pasty z wanilii lub 16 g cukry z prawdziwą wanilią
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
śmietanki kremówki
Masa kokosowa:
Ilość
Składnik
skrobi ziemniaczanej
wiórek kokosowych
cukru
białka
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kaszy manny
garść wiórek kokosowych do oprószenia wierzchu
Masa orzechowa:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
bułki tartej
mielonych orzechów włoskich
jajka
cukru
kakao
proszku do pieczenia
Masa jabłeczna:
Ilość
Składnik
jabłek
skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
soku z cytryny
cukru
galaretka cytrynowa lub agrestowa
Sposób przygotowania
Ciasto półkruche:
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto opuszkami placów (by nadmiernie nie ogrzewać ciasta). Uformować w kulę, przedzielić na pół. Jedną część schłodzić przez ok.. 30-60 min w lodówce. Drugą schować do zamrażalnika.
Formę o wym. ok. 23 x 23 cm wyłożyć papierem do wypieków.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przełożyć na spód foremki i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i podpiec około 10 min. Podpieczone ciasto wyjąć odstawić na bok.
Masa jabłeczna:
Najlepiej przygotować ją w czasie chłodzenia się ciasta w lodówce.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć z cukrem do miękkości. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę cytrynową lub agrestową, ewentualnie skrobie ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Masa kokosowa:
Białka ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukier i dalej ubijać do wykorzystania cukru. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca, Dodać kokos i skrobie ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Masa orzechowa:
Białka ubić na sztywno, dokładnie tak, jak w przypadku masy kokosowej, stopniowo dodając cukier. Dodawać po 1 żółtku dalej miksując. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.
Całość:
Podpieczony spód oprószyć kaszą manną. Równomiernie wyłożyć wystudzoną masę jabłeczną. Na nią wyłożyć masę kokosową, wierzch wyrównać. Wyłożyć masę orzechową, wygładzić. Na wierzch równomiernie zetrzeć na dużych oczkach zamrożone w zamrażalniku ciasto.
Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i piec około 30 minut.
Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestudzenia w formie.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, wymieszać.
Wystudzone ciasto wyjąć z blachy, polać polewą, oprószyć wiórkami kokosowymi.
Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa. Jeśli podobnie jak ja, lubicie połączenie jabłek i kokosa to wierzcie mi, będziecie się zjadać tym ciastem jeszcze przed wystudzeniem. ;)
Składniki:
Ciasto półkruche:
Ilość
Składnik
200 g
schłodzonego masła
gęstej śmietany 18%
proszku do pieczenia
żółtka
cukru pudru
mąki krupczatki
pasty z wanilii lub 16 g cukry z prawdziwą wanilią
Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa. Jeśli podobnie jak ja, lubicie połączenie jabłek i kokosa to wierzcie mi, będziecie się zjadać tym ciastem jeszcze przed wystudzeniem. ;)
Składniki
Ciasto półkruche:
Ilość
Składnik
200 g
schłodzonego masła
gęstej śmietany 18%
proszku do pieczenia
żółtka
cukru pudru
mąki krupczatki
pasty z wanilii lub 16 g cukry z prawdziwą wanilią
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
śmietanki kremówki
Masa kokosowa:
Ilość
Składnik
skrobi ziemniaczanej
wiórek kokosowych
cukru
białka
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kaszy manny
garść wiórek kokosowych do oprószenia wierzchu
Masa orzechowa:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
bułki tartej
mielonych orzechów włoskich
jajka
cukru
kakao
proszku do pieczenia
Masa jabłeczna:
Ilość
Składnik
jabłek
skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
soku z cytryny
cukru
galaretka cytrynowa lub agrestowa
Sposób przygotowania
Ciasto półkruche:
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto opuszkami placów (by nadmiernie nie ogrzewać ciasta). Uformować w kulę, przedzielić na pół. Jedną część schłodzić przez ok.. 30-60 min w lodówce. Drugą schować do zamrażalnika.
Formę o wym. ok. 23 x 23 cm wyłożyć papierem do wypieków.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przełożyć na spód foremki i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i podpiec około 10 min. Podpieczone ciasto wyjąć odstawić na bok.
Masa jabłeczna:
Najlepiej przygotować ją w czasie chłodzenia się ciasta w lodówce.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć z cukrem do miękkości. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę cytrynową lub agrestową, ewentualnie skrobie ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Masa kokosowa:
Białka ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukier i dalej ubijać do wykorzystania cukru. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca, Dodać kokos i skrobie ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Masa orzechowa:
Białka ubić na sztywno, dokładnie tak, jak w przypadku masy kokosowej, stopniowo dodając cukier. Dodawać po 1 żółtku dalej miksując. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.
Całość:
Podpieczony spód oprószyć kaszą manną. Równomiernie wyłożyć wystudzoną masę jabłeczną. Na nią wyłożyć masę kokosową, wierzch wyrównać. Wyłożyć masę orzechową, wygładzić. Na wierzch równomiernie zetrzeć na dużych oczkach zamrożone w zamrażalniku ciasto.
Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i piec około 30 minut.
Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestudzenia w formie.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, wymieszać.
Wystudzone ciasto wyjąć z blachy, polać polewą, oprószyć wiórkami kokosowymi.