KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Domowy kisiel truskawkowy

Przyg: 5 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 2
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_6818.JPG

Składniki:

  • Kisiel:

    Ilość Składnik
    truskawek świeżych lub mrożonych (można zastąpić innymi owocami)
    wody (plus dodatkowo 3 łyżki do rozrobienia mąki ziemniaczanej)
    cukru (ewentualnie więcej jeśli owoce są mocno kwaśne)
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawki lub inne owoce na wierzch

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować w blenderze razem z wodą (wymienione w składnikach 3 łyżki wody zostawiamy do rozrobienia mąki).

Mus truskawkowy przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy aż zacznie się gotować. 

Mąkę wymieszać ze wspomnianymi wyżej 3 łyżkami zimnej wody, tak by nie było grudek. Dodać do gotującego się musu, wymieszać. Chwilę pogotować (ok. 1,5 minuty). Ewentualnie dosłodzić. Przelać do salaterek/ miseczek. Udekorować owocami.

Smacznego :)
 

Przyg: 5 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 2

Szybki, zdrowy deser owocowy, który zapewne wielu z Was od czasu do czasu jadło w dzieciństwie. :) Ja kojarzę, że na podwieczorek zarówno w domu jak i w przedszkolu był dość często. ;) Ten, który Wam dziś proponuję przygotowujemy na bazie dowolnych świeżych lub mrożonych owoców (u mnie truskawki). Nie musicie się bardzo mocno przywiązywać do podanych tu proporcji wody i owoców, bo tak naprawdę ich stosunek do siebie zależy od tego, jaką konsystencję deseru chcecie uzyskać. Mój kisiel jest dość gesty (taki do jedzenia łyżeczką), ale jeśli wolicie wersję do picia możecie dać mniej mąki ziemniaczane lub więcej owoców/wody. Najlepiej popróbować samemu i zobaczyć, która wersja najlepiej nam smakuje. Jeśli chodzi o smak, to my truskawki często zamieniamy na wiśnie, borówki, jagody, porzeczki lub maliny. Przy tych ostatnich pamiętajmy, że trzeba  przetrzeć zbindowany mus przez sito, żeby pozbyć się pestek. ;) 

IMG_6832.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Asia Asia
    2015-03-02 15:45:49

    Zrobiony i zjedzony. Prosto i pysznie! A dodatkowo zdrowo. :-)

    Twój komentarz
  • 2015-02-19 16:51:02

    Wygląda przepysznie :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-19 16:51:02

    Wygląda przepysznie :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-19 12:32:21

    Mniammmmm

    Twój komentarz
  • 2015-02-19 12:32:21

    Mniammmmm

    Twój komentarz
  • 2015-02-19 06:12:03

    moja babcia robila zurawinowy

    Twój komentarz
  • 2015-02-19 06:12:03

    moja babcia robila zurawinowy

    Twój komentarz
  • 2015-02-18 19:22:22

    Pyszności ^_^

    Twój komentarz
  • 2015-02-18 19:22:22

    Pyszności ^_^

    Twój komentarz
  • 2015-02-18 11:54:04

    Często robię taki kisiel dla mojej 9 miesięcznej córeczki :)

    Twój komentarz
    • 2015-02-18 13:18:10

      Moja ma 2,5 i walczę zeby cokolwiek zjadła zazdroszczę wam !!!

      Twój komentarz
    • 2015-02-18 12:04:47

      moja córcia też z chęcią go pałaszuje, choć jest trochę starsza, bo ma prawie 5 lat :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-18 11:54:04

    Często robię taki kisiel dla mojej 9 miesięcznej córeczki :)

    Twój komentarz
    • 2015-02-18 13:18:10

      Moja ma 2,5 i walczę zeby cokolwiek zjadła zazdroszczę wam !!!

      Twój komentarz
    • 2015-02-18 12:04:47

      moja córcia też z chęcią go pałaszuje, choć jest trochę starsza, bo ma prawie 5 lat :)

      Twój komentarz

Domowy kisiel truskawkowy

Domowy kisiel truskawkowy

Przygotowanie: 5 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 2

Opis

Szybki, zdrowy deser owocowy, który zapewne wielu z Was od czasu do czasu jadło w dzieciństwie. :) Ja kojarzę, że na podwieczorek zarówno w domu jak i w przedszkolu był dość często. ;) Ten, który Wam dziś proponuję przygotowujemy na bazie dowolnych świeżych lub mrożonych owoców (u mnie truskawki). Nie musicie się bardzo mocno przywiązywać do podanych tu proporcji wody i owoców, bo tak naprawdę ich stosunek do siebie zależy od tego, jaką konsystencję deseru chcecie uzyskać. Mój kisiel jest dość gesty (taki do jedzenia łyżeczką), ale jeśli wolicie wersję do picia możecie dać mniej mąki ziemniaczane lub więcej owoców/wody. Najlepiej popróbować samemu i zobaczyć, która wersja najlepiej nam smakuje. Jeśli chodzi o smak, to my truskawki często zamieniamy na wiśnie, borówki, jagody, porzeczki lub maliny. Przy tych ostatnich pamiętajmy, że trzeba  przetrzeć zbindowany mus przez sito, żeby pozbyć się pestek. ;) 

Składniki

  • Kisiel:

    Ilość Składnik
    truskawek świeżych lub mrożonych (można zastąpić innymi owocami)
    wody (plus dodatkowo 3 łyżki do rozrobienia mąki ziemniaczanej)
    cukru (ewentualnie więcej jeśli owoce są mocno kwaśne)
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawki lub inne owoce na wierzch

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować w blenderze razem z wodą (wymienione w składnikach 3 łyżki wody zostawiamy do rozrobienia mąki).

Mus truskawkowy przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy aż zacznie się gotować. 

Mąkę wymieszać ze wspomnianymi wyżej 3 łyżkami zimnej wody, tak by nie było grudek. Dodać do gotującego się musu, wymieszać. Chwilę pogotować (ok. 1,5 minuty). Ewentualnie dosłodzić. Przelać do salaterek/ miseczek. Udekorować owocami.

Smacznego :)