Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów laskowych | |
kakao | |
miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych) | |
mleka (może być roślinne) | |
oleju kokosowego, stopionego i wystudzonego (ja często pomijam i daję po prostu trochę więcej mleka) |
Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów laskowych | |
kakao | |
miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych) | |
mleka (może być roślinne) | |
oleju kokosowego, stopionego i wystudzonego (ja często pomijam i daję po prostu trochę więcej mleka) |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Wszystkie składniki blendujemy razem czy najpierw same orzechy?
Pozdrawiam :)
Wtrącę się nieśmiało odnośnie mielenia orzechów.
Jeżeli nie macie blendera to spokojnie ( nawet lepiej ) zrobić to w malakserze.
jżeli nie macie ani jednego ,ani drugiego to zostaje jeszcze młotek :)
Bardzo dobry wpis. Także i moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zrobić samemu nutellę niż wykorzystywać kupną. Dość łatwo ją zrobić i pewnie jest lepsza niż ze sklepu, w USA na przykład robią ją w ten sposób http://www.open-youweb.com/how-to-make-homemade-nutella/ wydaje się szybko i bez problemu, Ale sama jeszcze nie próbowałam ale na pewno niebawem porównam przepisy.
O jakiej mocy ma być blender , 450 wat wystarczy czy lepiej nie zabierać się za nutelle ?
Robię krem pierwszy raz i nie jestem pewna czy to istotne, ale... czy najpierw zblendować same orzechy na gładką masę, a potem dodać pozostałe składniki czy od razu blendować wszystko (całe orzechy + mleko itd)?
Pozdrawiam!
Może głupie pytanie od kompletnego laika - co daje zagotowanie i przestudzenie mleka?
REWELACJA! PYSZNOŚCI!!
Pycha! Zrobiłam z jedną czubata łyżką miodu i bez oleju kokosowego, bo podczas blendowania orzechów fajnie "wyszedł" mi tłuszcz z orzechów. Dodałam też mleko migdalowe, a że miałam go mało, to uzupełniłam skondensowanym niesłodzony - które miałam akurat otwarte ;-) Ja jestem zachwycona, zobaczymy co rano powiedzą dzieci. Ale mam podejrzenie graniczące z pewnością, że też będą oczarowane ;-) Dziękuję za inspirację!
To jest coś wspaniałego!!Pycha!!
Witam, czy zamiast laskowych mozna dodac orzechy wloskie?
Dzis robilam. Przepis rewelacja!!! Pycha. Zamiast miodu dodalam syrop z Agawy.
W przepisie brakuje mi jednej informacji - jak wylizać blender pomiędzy ostrzami.... Kocham tę nutellę
Wspaniały przepis. Nutella wychodzi przepyszna i jest taka zdrowa ;)
Moja Nutella wyszła trochę inaczej niż na twoich zdjęciach, ale i tak jest pyszna! Bardzeij opłaca kupić nutellę niż ją zrobić. Mama nie kazała mi kupować 200 g orzechów, ale kazała mi kupić 100g. Ja się świetnie bawiłam przy robieniu takiej czekolady. Na pewno zrobię jeszcze raz!
Mniam, Mniam, uwielbiam!!! Kocham i ubóstwiam! Ogólnie to nie jem wcale słodyczy, jedynie wlaśnie naturalny miód, albo suszone owoce sporadycznie, ale jak zobaczyłam ten przepis to stwierdziłam, że musze spróbować:) Jest doskonały:) Choć drogi jest to przepis, dlatego pozwalam sobie na nią raz na kilka miesięcy
Dzień dobry, szukając orzechów, aby zrobić domową nutellę, natknęłam się tarte orzechy laskowe w paczuszce. Czy będą się nadawały do zrobienia tego specjału? Serdecznie pozdrawiam
Gratuluję ,bardzo smaczny krem i zrobiłam go w termomixie dziś .
Pozdrawiam :)
To co powstalo odebralo mi mowę. ..nigdy nie zjem kupowanej wiecej!!! Boskie!!! Wracam do michy:D
Pycha! Jak długo można takie cudo przechowywać?
W lodówce około 2 tygodni.
Super przepis. Dawno się zamierzałem wziąć za tę Nutellę, ale to co wyszło jest rewelacyjne. Gratuluję.
200 g orzechów - to jest podane jeszcze ze skorupką czy już bez? Z góry dziękuję za odpowiedź. Przepis wydaje się być przepyszny i chętnie spróbuję zwłaszcza, że ta sklepowa jest dla mnie za słodka. Pozdrawiam ;)
Bez skorupki.
Jak tak zdrowo jesz to co u Ciebie robi olej roslinny?
a co jest z nim nie tak?
Olej kokosowy to najzdrowszy olej.
https://www.zdrowy-olej.pl/olej-kokosowy
Zrobiłam domową nutellę. Na maśle, musiałam także dolać śmietanki aby uzyskać gładki krem. To jest coś niesamowicie wspaniałego! Orzechowo-czekoladowy orgazm podniebienia to mało powiedziane! Zdecydowanie kupna przy tym może się schować. POLECAM!!!
Dzisiaj zrobiłam,przepyszna !!! Sklepowa idzie w odstawkę :)
No nawet dobra ta domowa Nutella ale musiałam trochę zmodyfikować przepis bo taka ilość mleka za bardzo rozrzedza krem więc potrzeba go mniej. Uważam, że warto dodać olej (też dla zdrowia!!) , dzięki niemu jest lepsza konsystencja kremu. Orzechy zmieliłam zbyt grubo więc następnym razem użyję jednak młynka do kawy. Aaa i dodałam oczywiście więcej miodu i więcej kakao :) Mniam ... Pozdrawiam
Zrobiłam! PYSZNA! Musiałam dodać trochę więcej miodu, bo jednak jestem przyzwyczajona do tej słodkiej wersji. Jednak....już raczej nie kupię gotowej :) W tej Nutelli czuć orzechy i ciemne kakao, a w tej sklepowej - cukier i aromat orzechów. Polecam w 100% :))
Bardzo się ciesze, że smakowała. :) My na początku przyzwyczajeni do sklepowej też dodawaliśmy więcej miodu, a teraz już wystarczają nam wspomniane 3 łyżki. :) Pozdrawiam
Witam, mam pytanie.Czy do tej nutelli kakao ma byc to zwykłe gorzkie?Bardzo dziekuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Tak, najzwyklejsze gorzkie kakao. Pozdrawiam
Zrobiłam, jest przepyszna😁 Synek powiedział ze od dzisiaj nie kupujemy "sklepowej" I wcale nam drobinki orzechów nie przeszkadzają😉😉😉
Bardzo się cieszę,że zasmakowała! :)
świetna nutella, nie zawiera pustych kalorii, a jedynie te pożyteczne :)
Jak długo moga stac w sloiczku i jak je przechowywac?
Myślę, że mogą stać do dwóch tygodni, ale u nas znika zawsze po kilku dniach... przechowuję ją w lodówce.
a czy mozna uzyc kupnych zmielonych orzechow ? czy lepiej samamu zmielic ?
Jeśli będą wcześniej prażone i bez skórki to tak, ale nie widziałam takich w żadnym sklepie. Pozdrawiam
na pewno zrobię :) świetny przepis
Napewno wyprobuje
Czy można zmielić orzechy w maszynce do mielenia?
Myślę, że tak, ale na najdrobniejszym sitku, bo orzechy musza być zmielone na drobny proszek.
takie proste ze az grzech nie sporbowac , moje dzieci uwielbiaja nutelle ale ze wzgledu na zawartosc kupuje ja bardzo sporadycznie jesli posmakuje im taka "nutella" bedzie super zamiennik
na pewno warto spróbować :), mojej córci posmakowała, choc na początku była bardzo sceptyczna :)
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 2
Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów laskowych | |
kakao | |
miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych) | |
mleka (może być roślinne) | |
oleju kokosowego, stopionego i wystudzonego (ja często pomijam i daję po prostu trochę więcej mleka) |