płatków migdałowych, podprażonych (dałam więcej, ok. 50 g)
masy krówkowej
mleka lub śmietany
ekstraktu z wanilii (użyłam pasty waniliowej)
Sposób przygotowania
Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym (masę kajmakową podgrzewamy razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii, mieszamy aż masa będzie gładka) i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
*masę krówkową przygotowujemy z mleka skondensowanego słodzonego, puszke z mlekiem gotujemy ok. 3 godzin, puszka musi być cała zanurzona w wodzie pdozac całego prosceu gotowania (inaczej masa może nam spłatać fila i wystrzelić), puszke z masą otwieramy dopiero gdy masa będzie zupełnie wystudzona
Pyszna babka, pięknie pachnąca kajmakiem, co ciekawe w smaku przypomina mi nieco sękacz, choć niewiele ma z nim wspólnego, szczególnie wizualnie. :)
Kajmak jest też zdecydowanie wyczuwalny w smaku, dzięki czemu babka smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatek masy krówkowej sprawia, że babka ma piękny karmelowy kolor. Masę możemy wykonać samodzielnie, wtedy najlepiej przygotować ją kilka godzin wcześniej lub w dzień poprzedzający pieczenie (żeby zdążyła wystygnąć), ale z powodzeniem możemy wykorzystać też gotową masę z puszki. Całości dopełnia pyszny sos karmelowy i prażone płatki migdałowe. Babka nie jest wilgotna, ale nie jest też za sucha, a jeśli ktoś lubi mocno wilgotne ciasta, zawsze można ją dodatkowo naponczować, lub obficiej polać sosem. :)
Polecam. Przepis autorstwa Uli (za którą będę dalej cytować) autorki bloga Słodka pasja.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajek (oddzielnie żółtka i białka)
cukru
sok z 1 cytryny (dałam sok z 1/2 cytryny)
masła
masy krówkowej*
mąki pszennej
skrobi ziemniaczanej
proszku do pieczenia
ekstraktu z wanilii
Sos kajmakowy::
Ilość
Składnik
płatków migdałowych, podprażonych (dałam więcej, ok. 50 g)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Magda
2017-04-14 16:07:59
Pięknie wyrosła,niestety wyszedł zakalec.
Daria
2016-07-08 08:01:49
właśnie wstawiłam do pieca- zobaczymy co z tego wyjdzie :-) oby tak pięknie jak w przepisie
Ania
2015-04-01 21:59:51
Czy można użyć gotowego kajmaku z puszki?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-04-01 23:16:38
Tak, można. Pozdrawiam
magma
2014-03-07 10:38:32
wygląda rewelacyjnie, zapisuje przepis:)
gin
2012-11-10 17:26:07
łał, cudna babeczka. Uwielbiam karmelowe smaki, takie jesienne są :)
Usagi
2012-11-04 11:50:09
Uśmiechnęła się do mnie ta babka. Prześliczny ma kolor, wygląda jak krówka, tylko w formie ciasta :)
Agniesia
2012-11-02 15:31:28
Zjadłabym taką babeczkę :) Uwielbiam kajmak :) Tylko u mnie w domu wyznają zasadę, że babka jest na Wielkanoc... A sama nie zjem całej...
Jolanta szyndlarewicz
2012-11-02 12:58:52
Piekłam tą babkę, jest wspaniała w smaku:) pozdrawiam ciepło i częstuję się kawałkiem
babeczka
2012-11-02 10:59:29
Nigdy nie jadłam takiej babki, ale chyba będę musiała wypróbować:) zapisuję przepis;) blog naprawdę bardzo ładny!:)Zapraszam również do mnie:http://blog-babeczka.blogspot.com/Pozdrawiam!:)
bernadeta
2012-11-02 08:01:05
mniam kajmak uwielbiamy wiec ta babeczka byłaby idealna .
Pyszna babka, pięknie pachnąca kajmakiem, co ciekawe w smaku przypomina mi nieco sękacz, choć niewiele ma z nim wspólnego, szczególnie wizualnie. :)
Kajmak jest też zdecydowanie wyczuwalny w smaku, dzięki czemu babka smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatek masy krówkowej sprawia, że babka ma piękny karmelowy kolor. Masę możemy wykonać samodzielnie, wtedy najlepiej przygotować ją kilka godzin wcześniej lub w dzień poprzedzający pieczenie (żeby zdążyła wystygnąć), ale z powodzeniem możemy wykorzystać też gotową masę z puszki. Całości dopełnia pyszny sos karmelowy i prażone płatki migdałowe. Babka nie jest wilgotna, ale nie jest też za sucha, a jeśli ktoś lubi mocno wilgotne ciasta, zawsze można ją dodatkowo naponczować, lub obficiej polać sosem. :)
Polecam. Przepis autorstwa Uli (za którą będę dalej cytować) autorki bloga Słodka pasja.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajek (oddzielnie żółtka i białka)
cukru
sok z 1 cytryny (dałam sok z 1/2 cytryny)
masła
masy krówkowej*
mąki pszennej
skrobi ziemniaczanej
proszku do pieczenia
ekstraktu z wanilii
Sos kajmakowy::
Ilość
Składnik
płatków migdałowych, podprażonych (dałam więcej, ok. 50 g)
masy krówkowej
mleka lub śmietany
ekstraktu z wanilii (użyłam pasty waniliowej)
Sposób przygotowania
Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym (masę kajmakową podgrzewamy razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii, mieszamy aż masa będzie gładka) i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
*masę krówkową przygotowujemy z mleka skondensowanego słodzonego, puszke z mlekiem gotujemy ok. 3 godzin, puszka musi być cała zanurzona w wodzie pdozac całego prosceu gotowania (inaczej masa może nam spłatać fila i wystrzelić), puszke z masą otwieramy dopiero gdy masa będzie zupełnie wystudzona