Przygotowanie: 5 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 13
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
drobnego cukru do wypieków | |
szczypta soli | |
jajka | |
mleka | |
śmietanki kremówki | |
kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny | |
topionego masła do smażenia |
Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka i
dolewając stopniowo 100 ml mleka dobrze wymieszać składniki, aż masa będzie
jednolita. Ciągle mieszając dolewać stopniowo resztę mleka i śmietankę.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Przed przystąpieniem do smażenia wymieszać ciasto i dodać esencję waniliową/pomarańczową
lub skórkę startą z wyszorowanej cytryny.
Patelnie (u mnie o śr. 22 cm) nasmarować odrobiną stopionego masła (ewentualnie
oleju) i podgrzać.
Łyżką wazową nalewać ciasto i przechylając patelnie rozprowadzić je tak, żeby
tworzyło cienką warstwę, jednakowej grubości na całej patelni.
Smażyć około jednej minuty na średnim ogniu. Kiedy na całej powierzchni pojawią
się małe dziurki odwrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony około 40 sekund. Przełożyć
na talerz i identycznie smażyć następne. Gotowe naleśniki oddzielać od
siebie pergaminem.
Podawać z ulubionym nadzieniem.
Smacznego :)