiam cieplutko!
Jolanta Szyndlarewicz
2012-04-02 06:07:25
Kasiu słiczny mazurek, uwielbiam blok czekoladowy, więc podejrzewam, zę nie umiałabym sie od tego mazurka oderwać:)
moje pasje
2012-04-01 18:48:37
Kasiu piękny Ci wyszedł :) Też przymierzam się do tego samego mazurka w tym tygodniu :)
Nemi
2012-04-01 12:23:28
Zrobię słodki prezent Rodzince, która uwielbia mazurki:)
Majana
2012-03-31 19:24:39
Jaki piękny ten mazurek! Mniam! Kasiu, wspaniały po prostu.
Pozrowienia:)
Samantha
2012-03-31 15:26:32
Bardzo ładnie ozdobiłaś !
Aleksandra Rybińska
2012-03-31 13:41:00
Jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam mazurka. Nie były tradycyjnymi ciastami w mojej rodzinie. Twój wypiek wygląda wyjątkowo apetycznie.
2012-03-31 12:45:40
Smile For You - :) ... do szarlotki baaardzo zachecam, jest wyjątowa, smak niezapomniany :)
2012-03-31 12:09:42
Sernik czekoladowy i Najdelikatniejszy Sernik świata :D A z drugiej sekcji ciast jabłkowych - wspaniała Szarlotka z Serem i Nutą pomarańczy - ach, ta to mi smaku narobiła :D
Dusia
2012-03-31 11:37:20
bardzo ładny.
PS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
abcmojejkuchni
2012-03-31 07:49:09
Podoba mi się ten mazurek!:) nawet bardzoooo:)
2012-03-30 19:34:35
Ciasteczkowapotworzyca.blox.pl - kwiecisty, bo nie mogę już doczekać się wiosny :D
2012-03-30 19:32:56
Smile For You - :)) cieszę się, a co najbardziej oczom smakowało? ;))
2012-03-30 19:31:53
Pyszna pasja, dzięki :) choć tym razem jakoś specjalnie się nie postarałam :)
2012-03-30 18:02:16
jaki kwiecisty :)
2012-03-30 16:35:20
śliczny!
2012-03-30 15:54:40
cudowny mazurek :)
2012-03-30 15:07:15
rany jaki piękny!!!!!
2012-03-30 14:36:00
O mamoo... Btw, przejrzałam u Ciebie dzisiaj w wolnej chwili sekcję Serniki i Ciasta z jabłkami... Kochana, najadłam się oczami chociaż nie powiem, ślina ciekła :D :D
Tym razem coś dla osób, które nie przepadają za typowymi mazurkami, a zdecydowanie preferują czekoladowe smaki. Jeśli lubicie blok czekoladowy ten mazurek będzie dla Was jak znalazł. Tradycyjny spód z kruchego ciasta, przykryty masą czekoladową na bazie mleka w proszku. Ja do bloku z wielu względów mam szczególny sentyment. Pierwszy raz zrobiłam go dawno, dawno temu (w wieku około 8-9 lat) specjalnie dla Taty i nie wiedzieć czemu, mimo że zachwycił mnie smakiem następny raz miał miejsce dopiero kilkanaścielat później, tym razem dla mojego Męża :)… Polecam, szczególnie Fanom bloku. :) Przepis zaczerpnięty stąd , dalej cytuję za Autorką.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
200 g
zimnego masła
cukru pudru
żółtka
jajko
szczypta soli
Masa czekoladowa:
Ilość
Składnik
wody
200 g
masła
cukru
cukier wanilinowy
kakao
mleka w proszku (miałkie, nie może być granulowane)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 stopni C do zrumienienia. Bardzo dobrze ostudzić.
Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić). Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala,więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Aby masa się udała przyda się kilka wskazówek:
by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku domieszania użyj malaksera
jeśli masa jest za rzadka - dodaj mleko
jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
jeśli jest blada - dosyp kakao
gdy wydaje Ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko wproszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.
Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Dowolnie udekorować.