świeżych lub mrożonych owoców (u mnie mieszanka truskawek, malin, jeżyn i porzeczek)
odrobina ksylitolu do smaku, jesli owoce sa bardzo kwaśne
Kruszonka:
Ilość
Składnik
mąki owsianej (można samemu zmielić płatki owsiane w młynku do kawy)
płatków owsianych (dwie garści)
stopionego masła (można zacząć od mniejszej ilości i dodawać w razie potrzeby)
ksylitolu
Sposób przygotowania
Nadzienie:
Mrożone owoce wcześniej rozmrozić, jeśli są bardzo kwaśne można je odrobinę dosłodzić do smaku.
Kruszonka:
Mąkę, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać stopione masło i wyrobić palcami kruszonkę. Jeśli kruszonka wyda się Wam zbyt sucha można dodać więcej masła, jeśli zbyt wilgotna dodać trochę mąki owsianej lub płatków.
4 małe kokilki lub dwie dość duże nasmarować cienko masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć owoce, wierzch przykryć kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 195-200 °C (grzanie góra/dół) około 20-25 minut (aż kruszonka mocno się zarumieni i będzie chrupiąca). Gotowe wyjąć, przestudzić.
Przepis tak banalny, że zastanawiam się czy w ogóle powinno się o nim mówić per "przepis". ;) Nieco zdrowsza wersja tradycyjnych owoców pod kruszonką (czyli crumble). Mąkę pszenną zamieniamy na mąkę owsianą (tudzież zmielone płatki owsiane). Biały cukier na cukier brązowy lub miód. Masła dajemy niewiele, tylko tyle, by składniki przestały mieć sypką konsystencje i można z nich było uformować kruszonkę. Polecam!
Składniki:
Nadzienie:
Ilość
Składnik
świeżych lub mrożonych owoców (u mnie mieszanka truskawek, malin, jeżyn i porzeczek)
odrobina ksylitolu do smaku, jesli owoce sa bardzo kwaśne
Kruszonka:
Ilość
Składnik
mąki owsianej (można samemu zmielić płatki owsiane w młynku do kawy)
płatków owsianych (dwie garści)
stopionego masła (można zacząć od mniejszej ilości i dodawać w razie potrzeby)
Przepis tak banalny, że zastanawiam się czy w ogóle powinno się o nim mówić per "przepis". ;) Nieco zdrowsza wersja tradycyjnych owoców pod kruszonką (czyli crumble). Mąkę pszenną zamieniamy na mąkę owsianą (tudzież zmielone płatki owsiane). Biały cukier na cukier brązowy lub miód. Masła dajemy niewiele, tylko tyle, by składniki przestały mieć sypką konsystencje i można z nich było uformować kruszonkę. Polecam!
Składniki
Nadzienie:
Ilość
Składnik
świeżych lub mrożonych owoców (u mnie mieszanka truskawek, malin, jeżyn i porzeczek)
odrobina ksylitolu do smaku, jesli owoce sa bardzo kwaśne
Kruszonka:
Ilość
Składnik
mąki owsianej (można samemu zmielić płatki owsiane w młynku do kawy)
płatków owsianych (dwie garści)
stopionego masła (można zacząć od mniejszej ilości i dodawać w razie potrzeby)
ksylitolu
Sposób przygotowania
Nadzienie:
Mrożone owoce wcześniej rozmrozić, jeśli są bardzo kwaśne można je odrobinę dosłodzić do smaku.
Kruszonka:
Mąkę, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać stopione masło i wyrobić palcami kruszonkę. Jeśli kruszonka wyda się Wam zbyt sucha można dodać więcej masła, jeśli zbyt wilgotna dodać trochę mąki owsianej lub płatków.
4 małe kokilki lub dwie dość duże nasmarować cienko masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć owoce, wierzch przykryć kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 195-200 °C (grzanie góra/dół) około 20-25 minut (aż kruszonka mocno się zarumieni i będzie chrupiąca). Gotowe wyjąć, przestudzić.