KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Babeczki halloweenowe Wampiry

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_5198.JPG

Składniki:

  • Muffinki:

    Ilość Składnik
    masła w temperaturze pokojowej
    jogurtu naturalnego
    drobnego cukru do wypieków
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    szczypta soli
    odrobina czerwonego barwnika (używam Wiltona w żelu)
    skórka otarta z 1 sparzonej limonki
    jajka
  • Krem:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    odrobina czarnego barwnika (używa, Wiltona w żelu)
    kremowego serka np. Philadephia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    żelki zęby (24 sztuki)
    barwnik czerwony (najlepiej w żelu)
    cukier puder

Sposób przygotowania

Babeczki:

Piekarnik rozgrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg). 
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno dodać jajka i dalej ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita.
W drugim naczyniu wymieszać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodać do masy maślano-jajecznej, zmiksować. Dodać jogurt i  skórkę z limonki, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać barwnik i wymieszać  (dodajemy tyle by masa zrobiła się mocno czerwona).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z formą, odstawce do przestudzenia, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić na niej do całkowitego wystudzenia.

Krem:

Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę. Dodać serek i ponownie zmiksować całość aż będzie jednolita i puszysta. Dodać czarny barwnik (zaczynając od niewielkiej ilości, żeby odpowiednio dobrać kolor), zmiksować aż masa będzie jednolita, bez przebarwień.

Dekorowanie:

Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką (końcówką) w kształcie dużej otwartej gwiazdki (używam Wilton 1M) i udekorować spiralnie każdą babeczkę zaczynając od brzegu i kierując się do wewnątrz i do góry.

Udekorowane kremem babeczki wstawić na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał.
Zęby w żelkach ponacinać ostrym nożykiem, tak by powstały kły (można też kupić gotowe żelki szczeki Draculi). Szczęki powkładać w krem i zafarbować dziąsła czerwonym barwinkiem (odrobinę barwnika rozcieńczamy z kropelką wody, maczamy w niej miękki pędzelek i malujemy różowe dziąsła na czerwono).

Z ok. szklanki cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody przygotować dość gęsty, powoli lejący się lukier, zabarwić go na czerwono i polać nim babeczki, tak by wyglądały jak ociekające krwią. ;)

Smacznego ;)

Babeczki halloweenowe Wampiry

Ocena:
Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Babeczki Haloweenowe wampiry to idealne babeczki na świętowanie Halloween. Limonkowe ciasto ze słodkim kremem przygotowanym na bazie serka Philadelphia.
IMG_5205.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2014-10-30 19:58:49

    o matko chyba bałabym sie wziąć do ręki nie mówiąc o jedzeniu ;)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-10-30 16:47:02

    Aż mnie ciarki przeszły :)

    Twój komentarz
  • ilovebakepl ilovebakepl
    2014-10-29 16:13:27

    wyglądają okropnie, przerażająco i obrzydliwie. Czyli tak jak powinny ;)

    Twój komentarz
  • Kraina Miodem Płynąca Kraina Miodem Płynąca
    2014-10-29 15:27:44

    O rety, ale dużo krwi! ;) Niesamowite!

    Twój komentarz
  • 2014-10-29 12:21:55

    ZE TEŻ NIE MAM BARWNIKA CZARNEGO

    Twój komentarz
  • 2014-10-29 12:21:29

    SUPER

    Twój komentarz
  • 2014-10-28 22:58:38

    Ja poproszę taki pocałunek chociaż jeden na dobranoc ;-)

    Twój komentarz

Babeczki halloweenowe Wampiry

Babeczki halloweenowe Wampiry

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Babeczki Haloweenowe wampiry to idealne babeczki na świętowanie Halloween. Limonkowe ciasto ze słodkim kremem przygotowanym na bazie serka Philadelphia.

Składniki

  • Muffinki:

    Ilość Składnik
    masła w temperaturze pokojowej
    jogurtu naturalnego
    drobnego cukru do wypieków
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    szczypta soli
    odrobina czerwonego barwnika (używam Wiltona w żelu)
    skórka otarta z 1 sparzonej limonki
    jajka
  • Krem:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    odrobina czarnego barwnika (używa, Wiltona w żelu)
    kremowego serka np. Philadephia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    żelki zęby (24 sztuki)
    barwnik czerwony (najlepiej w żelu)
    cukier puder

Sposób przygotowania

Babeczki:

Piekarnik rozgrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg). 
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno dodać jajka i dalej ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita.
W drugim naczyniu wymieszać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodać do masy maślano-jajecznej, zmiksować. Dodać jogurt i  skórkę z limonki, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać barwnik i wymieszać  (dodajemy tyle by masa zrobiła się mocno czerwona).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z formą, odstawce do przestudzenia, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić na niej do całkowitego wystudzenia.

Krem:

Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę. Dodać serek i ponownie zmiksować całość aż będzie jednolita i puszysta. Dodać czarny barwnik (zaczynając od niewielkiej ilości, żeby odpowiednio dobrać kolor), zmiksować aż masa będzie jednolita, bez przebarwień.

Dekorowanie:

Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką (końcówką) w kształcie dużej otwartej gwiazdki (używam Wilton 1M) i udekorować spiralnie każdą babeczkę zaczynając od brzegu i kierując się do wewnątrz i do góry.

Udekorowane kremem babeczki wstawić na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał.
Zęby w żelkach ponacinać ostrym nożykiem, tak by powstały kły (można też kupić gotowe żelki szczeki Draculi). Szczęki powkładać w krem i zafarbować dziąsła czerwonym barwinkiem (odrobinę barwnika rozcieńczamy z kropelką wody, maczamy w niej miękki pędzelek i malujemy różowe dziąsła na czerwono).

Z ok. szklanki cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody przygotować dość gęsty, powoli lejący się lukier, zabarwić go na czerwono i polać nim babeczki, tak by wyglądały jak ociekające krwią. ;)

Smacznego ;)