KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Rogaliki maślane

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
rogal3.jpg

Składniki:

  • Na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    małe jajka
    soku z cytryny
    oleju słonecznikowego
    cukru
    soli
    letniego mleka (250 ml)
    roztopionego masła
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    roztopionego masła
    jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko,cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski.Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkątny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików.Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia(powinny podwoić objętość).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (ja pominęłam).

Piec w temperaturze 200º C przez około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem w temp. 180ºC). Studzić na kratce.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12

Idealnena śniadanie, choć u nas testowane były bliżej pory obiadowej albo późnego drugiego śniadania. :) Maślane, mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie ani nie za słone, z lekko kruchą skórką. Pyszne! Przepis znalezionyna blogu Dorotus , nic w nim nie zmieniałam, dlatego zarówno składniki, jak i przygotowanie cytuję za Dorotą. Bardzo polecam!

rogal2.jpg rogal4.jpg rogal1.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Hania Hania
    2013-05-26 07:11:59

    Dziękuję! Wyszły puszyste i pyszne!!! :) Idealne na śniadanie-niespodziankę na Dzień Matki, jeszcze cieplutkie z kawką ;) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Hania Hania
    2013-05-26 07:11:53

    Dziękuję! Wyszły puszyste i pyszne!!! :) Idealne na śniadanie-niespodziankę na Dzień Matki, jeszcze cieplutkie z kawką ;) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-25 19:42:21

    @Hania - mozna zostawić w lodóce na noc na pierwsze rośniecie lub gdy rogaliki są już uformowane, rano wystawiamy je do ciepła, by jeszcze troche podrosły i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Hania Hania
    2013-05-25 12:45:57

    Mam pytanie czy na którymś etapie rośnięcia ciasta można je zostawić na noc? Czy jeśli chcę je zrobić świeżo z piekarnika na śniadanie to muszę wstać bladym świtem? :P

    Twój komentarz
  • Joanna Skoraczyńska Joanna Skoraczyńska
    2012-04-16 13:17:22

    Już widzę je oczyma mojej wyobraźni na moim śniadaniowym talerzu :-)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-13 21:06:53

    Dziewczyny, dzięki serdeczne za ciepłe słowa! A rogaliki były pyszne, wprawdzie sama za dużo nie mogłam ich spałaszować, ale rodzinka jadła aż im się uszy trzęsły :)) a smakują wybornie zarówno na słodko jak i wytrwanie, więc bardzo polecam! :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-04-13 17:39:17

    ciepły rogalik na sniadanie, posmarowany prawdziwym masełkiem albo miodem.. z kubkiem kawy.. rozkosz!

    Twój komentarz
  • Jagódka Jagódka
    2012-04-13 15:29:45

    Wczoraj oglądałam je na "Moich wypiekach" i planowałam upiec na sobotę, jaki zbieg okoliczności, że tu też się pojawiły:)

    Twój komentarz
  • Jagódka Jagódka
    2012-04-13 15:29:45

    Wczoraj oglądałam je na "Moich wypiekach" i planowałam upiec na sobotę, jaki zbieg okoliczności, że tu też się pojawiły:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-13 13:21:34

    :) och jak ja bym teraz takiego rogalika zjadła! I już nawet nie ważne czy z dżemem czy z pomidorem :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-13 12:49:17

    znam, znam:) pyszniutkie są:) i takie mieciuchne:)

    Twój komentarz
  • Dzierlatka Dzierlatka
    2012-04-13 11:03:01

    Uwielbiam takie maślane rogaliki z masłem mmmm, ale dotąd je zawsze kupowałam. Może skuszę/zmuszę się, żeby samej je zrobić :)

    Twój komentarz
  • Emcia Pichci! Emcia Pichci!
    2012-04-13 09:51:44

    Ależ ładne wyszły! Czuję ich zapach przez monitor normalnie :))

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-04-13 09:01:28

    Przepiękne, obłędne rogaliczki. Idealne na śniadanie :)

    Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-04-13 08:38:47

    Wspaniale na sniadanie - do tego kubek goracej czekolady i nagle dzien staje sie piekniejszy :)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-04-13 07:50:23

    Wyglądają obłędnie !

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-04-13 05:23:39

    Na śniadanie idealne, razem z truskawkowym dżemem;)

    Twój komentarz

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Idealnena śniadanie, choć u nas testowane były bliżej pory obiadowej albo późnego drugiego śniadania. :) Maślane, mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie ani nie za słone, z lekko kruchą skórką. Pyszne! Przepis znalezionyna blogu Dorotus , nic w nim nie zmieniałam, dlatego zarówno składniki, jak i przygotowanie cytuję za Dorotą. Bardzo polecam!

Składniki

  • Na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    małe jajka
    soku z cytryny
    oleju słonecznikowego
    cukru
    soli
    letniego mleka (250 ml)
    roztopionego masła
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    roztopionego masła
    jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko,cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski.Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkątny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików.Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia(powinny podwoić objętość).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (ja pominęłam).

Piec w temperaturze 200º C przez około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem w temp. 180ºC). Studzić na kratce.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką

Smacznego :)