Śmietankę mocno schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem (pozostawiając 2 łyżki cukru) na mus. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić. Dodać do niej kilka łyżek musu truskawkowego i wmieszać. Żelatynę wymieszaną z truskawkami dodać do pozostałego musu i dokładnie wymieszać Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z masą truskawkową. Mus przelać do pucharków. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami i miętą.
Jeśli podobnie jak ja będziecie mieć nadwyżkę truskawek i będziecie chcieli coś szybkiego z nich przyrządzić polecam ten prosty i pyszny mus truskawkowy. My kilka dni pod rząd kupowaliśmy po kobiałce truskawek i nagle się okazało, że nie nadążyliśmy z ich jedzeniem i mamy ich całkiem sporo. Nie miałam natchnienia na ciasto, konfitury lub inne pracochłonne smakołyki, więc zdecydowałam się na ten prosty i szybki w przygotowaniu deser. W smaku przypomina nieco ptasie mleczko truskawkowe, choć pianka jest delikatniejsza i znacznie bardziej truskawkowa, ale delikatny posmak śmietanki jest jak najbardziej wyczuwalny i stanowi pyszny akcent. Polecam!
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
ula
2015-05-29 11:44:57
Jestem szczerze zachwycona przepisem. Minimum składników, maksimum smaku. Instrukcja czytelna i logiczna, świetny pomysł z kąpielą wodna dla żelatyny. Jeszcze się nie ścielo, a już wiem, że mój Mężczyzna będzie zachwycony niespodzianką. ;) Wielkie dzięki!
Łasuch w kuchni
2012-06-19 18:12:58
Wygląda cudnie i do tego ten kolor :-)
Jola Szyndlarewicz
2012-06-14 07:38:16
U nas niestety przez te deszcze jest problem z truskawkami. Deser wyglada pysznie, tak leciutko i puchato:) pozdrawiam
karmel-itka
2012-06-12 21:25:54
bardzo lubie takie lekkie, moocno owocowe deserki. idealny mus na lato!
Majana
2012-06-12 12:34:05
Pychota! Jaki ma ładny kolorek. :)Uwielbiam truskawki i wszelkie możliwości jakie dają:)Pozdrowienia:*
moje pasje
2012-06-12 08:42:23
pycha!!!! Serwujesz takie smakołyki a ja właśnie się zważyłam :( Póki co.... oczkami ale w całości :D
Jeśli podobnie jak ja będziecie mieć nadwyżkę truskawek i będziecie chcieli coś szybkiego z nich przyrządzić polecam ten prosty i pyszny mus truskawkowy. My kilka dni pod rząd kupowaliśmy po kobiałce truskawek i nagle się okazało, że nie nadążyliśmy z ich jedzeniem i mamy ich całkiem sporo. Nie miałam natchnienia na ciasto, konfitury lub inne pracochłonne smakołyki, więc zdecydowałam się na ten prosty i szybki w przygotowaniu deser. W smaku przypomina nieco ptasie mleczko truskawkowe, choć pianka jest delikatniejsza i znacznie bardziej truskawkowa, ale delikatny posmak śmietanki jest jak najbardziej wyczuwalny i stanowi pyszny akcent. Polecam!
Składniki
Mus:
Ilość
Składnik
truskawek, świeżych lub mrożonych
śmietanki kremówki
cukru pudru
żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania
Śmietankę mocno schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem (pozostawiając 2 łyżki cukru) na mus. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić. Dodać do niej kilka łyżek musu truskawkowego i wmieszać. Żelatynę wymieszaną z truskawkami dodać do pozostałego musu i dokładnie wymieszać Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z masą truskawkową. Mus przelać do pucharków. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami i miętą.