Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Ilość | Składnik |
---|---|
duże jajka | |
cukru | |
pasty lub ekstraktu z wanilii | |
oleju roślinnego | |
ajerkoniaku (likier Advocat) | |
mąki pzennej | |
mąki ziemniaczanej | |
proszku do peiczenia |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
kilka łyżek gorącej wody lub mleka | |
soku z cytryny |
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół).
Ciasto na babeczki:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę (ucieram na dużych obrotach miksera). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodawać powoli ajerkoniak.
Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach tylko do połączenia się składników (gdy masa będzie jednolita i gładka).
Foremkę na babeczki nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną (silikonowe również). Wypełnić ciastem foremki do 2/3 ich wysokości.
Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy).
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, pozostawić na około 10-15 minut do przestudzenia, następnie delikatnie wyjąć z foremek i dalej studzić na kratce.
Lukier:
Cukier puder utrzeć drewnianą łyżką z gorącym mlekiem lub gorącą wodą i sokiem z cytryny na gęsty, ale płynny lukier. Polać nim babeczki.
Smacznego :)