truskawek świeżych lub mrożonych (można zastąpić innymi owocami)
wody (plus dodatkowo 3 łyżki do rozrobienia mąki ziemniaczanej)
cukru (ewentualnie więcej jeśli owoce są mocno kwaśne)
mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
truskawki lub inne owoce na wierzch
Sposób przygotowania
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować w blenderze razem z wodą (wymienione w składnikach 3 łyżki wody zostawiamy do rozrobienia mąki).
Mus truskawkowy przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy aż zacznie się gotować.
Mąkę wymieszać ze wspomnianymi wyżej 3 łyżkami zimnej wody, tak by nie było grudek. Dodać do gotującego się musu, wymieszać. Chwilę pogotować (ok. 1,5 minuty). Ewentualnie dosłodzić. Przelać do salaterek/ miseczek. Udekorować owocami.
Szybki, zdrowy deser owocowy, który zapewne wielu z Was od czasu do czasu jadło
w dzieciństwie. :) Ja kojarzę, że na podwieczorek zarówno w domu jak i w przedszkolu
był dość często. ;) Ten, który Wam dziś proponuję przygotowujemy na bazie
dowolnych świeżych lub mrożonych owoców (u mnie truskawki). Nie musicie się
bardzo mocno przywiązywać do podanych tu proporcji wody i owoców, bo tak naprawdę
ich stosunek do siebie zależy od tego, jaką konsystencję deseru chcecie
uzyskać. Mój kisiel jest dość gesty (taki do jedzenia łyżeczką), ale jeśli
wolicie wersję do picia możecie dać mniej mąki ziemniaczane lub więcej
owoców/wody. Najlepiej popróbować samemu i zobaczyć, która wersja najlepiej nam
smakuje. Jeśli chodzi o smak, to my truskawki często zamieniamy na wiśnie, borówki,
jagody, porzeczki lub maliny. Przy tych ostatnich pamiętajmy, że trzeba
przetrzeć zbindowany mus przez sito, żeby pozbyć się pestek. ;)
Składniki:
Kisiel:
Ilość
Składnik
truskawek świeżych lub mrożonych (można zastąpić innymi owocami)
wody (plus dodatkowo 3 łyżki do rozrobienia mąki ziemniaczanej)
cukru (ewentualnie więcej jeśli owoce są mocno kwaśne)
Szybki, zdrowy deser owocowy, który zapewne wielu z Was od czasu do czasu jadło
w dzieciństwie. :) Ja kojarzę, że na podwieczorek zarówno w domu jak i w przedszkolu
był dość często. ;) Ten, który Wam dziś proponuję przygotowujemy na bazie
dowolnych świeżych lub mrożonych owoców (u mnie truskawki). Nie musicie się
bardzo mocno przywiązywać do podanych tu proporcji wody i owoców, bo tak naprawdę
ich stosunek do siebie zależy od tego, jaką konsystencję deseru chcecie
uzyskać. Mój kisiel jest dość gesty (taki do jedzenia łyżeczką), ale jeśli
wolicie wersję do picia możecie dać mniej mąki ziemniaczane lub więcej
owoców/wody. Najlepiej popróbować samemu i zobaczyć, która wersja najlepiej nam
smakuje. Jeśli chodzi o smak, to my truskawki często zamieniamy na wiśnie, borówki,
jagody, porzeczki lub maliny. Przy tych ostatnich pamiętajmy, że trzeba
przetrzeć zbindowany mus przez sito, żeby pozbyć się pestek. ;)
Składniki
Kisiel:
Ilość
Składnik
truskawek świeżych lub mrożonych (można zastąpić innymi owocami)
wody (plus dodatkowo 3 łyżki do rozrobienia mąki ziemniaczanej)
cukru (ewentualnie więcej jeśli owoce są mocno kwaśne)
mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
truskawki lub inne owoce na wierzch
Sposób przygotowania
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować w blenderze razem z wodą (wymienione w składnikach 3 łyżki wody zostawiamy do rozrobienia mąki).
Mus truskawkowy przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy aż zacznie się gotować.
Mąkę wymieszać ze wspomnianymi wyżej 3 łyżkami zimnej wody, tak by nie było grudek. Dodać do gotującego się musu, wymieszać. Chwilę pogotować (ok. 1,5 minuty). Ewentualnie dosłodzić. Przelać do salaterek/ miseczek. Udekorować owocami.