Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i jajka, ubijać ciasto trzepaczką, stopniowo dodając mleko. Mieszać do momentu aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Dodać olej, wymieszać. Powinno nam powstać gładkie ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany.
Ciasto odstawić na około 30 min, żeby "odpoczęło".
Patelnie (u mnie o śr. 22 cm) posmarować tłuszczem i dobrze rozgrzać. Na gorąca patelnię wlewać za pomocą łyżki wazowej porcje ciasta i przechylając patelnie rozprowadzać ciasto na całej jej powierzchni. Smażyć około 1-1,5 minuty, aż powierzchnia ciasta podeschnie. Łopatką odwrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć około 30-40 sekund, przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć kolejne naleśniki, układać jeden na drugim.
To przepis, z którego najczęściej robię naleśniki. Ten drugi (choć dodany jako pierwszy), który znajdziecie tutaj, wykorzystuję wyłącznie do naleśników na słodko, ten jest uniwersalny. Naleśniki wychodzą z niego cieniutkie, bardziej wyraziste w smaku i świetnie komponują się również z nadzieniami wytrawnymi. Wg tego przepisu od dawien dawna robiło się naleśniki u nas w domu i zawsze wszystkim smakowały, jest banalny i bardzo łatwy do zapamiętania. Polecam!
To przepis, z którego najczęściej robię naleśniki. Ten drugi (choć dodany jako pierwszy), który znajdziecie tutaj, wykorzystuję wyłącznie do naleśników na słodko, ten jest uniwersalny. Naleśniki wychodzą z niego cieniutkie, bardziej wyraziste w smaku i świetnie komponują się również z nadzieniami wytrawnymi. Wg tego przepisu od dawien dawna robiło się naleśniki u nas w domu i zawsze wszystkim smakowały, jest banalny i bardzo łatwy do zapamiętania. Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
jajka
mleka
szczypta soli
oleju
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i jajka, ubijać ciasto trzepaczką, stopniowo dodając mleko. Mieszać do momentu aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Dodać olej, wymieszać. Powinno nam powstać gładkie ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany.
Ciasto odstawić na około 30 min, żeby "odpoczęło".
Patelnie (u mnie o śr. 22 cm) posmarować tłuszczem i dobrze rozgrzać. Na gorąca patelnię wlewać za pomocą łyżki wazowej porcje ciasta i przechylając patelnie rozprowadzać ciasto na całej jej powierzchni. Smażyć około 1-1,5 minuty, aż powierzchnia ciasta podeschnie. Łopatką odwrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć około 30-40 sekund, przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć kolejne naleśniki, układać jeden na drugim.