opcjonalnie kilka kropel aromatu śmietankowego lub ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować. Masa powinna być miękka, plastyczna i nie powinna się mocno kleić. Na koniec można dodać aromat śmietankowy, ale nie jest to konieczne.
Ciasto przełożyć do szprycy lub sztywnego materiałowego worka cukierniczego z końcówką w kształcie spłaszczonej "pół gwiazdki" (gwiazdka z zagiętymi kolcami do wewnątrz z jednej strony a z drugiej strony półokrągła płaska, po bokach prosta; wieczorem wstawię zdjęcie tej końcówki). Można użyć innej końcówki w kształcie np. otwartej gwiazdki lub dowolnej innej wg Waszego uznania (można zrobić zwyczaje okrągłe ciasteczka, rozetki, różyczki, kwiatuszki, etc.).* Wyciskać średniej wielkości ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp (ciasteczka nie maja dodatku proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy więc nie rosną na boki).
*Jeśli zależy Wam, by ciasteczka były idealnie równe i miały rant jak na zdjeciu, trzeba połowę ciasta schłodzić, rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm i wyciąć z niego jednakowej wielkości kółka, mniejszą wykrawaczka wyciać małe kółeczka w kazdym ciastku, na wierzch wycisnąć rozetki z miękkiego ciasta.
Po wyciśnięciu ciasteczek na blachę schłodzić je w lodówce minimum 30-40 minut, aż dokładnie zastygną i zrobią się dość twarde i zwarte.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 12 minut, aż ciasteczka się zazłocą.
Gotowe pozostawiamy na blasze do przestudzenia.
Smacznego :)
Ps. Z uwagi na Wasze pytania odnośnie tego jakiej użyłam końcówki załączam zdjęcie tylki (foto nr 3).
Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Kruchuteńkie, rozpływające się w ustach, przyjemnie maślane. Takie jak pamiętam z dzieciństwa - lubiłam je wtedy i lubię je dziś. :) Banalne w przygotowaniu. Można im nadać dowolny kształt, ale jeśli zależy Wam na wyraźnym wzroku fal lub rozetce to polecam użyć porządną szprycę lub dobrej jakości worek materiałowy z dokręcaną końcówką. Worek jednorazowy raczej się nie sprawdzi, bo ciasto, żeby zachować niezmienioną formę musi być przy wyciskaniu dość gęste, a co za tym idzie w delikatnym worku dość kłopotliwe do wyciśnięcia. :) Bardzo polecam! :)
Składniki:
Ciasteczka:
Ilość
Składnik
200 g
dobrej jakości miękkiego masła
cukru pudru
mąki pszennej
opcjonalnie kilka kropel aromatu śmietankowego lub ekstraktu z wanilii
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Karola
2016-11-20 18:43:32
A mi po wymieszaniu wszystkich składników wyszło strasznie sypkie ciasto (coś a la kruszonka), które nie daje się nawet wycisnąć przez rękaw :( coś źle robię?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-11-30 15:15:28
Nie mam pojęcia czemu. Ciasto powinno wyjść miękkie i lekko klejące. Może za dużo mąki? Używa Pani prawdziwego masła 82%?
AGNIESZKA
2016-11-16 11:05:52
PRZEPIS JEST ŚWIETNY. ZROBIŁAM Z POŁOWY PORCJI BO BAŁAM SIĘ ŻE NIE WYJDĄ. ALE MYLIŁAM SIĘ WYSZŁY ZNAKOMITE :D JA WYCISKAŁAM JE MASZYNKĄ DO CIASTEK I KRÓCEJ PIEKŁAM BO WYSZŁY DOŚĆ CIENKIE. ALE SMAK REWELACJA. PRZEPIS JUŻ WYDRUKOWAŁAM I BĘDĘ Z NIEGO KORZYSTAĆ. POZDRAWIAM
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-11-18 13:55:03
Cieszę się, ze ciasteczka smakowały. :)
N
2015-12-22 13:04:11
Witam :) czy ciastka można wyrobić ręcznie?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-12-22 13:36:55
Tak. Pozdrawiam
martynkaaa
2015-05-10 19:05:08
ciastka są cudowne *.*
Aga
2015-02-27 17:20:19
Piękne zdjęcia! Uwielbiam takie ciastka :)
Marcelina
2015-01-31 18:56:16
Rozpływają się w ustach pycha jutro robię podwójną porcję dziękuję za przepis :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-02 14:11:24
Bardzo się cieszę, ze smakowały :)
Agusia
2015-01-29 12:12:42
Pyszne były ciastka
Justyna
2015-01-21 23:54:06
Wyszły meeega pyszne, takie fajnie maślane i faktycznie rozpływają się w ustach po każdym kęsie. Zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia! Pozdrawiam
Kacpi
2015-01-20 10:11:02
A kiedy będzie w końcu jakiś nowy przepis? Tak zaglądam tu codziennie z nadzieją, że jest coś nowego, a tu wciąż nic i nic i nic... Szukam karnawałowych inspiracji, zawsze było ich tu pełno... No trudno. Szkoda... :-(
Pozdrawiam.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-01-20 10:35:00
Nowe przepisy pojawią się już lada dzień. :) Pracuję nad większym projektem związanym ze stroną i musiałam na chwilę odłożyć blogowanie. Wsród nowo dodanych przepisów będą również inspiracje karnawałowe. :) Pozdrawiam
2014-12-15 18:56:46
Ja już drugi tydzień zbieram się do maślanych ciasteczek :)
Milena
2014-12-14 10:09:24
Kasiu robiłam je wczoraj i wyszły pyszne, zrobiłam bez wyciskania, okrągłe ciasteczka, żeby było szybciej. :-) W smaku rewelacja!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-14 10:42:22
Bardzo się cieszę, że smakowały. :) Pozdrawiam serdecznie
magda
2014-12-14 00:26:39
Cześć Kasiu! Upiekłam dzisiaj te ciasteczka, a raczej próbowałam upiec, ale rozpłynęły się na blasze i zrobił się z nich jeden wielki placek.. Jak myślisz czemu tak się zrobiło? Może to wina masła?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-14 10:40:33
Może ciasteczka były za mało schłodzone, powinny być przed wstawieniem do piekarnikua zupełnie twarde. Powodem mógł być też za mało rozgrzany piekarnik. Masło też mogło być przyczyną, pamiętam, że mi kiedyś z jakimś masłem też się rozpływały ciastka, a po dodaniu innego już nie. Pozdrawiam serdecznie
gin
2014-12-13 19:10:33
Wieki takich nie jadłam! A też pamiętam ich smak z dzieciństwa :)
Opalanka
2014-12-13 10:53:37
O, ładne ! Wyciskanie trudne nie było mówisz.Muszę spróbować.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-13 11:10:37
Powiem tak, nie było też super łatwe. :) To było moje któreś z rzędu podejście do ciasteczek maślanych i z innymi nie poszło tak gładko. Próbowałam zwykłym workiem jednorazowym i totalnie się nie sprawdził, próbowałam ze szprycą plastikową i metalową również sie nie sprawdziły i dopiero ostatnia próba wyszła jako tako, choć też nie powiem, że łatwo się wyciskało, bo ciasto musi być dość gęste. Pozdrawiam
2014-12-12 17:45:11
a przepis będzie? ;)
2014-12-12 13:35:41
jakie piękne ;)))) gdyby nie dieta - zjadłabym wszystkie ;))))
2014-12-12 13:28:54
Ja takie w Lidlu kupuje. :-) uwielbiam je, a chciałabym się zama nauczyć. Czekam na przepis :-P
2014-12-12 13:01:51
pyszne
2014-12-12 12:45:33
Mniam!
2014-12-12 12:44:40
Rewelacyjne,muszę je zrobić :)będzie przepis?
2014-12-12 23:32:12
Tylko po co kupować w Lidlu, zapewne z różnymi niepotrzebnymi "dodatkami", jak można poświecić dosłownie chwilę czasu i mieć swoje domowe :) a zapach unoszący się podczas ich pieczenia bezcenny :)
Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Kruchuteńkie, rozpływające się w ustach, przyjemnie maślane. Takie jak pamiętam z dzieciństwa - lubiłam je wtedy i lubię je dziś. :) Banalne w przygotowaniu. Można im nadać dowolny kształt, ale jeśli zależy Wam na wyraźnym wzroku fal lub rozetce to polecam użyć porządną szprycę lub dobrej jakości worek materiałowy z dokręcaną końcówką. Worek jednorazowy raczej się nie sprawdzi, bo ciasto, żeby zachować niezmienioną formę musi być przy wyciskaniu dość gęste, a co za tym idzie w delikatnym worku dość kłopotliwe do wyciśnięcia. :) Bardzo polecam! :)
Składniki
Ciasteczka:
Ilość
Składnik
200 g
dobrej jakości miękkiego masła
cukru pudru
mąki pszennej
opcjonalnie kilka kropel aromatu śmietankowego lub ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować. Masa powinna być miękka, plastyczna i nie powinna się mocno kleić. Na koniec można dodać aromat śmietankowy, ale nie jest to konieczne.
Ciasto przełożyć do szprycy lub sztywnego materiałowego worka cukierniczego z końcówką w kształcie spłaszczonej "pół gwiazdki" (gwiazdka z zagiętymi kolcami do wewnątrz z jednej strony a z drugiej strony półokrągła płaska, po bokach prosta; wieczorem wstawię zdjęcie tej końcówki). Można użyć innej końcówki w kształcie np. otwartej gwiazdki lub dowolnej innej wg Waszego uznania (można zrobić zwyczaje okrągłe ciasteczka, rozetki, różyczki, kwiatuszki, etc.).* Wyciskać średniej wielkości ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp (ciasteczka nie maja dodatku proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy więc nie rosną na boki).
*Jeśli zależy Wam, by ciasteczka były idealnie równe i miały rant jak na zdjeciu, trzeba połowę ciasta schłodzić, rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm i wyciąć z niego jednakowej wielkości kółka, mniejszą wykrawaczka wyciać małe kółeczka w kazdym ciastku, na wierzch wycisnąć rozetki z miękkiego ciasta.
Po wyciśnięciu ciasteczek na blachę schłodzić je w lodówce minimum 30-40 minut, aż dokładnie zastygną i zrobią się dość twarde i zwarte.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 12 minut, aż ciasteczka się zazłocą.
Gotowe pozostawiamy na blasze do przestudzenia.
Smacznego :)
Ps. Z uwagi na Wasze pytania odnośnie tego jakiej użyłam końcówki załączam zdjęcie tylki (foto nr 3).