Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Idealnena śniadanie, choć u nas testowane były bliżej pory obiadowej albo późnego drugiego śniadania. :) Maślane, mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie ani nie za słone, z lekko kruchą skórką. Pyszne! Przepis znalezionyna blogu Dorotus , nic w nim nie zmieniałam, dlatego zarówno składniki, jak i przygotowanie cytuję za Dorotą. Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
małe jajka | |
soku z cytryny | |
oleju słonecznikowego | |
cukru | |
soli | |
letniego mleka (250 ml) | |
roztopionego masła | |
20 g | świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży |
Ilość | Składnik |
---|---|
roztopionego masła | |
jajko do posmarowania |
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko,cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski.Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkątny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików.Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia(powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (ja pominęłam).
Piec w temperaturze 200º C przez około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem w temp. 180ºC). Studzić na kratce.
* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką
Smacznego :)