nektaru bananowego lub domowego koktajlu z bananów
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
miękkie, dojrzałe banany, pokrojone w kostkę *mogą być też rozgniecione widelcem)
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
śmietanki kremówki
oleju
Sposób przygotowania
Ciasto:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i nektar bananowy, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
Pokrojone w kostkę banany obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 23 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy. Piec około 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie mokry, ale lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).
Upieczone ciasto pozostawić do przestudzenia w formie, po upływie około 15 minut ciasto wyjąć z keksówki i studzić dalej na kratce.
Kolejna propozycja czekoladowa. Chyba mam jakieś większe zapotrzebowanie na czekoladę w tym roku. :) Tym razem połączenie czekolady i bananów. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie zna tego pysznego połączenia, ale jeśli tak, to szybko to nadróbcie i wypróbujcie to ciacho. A jeśli jakimś cudem nie lubicie tego ołączenia to zróbcie to ciacho bez dodatku bananów, bo samo w sobie też jest pyszne. :)
Wilgotne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą bananów w zapachu i smaku. Uzależniające. :) Niemalze tak proste w przygotowaniu jak muffinki, a efekt naprawdę mile zaskakuje. :) Polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
czekolady
180 g
miękkiego masła
soku z cytryny
mąki pszennej
proszku do pieczenia
cukru
ekstraktu z wanilii
duże jajka
nektaru bananowego lub domowego koktajlu z bananów
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
miękkie, dojrzałe banany, pokrojone w kostkę *mogą być też rozgniecione widelcem)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
2014-09-16 22:11:31
Uzbierajmy 500 osób, które wpłacą na konto Emilki 10 zł... przyłączycie się ? Bardzo proszę o udostępnienie.
2014-09-16 21:16:06
fantastyczne! :)
2014-09-16 18:56:14
Kusisz!!
2014-09-16 17:06:12
Nareszcie :) Poluję na niego od ostatniego postu ;)
Dorota
2013-12-11 15:56:14
Hmmmm, ale pycha! Miękkie i wilgotne! Takie, jak chciałam! Do polewy dodałam parę kropel cytryny, żeby nie wyszło bardzo słodkie i udało się perfekcyjnie! Dziękuję za przepis:)
Lucyna
2013-10-31 18:57:01
Ciasto wygląda przecudnie, ale co z sokiem z cytryny? Nie wiem czy to sok dostal sie przez przypadek do listy składników czy gdzieś w przepisie umknęło kiedy go dodać...
afrodyta
2013-10-25 15:25:54
Dziś upiekłam to obłędne ciasto. Już teraz wiem, że na stale zagości na moim stole. Jest przepyszne, mięciutkie, mocno bananowe - Niebo w gębie! Pozdrawiam
Kasia
2013-05-22 19:22:00
ciasto pycha, ale banany opady mi na spód:(
polciunia1984
2013-04-10 12:11:54
Jeny jak mnie rozwalają te wszystkie komentarze, zamiast napisać czy dobre i czy opłaca się robić to każdy tylko zachwyca się wyglądem ;/
Ania
2013-03-16 08:09:16
Zapowiada się apetycznie, własnie sięzabioram za robotę. Tylko co z tym sokiem z cytryny? Po prostu dolać do masy? Obojętnie w którym momencie?
Marlee
2013-02-09 20:44:16
Poezja.... :)
gin
2013-01-15 14:57:35
Mmm, pyszności :) Połączenie bananów z czekoladą jest genialne, uwielbiam ten typ ciasta :)
Jola Szyndlarewicz
2013-01-14 09:46:34
Uwielbiam połaczenie bananów i czekolady, jest zjawiskowe:) ...a ciasta z dodatkiem tych owoców są niesamowicie wilgotne:) porywam kawałek:) pozdrawiam ciepło
Kamciss
2013-01-13 19:58:31
Wygląda cudownie :)
Magdalenia
2013-01-13 18:40:42
Pyszne ciasto, dziękuje za przepis. Polewa nie zdążyła zastygnąć a już pół ciacha nie ma.:)
Nemi
2013-01-12 20:00:30
Nie przepadam za bananami, ale Twoje ciasto "przemawia" do mnie i z chęcią się skuszę:) Pozdrawiam!
wiosenka27
2013-01-12 18:31:45
Jedno z moich ulubionych połączeń:)
Droczilka
2013-01-12 12:12:41
Połączenie banana z czekoladą - klasyczne i pyszne .
Usagi
2013-01-12 11:39:50
Wygląda na takie lepkie, ciężki, wilgotne ciasto, jakie najbardziej lubię.
Majana
2013-01-12 10:46:01
Ach Kasiu, jakie obłędne to ciasto! Czekolada i banany to wyjątkowo dobrze dobrany duet. :)mogę wpaść na kawałek ciacha?Pozdrawiam!:)
Kolejna propozycja czekoladowa. Chyba mam jakieś większe zapotrzebowanie na czekoladę w tym roku. :) Tym razem połączenie czekolady i bananów. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie zna tego pysznego połączenia, ale jeśli tak, to szybko to nadróbcie i wypróbujcie to ciacho. A jeśli jakimś cudem nie lubicie tego ołączenia to zróbcie to ciacho bez dodatku bananów, bo samo w sobie też jest pyszne. :)
Wilgotne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą bananów w zapachu i smaku. Uzależniające. :) Niemalze tak proste w przygotowaniu jak muffinki, a efekt naprawdę mile zaskakuje. :) Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
czekolady
180 g
miękkiego masła
soku z cytryny
mąki pszennej
proszku do pieczenia
cukru
ekstraktu z wanilii
duże jajka
nektaru bananowego lub domowego koktajlu z bananów
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
miękkie, dojrzałe banany, pokrojone w kostkę *mogą być też rozgniecione widelcem)
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
śmietanki kremówki
oleju
Sposób przygotowania
Ciasto:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i nektar bananowy, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
Pokrojone w kostkę banany obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 23 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy. Piec około 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie mokry, ale lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).
Upieczone ciasto pozostawić do przestudzenia w formie, po upływie około 15 minut ciasto wyjąć z keksówki i studzić dalej na kratce.