Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo ksylitol/erytrytol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 30 sekund-1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada). Dodać ocet lub sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, zmiksować.
Od dna tortownicy o śr. 22-23 cm odrysować na papierze do pieczenia koło, papier ułożyć na dużej blasze.
Bezę wyłożyć na odrysowane koło, tak, by masa bezowa nie wystawała poza brzegi. na końcu uformować szpatułką boki bezy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i od razu zmniejszyć temperaturę do 130-140 °C (najlepiej z termoobiegiem), piec około 1 h i 30 min. (najlepiej obserwować beze, bo sporo zależny od piekarnika, dodatkowo z erytrytolem beza przypieka i wysusza się szybciej niż z ksylitolem). WAŻNE: Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka i lekko popękana, a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra. Upieczoną bezę pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Wyłożyć na wystudzoną bezę, na wierzchu ułożyć ulubione owoce.
Jeśli jesteś w poszukiwaniu deseru, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem, beza Pavlova jest dla Ciebie. Ta klasyczna, ale zawsze efektowna beza Pavlova, to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który z pewnością zrobi wrażenie na każdym gościu.
Beza Pavlova to nie tylko estetyczna radość dla oka, ale również kulinarna uczta dla podniebienia. Jej chrupiąca zewnętrzna warstwa i miękkie, puszyste wnętrze tworzą niepowtarzalną kombinację tekstur. Dodatek świeżych owoców i bitą śmietaną sprawia, że każdy kęs jest prawdziwym doznaniem smakowym.
Co więcej, beza Pavlova jest zaskakująco prosta w przygotowaniu. Nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu kuchennego ani skomplikowanych technik cukierniczych. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina czasu. Beza Pavlova jest również świetnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej, co sprawia, że jest to deser dostępny dla szerokiej grupy gości.
Jeżeli więc chcesz zaimponować swoim kulinarnym talentem, beza Pavlova jest idealnym wyborem. Nie tylko podkreśli Twoje umiejętności w kuchni, ale również dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych dla Ciebie i Twoich gości. Nie czekaj więc dłużej i zanurz się w świecie tego klasycznego deseru, tworząc własną, niepowtarzalną wersję bezy Pavlova.
Składniki:
Pavlova:
Ilość
Składnik
białek (z jajek rozmiar L)
ksylitolu lub erytrytolu
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
białego octu winnego lub soku z cytrtyny
śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)*
*można zastąpić pełnotłustym mleczkiem kokosowym (mocno je schłodzić przez noc w lodowce, wtedy oddzieli się gęsta warstwa od płynnej, ta gęsta to właśnie śmietanka)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Paulina
2017-10-31 10:53:13
Beza wyszła idealnie! super przepis, szybka w przygotowaniu. w Naszym wykonaniu jest na dzisiejsze Halloween... więc na górę krwista frużelina z owocami leśnymi <3 Delicious !!!
Agnieszka
2017-03-08 08:58:30
Bardzo prosty przepis.Wyszła mi za pierwszym razem :) Dziękuję :)
OLA
2015-12-09 18:38:46
W przepisie należy dodać soku z cytryny ale w składnikach nie jest wymieniony - ile mam go dodać?> I w składnikach podany jest ocet winny ale nie ma go w przepisie
Marika
2015-08-28 13:40:12
Witam, mam zamiar upiec dzisiaj tą bezę ale niestety zapomniałam zaopatrzeć się w papier do pieczenia. Czy mogę to czymś zastąpić?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-08-28 18:22:47
Bezę można też piec na silikonowej macie. Pozdrawiam
Emi
2015-07-27 18:36:59
Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuje. Pierwszy raz w życiu wyszła mi beza. I do tego jaka smaczniutka! Dzięki!
gin
2015-07-24 17:23:12
Cudownie pękata, pięknie wygląda z tymi kolorowymi owocami :)
Nati
2015-07-23 22:31:29
Zjawiskowa, po prostu zjawiskowa! Boje się robienia bez, bo ze dwa razy w życiu spróbowałam i nie wychodziły tak jak chciałam, ale ta wygląda tak pięknie, że chyba się skuszę i ją przygotuję!
Jeśli jesteś w poszukiwaniu deseru, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem, beza Pavlova jest dla Ciebie. Ta klasyczna, ale zawsze efektowna beza Pavlova, to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który z pewnością zrobi wrażenie na każdym gościu.
Beza Pavlova to nie tylko estetyczna radość dla oka, ale również kulinarna uczta dla podniebienia. Jej chrupiąca zewnętrzna warstwa i miękkie, puszyste wnętrze tworzą niepowtarzalną kombinację tekstur. Dodatek świeżych owoców i bitą śmietaną sprawia, że każdy kęs jest prawdziwym doznaniem smakowym.
Co więcej, beza Pavlova jest zaskakująco prosta w przygotowaniu. Nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu kuchennego ani skomplikowanych technik cukierniczych. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina czasu. Beza Pavlova jest również świetnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej, co sprawia, że jest to deser dostępny dla szerokiej grupy gości.
Jeżeli więc chcesz zaimponować swoim kulinarnym talentem, beza Pavlova jest idealnym wyborem. Nie tylko podkreśli Twoje umiejętności w kuchni, ale również dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych dla Ciebie i Twoich gości. Nie czekaj więc dłużej i zanurz się w świecie tego klasycznego deseru, tworząc własną, niepowtarzalną wersję bezy Pavlova.
Składniki
Pavlova:
Ilość
Składnik
białek (z jajek rozmiar L)
ksylitolu lub erytrytolu
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
białego octu winnego lub soku z cytrtyny
śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)*
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo ksylitol/erytrytol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 30 sekund-1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada). Dodać ocet lub sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, zmiksować.
Od dna tortownicy o śr. 22-23 cm odrysować na papierze do pieczenia koło, papier ułożyć na dużej blasze.
Bezę wyłożyć na odrysowane koło, tak, by masa bezowa nie wystawała poza brzegi. na końcu uformować szpatułką boki bezy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i od razu zmniejszyć temperaturę do 130-140 °C (najlepiej z termoobiegiem), piec około 1 h i 30 min. (najlepiej obserwować beze, bo sporo zależny od piekarnika, dodatkowo z erytrytolem beza przypieka i wysusza się szybciej niż z ksylitolem). WAŻNE: Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka i lekko popękana, a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra. Upieczoną bezę pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Wyłożyć na wystudzoną bezę, na wierzchu ułożyć ulubione owoce.