Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 9
Forma: 20x20 cm
Wypatrzyłam to ciacho w książce Davida Lebovitza, a że uwielbiam wszelkie brownies, musiałam wypróbować również ten przepis. Wprawdzie najbardziej przemawiają do mnie brownies z kwaskowatymi owocami, które świetnie przełamują słodycz czekolady, ale od czasu do czasu mam ochotę na małe „zasłodzenie”. :) A że kajmak w połączeniu z czekoladą uwielbiam, czułam, że się nie zawiodę. Nie wspominając już o tym, że przepisy Davida nigdy się mnie nie zawiodły. :)
Brownies jak to brownies pyszne, a w połączeniu z kajmakiem niebo w gębie. Ale nie da się go za dużo zjeść, bo czekolada w połączeniu z mega słodkim kajmakiem sprawia – co było oczywiście do przewidzenia – że ciasto jest niewyobrażalnie słodkie, ale i tak pyszne. :) Polecam, szczególnie fanom brownies. :)
Źródło przepisu: The sweet life in Paris - Delicious Adventures in the World's Most Glorious - and Perplexing – City, David Lebovitz
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki (dałam 200 g) | |
niesłodzonego, ciemnego kakao | |
duże jajka w temperaturze pokojowej | |
cukru (dałam brązowy) | |
ekstraktu z wanilii ( u mnie pasta z wanilii) | |
mąki pszennej | |
kajmaku |
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Kwadratową blachę o boku 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać czekoladę i stale mieszać, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Dodać jajka, jedno po drugim, a następnie wmieszać cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę.
Wlać połowę Wlać połowę ciasta do wcześniej przygotowanej blachy. Na ciasto nałożyć porcje kajmaku (wielkości małych śliwek), w równej odległości od siebie, zużywając 1/2 masy, a następnie delikatnie przeciągnąć po nich nożem.
Rozsmarować na wierzchu resztę ciasta, łyżką wyłożyć pozostały kajmak i rozsmarować go ostrożnie na wierzchu ciasta, podobnie jak pierwszą część.
Piec około 30-40 min (sprawdzić patyczkiem; ciasto będzie gotowe, gdy środek lekko się zetnie).
Wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego :)