odrobina czerwonego barwnika (używam Wiltona w żelu)
skórka otarta z 1 sparzonej limonki
jajka
Krem:
Ilość
Składnik
cukru pudru
250 g
masła w temperaturze pokojowej
odrobina czarnego barwnika (używa, Wiltona w żelu)
kremowego serka np. Philadephia
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
żelki zęby (24 sztuki)
barwnik czerwony (najlepiej w żelu)
cukier puder
Sposób przygotowania
Babeczki:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg).
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno dodać jajka i dalej ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita.
W drugim naczyniu wymieszać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodać do masy maślano-jajecznej, zmiksować. Dodać jogurt i skórkę z limonki, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać barwnik i wymieszać (dodajemy tyle by masa zrobiła się mocno czerwona).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z formą, odstawce do przestudzenia, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić na niej do całkowitego wystudzenia.
Krem:
Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę. Dodać serek i ponownie zmiksować całość aż będzie jednolita i puszysta. Dodać czarny barwnik (zaczynając od niewielkiej ilości, żeby odpowiednio dobrać kolor), zmiksować aż masa będzie jednolita, bez przebarwień.
Dekorowanie:
Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką (końcówką) w kształcie dużej otwartej gwiazdki (używam Wilton 1M) i udekorować spiralnie każdą babeczkę zaczynając od brzegu i kierując się do wewnątrz i do góry.
Udekorowane kremem babeczki wstawić na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał.
Zęby w żelkach ponacinać ostrym nożykiem, tak by powstały kły (można też kupić gotowe żelki szczeki Draculi). Szczęki powkładać w krem i zafarbować dziąsła czerwonym barwinkiem (odrobinę barwnika rozcieńczamy z kropelką wody, maczamy w niej miękki pędzelek i malujemy różowe dziąsła na czerwono).
Z ok. szklanki cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody przygotować dość gęsty, powoli lejący się lukier, zabarwić go na czerwono i polać nim babeczki, tak by wyglądały jak ociekające krwią. ;)
Babeczki Haloweenowe wampiry to idealne babeczki na świętowanie Halloween. Limonkowe ciasto ze słodkim kremem przygotowanym na bazie serka Philadelphia.
Składniki:
Muffinki:
Ilość
Składnik
masła w temperaturze pokojowej
jogurtu naturalnego
drobnego cukru do wypieków
mąki pszennej
proszku do pieczenia
sody oczyszczonej
szczypta soli
odrobina czerwonego barwnika (używam Wiltona w żelu)
skórka otarta z 1 sparzonej limonki
jajka
Krem:
Ilość
Składnik
cukru pudru
250 g
masła w temperaturze pokojowej
odrobina czarnego barwnika (używa, Wiltona w żelu)
Babeczki Haloweenowe wampiry to idealne babeczki na świętowanie Halloween. Limonkowe ciasto ze słodkim kremem przygotowanym na bazie serka Philadelphia.
Składniki
Muffinki:
Ilość
Składnik
masła w temperaturze pokojowej
jogurtu naturalnego
drobnego cukru do wypieków
mąki pszennej
proszku do pieczenia
sody oczyszczonej
szczypta soli
odrobina czerwonego barwnika (używam Wiltona w żelu)
skórka otarta z 1 sparzonej limonki
jajka
Krem:
Ilość
Składnik
cukru pudru
250 g
masła w temperaturze pokojowej
odrobina czarnego barwnika (używa, Wiltona w żelu)
kremowego serka np. Philadephia
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
żelki zęby (24 sztuki)
barwnik czerwony (najlepiej w żelu)
cukier puder
Sposób przygotowania
Babeczki:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg).
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno dodać jajka i dalej ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita.
W drugim naczyniu wymieszać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodać do masy maślano-jajecznej, zmiksować. Dodać jogurt i skórkę z limonki, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać barwnik i wymieszać (dodajemy tyle by masa zrobiła się mocno czerwona).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z formą, odstawce do przestudzenia, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić na niej do całkowitego wystudzenia.
Krem:
Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę. Dodać serek i ponownie zmiksować całość aż będzie jednolita i puszysta. Dodać czarny barwnik (zaczynając od niewielkiej ilości, żeby odpowiednio dobrać kolor), zmiksować aż masa będzie jednolita, bez przebarwień.
Dekorowanie:
Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką (końcówką) w kształcie dużej otwartej gwiazdki (używam Wilton 1M) i udekorować spiralnie każdą babeczkę zaczynając od brzegu i kierując się do wewnątrz i do góry.
Udekorowane kremem babeczki wstawić na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał.
Zęby w żelkach ponacinać ostrym nożykiem, tak by powstały kły (można też kupić gotowe żelki szczeki Draculi). Szczęki powkładać w krem i zafarbować dziąsła czerwonym barwinkiem (odrobinę barwnika rozcieńczamy z kropelką wody, maczamy w niej miękki pędzelek i malujemy różowe dziąsła na czerwono).
Z ok. szklanki cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody przygotować dość gęsty, powoli lejący się lukier, zabarwić go na czerwono i polać nim babeczki, tak by wyglądały jak ociekające krwią. ;)