Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Dzisiaj klasyka. Na pewno każdy z Was jadł je chociaż raz w życiu, a prawdopodobnie miało to miejsce częściej niż raz. Jak byłam dzieckiem ptysie były bardzo na topie, dostępne praktycznie w każdej cukierni i rodzice często je kupowali. Zawsze zjadałam chrupiące ciasto, a śmietana zostawała i tak mi pozostało do dziś, ponieważ nie przepadam za dużą ilością bitej śmietany. :) Za to w domu mam fana ptysiów, któremu zupełnie nie przeszkadza bita śmietana (a wręcz przeciwnie). Za jego sprawą większość ptysiów zniknęła zaraz po przygotowaniu. :) Tym fanem jest oczywiście mój mąż, który potrafi pochłonąć niezliczone ilości tych ciastek. :) Przygotowując je bazowalam na przepisie na ciasto parzone do pączków wiedeńskich. Ptysie wychodzą jak z najlepszej cukierni, a są bardzo proste w przygotowaniu.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
masła | |
duże jajka (roz. L) | |
wody |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki 30 | |
cukru pudru do smaku (mniej lub więcej wg upodobań smakowych) | |
cukier puder do oprószenia |
W rondlu zagotować szklankę wody z masłem. Gdy masło się rozpuścić zmniejszyć ogień i na wrzątek sypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Mieszać ciasto aż będzie gładkie, szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto dokładnie zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, aż masa będzie gładka i jednolita. Powinna być dość gęsta. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wyciskać okrągłe ptysie o średnicy 5-6 cm, zachowując spore odstępy, bo ptysie sporo rosną.
Piec około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180-190°C – termoobieg, grzałka góra/dół 200°C (pod koniec pieczenia można sprawdzić na jednym ptysiu patyczkiem stopień upieczenia.
Ptysie przestudzić, przeciąć wzdłuż na dwie części.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Nałożyć ją do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i przekładać nią ptysie. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)