kakao (można dać mniej lub pominąć, wtedy ciasto będzie słodsze)
duże jajka
oleju rzepakowego lub kokosowego roztopionego
duże, dojrzałe banany
daktyli suszonych (można dać więcej, nawet 300 g)
opcjonalnie 50 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
opcjonalnie zmielony ksylitol lub cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać do mąki. Następnie dodać olej. Zmiksować na jednolitą masę.
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, żeby skórka nieco zmiękła. Dwie trzecie namoczonych daktyli zmiksować na puree.
Do ciasta dodać rozgniecione banany i puree z daktyli. Zmiksować. Resztę daktyli drobno posiekać, dodać do ciasta, ewentualnie dodać posiekane orzechy, wmieszać łyżką.
Dość dużą formę na babkę natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 40-50 minut.
Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i tam całkowicie wystudzić.
Wystudzone można oprószyć mielonym ksylitole lub jeśli nie straszne Wam kalorie, to cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Ciasto świąteczne też może być w wersji light, A dlaczego nie? ;) Przygotowane na bazie mąki orkiszowej, bez dodatku cukru, słodzone bananami i suszonymi daktylami. Wilgotne, aromatyczne, a brak cukru zupełnie niewyczuwalny. ;)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki orkiszowej jasnej
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
proszku do pieczenia
kakao (można dać mniej lub pominąć, wtedy ciasto będzie słodsze)
duże jajka
oleju rzepakowego lub kokosowego roztopionego
duże, dojrzałe banany
daktyli suszonych (można dać więcej, nawet 300 g)
opcjonalnie 50 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
opcjonalnie zmielony ksylitol lub cukier puder do oprószenia ciasta
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Agnieszka
2016-08-02 13:47:57
150 g daktyli to stanowczo za mało. Następnym razem dodam 400. Zrobiłam na mące pszennej z olejem kokosowym, reszta jak w przepisie, ale ciasto bez smaku.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-08-03 11:55:10
Dla nas było wystarczająco słodkie, ale oczywiście można dodać daktyli wiecej wg swojego smaku. :)
Natalia
2016-05-29 21:15:09
Witam, czy z tego przepisu można upiec muffiny?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-08-03 11:54:26
Tak, można
pytanie
2016-03-23 12:09:24
oba rodzaje mąki wymieszać? wśród składników podano tylko jeden rodzaj mąki-orkiszową
Agnieszka
2016-03-23 17:10:11
Masz 2 rodzaj przecież: mąkę orkiszową jasną i pełnoziarnistą
Ciasto świąteczne też może być w wersji light, A dlaczego nie? ;) Przygotowane na bazie mąki orkiszowej, bez dodatku cukru, słodzone bananami i suszonymi daktylami. Wilgotne, aromatyczne, a brak cukru zupełnie niewyczuwalny. ;)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki orkiszowej jasnej
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
proszku do pieczenia
kakao (można dać mniej lub pominąć, wtedy ciasto będzie słodsze)
duże jajka
oleju rzepakowego lub kokosowego roztopionego
duże, dojrzałe banany
daktyli suszonych (można dać więcej, nawet 300 g)
opcjonalnie 50 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
opcjonalnie zmielony ksylitol lub cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać do mąki. Następnie dodać olej. Zmiksować na jednolitą masę.
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, żeby skórka nieco zmiękła. Dwie trzecie namoczonych daktyli zmiksować na puree.
Do ciasta dodać rozgniecione banany i puree z daktyli. Zmiksować. Resztę daktyli drobno posiekać, dodać do ciasta, ewentualnie dodać posiekane orzechy, wmieszać łyżką.
Dość dużą formę na babkę natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 40-50 minut.
Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i tam całkowicie wystudzić.
Wystudzone można oprószyć mielonym ksylitole lub jeśli nie straszne Wam kalorie, to cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.