tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
jajka
cukru pudru (jeśli masa wyda się Wam mało słodka można dodać więcej)
śmietany kremówki, nieubitej
skórka otarta z 1 średniej cytryny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
lemon curd*
Sposób przygotowania
Spód:
Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub za pomocą wałka na „pył”, przesypać do miski, dodać miękkie masło, skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony wcześniej papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Z zewnątrz szczelnie otulić tortownicę folią aluminiową, gdyż sernik ten powinien być pieczony w kąpieli wodnej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony posmarować lemon curd, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli będziemy trzymać się podanych zasad sernik wychodzi równy jak stół.
Kochani witajcie po małej przerwie. Przepraszam za milczenie, ale dopadło mnie choróbsko, a zaraz potem przeniosło się na moje dziecię. Córa oprócz opieki potrzebowała też kogoś kto zapełniłby jej czas zabawami i innymi atrakcjami, więc miałam po brzegi zapełniony grafik ;))… chciała mieć mamę tylko dla siebie… cóż takie jej święte prawo… przynajmniej podczas choroby. ;)
Od przygotowywania posiłków i pieczenia ciast urlopu zdecydowanie nie miałam, wiec przepisów nazbierało się już całe mnóstwo. Na początek mam dla Was sernik cytrynowy z lemon curd. Sernik jest delikatnie cytrynowy, w żadnym razie nie jest kwaśny ani cierpki, za to jest mocno kremowy i „mazisty”. Absolutnie nie można o nim powiedzieć, że jest puszysty, ale też nie powinien taki być, ciężkość, kremowość i zwarta konsystencja są zdecydowanie jego atutami. Całości dopełnia wierzch w postaci lemon curd. Nam bardzo przypadł do gustu, więc polecam, szczególnie, jeśli lubicie cytrynowe smaki.
Przepis własny.
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
150 g
podsuszonych biszkoptów
miękkiego masła
skórka starta z 1/2 cytryny
Masa serowa*:
Ilość
Składnik
tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
jajka
cukru pudru (jeśli masa wyda się Wam mało słodka można dodać więcej)
śmietany kremówki, nieubitej
skórka otarta z 1 średniej cytryny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
lemon curd*
*np. z tego przepisu: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3302/domowy-lemon-curd
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Agata
2013-03-07 20:59:07
Upiekłam ten sernik 2 godziny temu, ale strasznie do tej pory sok z niego cieknie. Zrobiłam go 1,5 porcji. Powinnam dodać zdecydowanie mniej soku z cytryny. Niestety wygląda licho. Smak dobry, bo strasznie się kruszy, więc spróbowałam te okruchy.
slywia
2012-10-23 20:38:19
Bardzo, bardzo smaczny, wyszedł delikatnie cytrynowy i mocno kremowy i faktycznie równiutki jak stół!
Aleksandra
2012-10-16 12:14:06
Ale piękny! cytrynowy, mój ulubiony :)
aga
2012-10-15 18:37:45
powiem krótko: piekny:)
Veronica
2012-10-15 12:15:12
Tak bardzo lubię serniki, że jakiś czas temu robiłam je regularnie raz lub 2 razy w tygodniu. Dupka rosła, a ja musiałam isc na sernikowy odwyk. Jak patrzę na Twój, to się we mnie odzywają stare instynkty:)
Jolanta Szyndlarewicz
2012-10-15 10:17:08
Oj te choroby .... mogłyby odejść w niebyt:) .... ale gdyby tak sobie podczas tej choroby zafundować taki sernik to by i człowiek szybciej ozdrowiał:) pozdrawiam
Panna Malwinna
2012-10-15 09:29:17
Wygląda rewelacyjnie!
Basia
2012-10-15 07:20:03
Uwielbiam cytrynowe smaki i bardzo chętnie zjadłabym taki serniczek :-)Pozdrawiam serdecznie :-)Basia
Majana
2012-10-15 04:44:34
Piękny sernik Kasiu! Cudownie wygląda.Robiłam sernik z lemon curd , z przepisu Dorotuś, bardzo nam smakował, wiec Twój na pewno też zjadłabym z wielką ochotą.:)Piękne zdjęcia.Pozdrawiam:)
Kochani witajcie po małej przerwie. Przepraszam za milczenie, ale dopadło mnie choróbsko, a zaraz potem przeniosło się na moje dziecię. Córa oprócz opieki potrzebowała też kogoś kto zapełniłby jej czas zabawami i innymi atrakcjami, więc miałam po brzegi zapełniony grafik ;))… chciała mieć mamę tylko dla siebie… cóż takie jej święte prawo… przynajmniej podczas choroby. ;)
Od przygotowywania posiłków i pieczenia ciast urlopu zdecydowanie nie miałam, wiec przepisów nazbierało się już całe mnóstwo. Na początek mam dla Was sernik cytrynowy z lemon curd. Sernik jest delikatnie cytrynowy, w żadnym razie nie jest kwaśny ani cierpki, za to jest mocno kremowy i „mazisty”. Absolutnie nie można o nim powiedzieć, że jest puszysty, ale też nie powinien taki być, ciężkość, kremowość i zwarta konsystencja są zdecydowanie jego atutami. Całości dopełnia wierzch w postaci lemon curd. Nam bardzo przypadł do gustu, więc polecam, szczególnie, jeśli lubicie cytrynowe smaki.
Przepis własny.
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
150 g
podsuszonych biszkoptów
miękkiego masła
skórka starta z 1/2 cytryny
Masa serowa*:
Ilość
Składnik
tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
jajka
cukru pudru (jeśli masa wyda się Wam mało słodka można dodać więcej)
śmietany kremówki, nieubitej
skórka otarta z 1 średniej cytryny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
lemon curd*
Sposób przygotowania
Spód:
Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub za pomocą wałka na „pył”, przesypać do miski, dodać miękkie masło, skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony wcześniej papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Z zewnątrz szczelnie otulić tortownicę folią aluminiową, gdyż sernik ten powinien być pieczony w kąpieli wodnej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony posmarować lemon curd, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli będziemy trzymać się podanych zasad sernik wychodzi równy jak stół.