Ciasto (z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów):
Ilość
Składnik
mąki pszennej (do pierogów używam poznańskiej)
gorącego mleka (w miare potrzeby odrobinę mniej lub więcej - ciasto powinno być mięciutkie, elastyczne i nie kleić się)
soli
miękkiego masła
Sposób przygotowania
Jagody, przebrać, umyć, osuszyć. Wymieszać z cukrem.
Mąkę przesiać do wysokiej dość wąskiej miski, dodać sól, wymieszać. Sparzyć wrzącym mlekiem, (wylewamy gorące mleko na mąkę i mieszamy), dodać masło, wyrobić (najlepiej w robocie, bo ciasto będzie gorące). Jeśli okaże się, że ciasto jest za suche/zbyt twarde dodajemy trochę gorącego mleka, jeśli zbyt klejące i mało elastyczne dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy.
Gotowe podzielić na 2-3 porcje. Jedną rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek, pozostałe porcje ciasta owinąć w folię, żeby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wycinać wykrawaczką lub kubkiem okrągłe placuszki, na każdy nakładać około 1 łyżki nadzienie (tak, żeby dało się skleić pierogi i żeby były dość pękate, nie płaskie).
Pierogi ułożyć na lnianej ściereczce lub stolnicy oprószonej mąką. Wykładać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Kolejno rozwałkować pozostałe ciasto i postępować jak z pierwsza porcją do wyczerpania casta i nadzienia.
Pierogi z jagodami to taka klasyka, do której wracam każdego lata. Moja córcia je uwielbia, a ja mam do nich ogromny sentyment, bo pamiętam, jak dla mnie przygotowywała je w każde wakacje moja ukochana babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć. Wiąże się z nim oczywiście wiele innych wspomnień - wspólne zbieranie jagód, babcine historie opowiadane podczas lepienia pierogów, podpatrywanie jak robić na nich warkocze i wiele wiele innych. :) Bardzo bym chciała, by moja córeczka też kiedyś mogła z sentymentem wspominać nasze wspólne lepienie pierogów. ;) Bardzo Wam je polecam, wychodzą mięciutkie, delikatne, no i te jagodowe nadzienie - place lizać. :)
Składniki:
Farsz:
Ilość
Składnik
jagód
cukru
Ciasto (z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów):
Ilość
Składnik
mąki pszennej (do pierogów używam poznańskiej)
gorącego mleka (w miare potrzeby odrobinę mniej lub więcej - ciasto powinno być mięciutkie, elastyczne i nie kleić się)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
ania
2015-07-09 16:59:04
czym - że tak idealnie - zlepione są na krawędziach pierogi? palcami?... chyba nie :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-07-09 17:17:52
zlepione palcami a wzorek zrobiony najzwyklejszym widelcem :)
agnieszka
2014-11-30 14:58:03
czy do ciasta dodajemy mleko czy wodę bo w składnikach jest podane mleko a w przepisie że dodajemy wody
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-01 10:36:27
Już poprawiłam w przepisie. Można dodać wrzątek lub gorące (wrzące) mleko. Jedno i drugie sprawia, że ciasto pierogowe jest mięciutkie, ale dodatek mleka powoduje, że ciasto jest jeszcze ciut delikatniejsze. Pozdrawiam
Pierogi z jagodami to taka klasyka, do której wracam każdego lata. Moja córcia je uwielbia, a ja mam do nich ogromny sentyment, bo pamiętam, jak dla mnie przygotowywała je w każde wakacje moja ukochana babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć. Wiąże się z nim oczywiście wiele innych wspomnień - wspólne zbieranie jagód, babcine historie opowiadane podczas lepienia pierogów, podpatrywanie jak robić na nich warkocze i wiele wiele innych. :) Bardzo bym chciała, by moja córeczka też kiedyś mogła z sentymentem wspominać nasze wspólne lepienie pierogów. ;) Bardzo Wam je polecam, wychodzą mięciutkie, delikatne, no i te jagodowe nadzienie - place lizać. :)
Składniki
Farsz:
Ilość
Składnik
jagód
cukru
Ciasto (z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów):
Ilość
Składnik
mąki pszennej (do pierogów używam poznańskiej)
gorącego mleka (w miare potrzeby odrobinę mniej lub więcej - ciasto powinno być mięciutkie, elastyczne i nie kleić się)
soli
miękkiego masła
Sposób przygotowania
Jagody, przebrać, umyć, osuszyć. Wymieszać z cukrem.
Mąkę przesiać do wysokiej dość wąskiej miski, dodać sól, wymieszać. Sparzyć wrzącym mlekiem, (wylewamy gorące mleko na mąkę i mieszamy), dodać masło, wyrobić (najlepiej w robocie, bo ciasto będzie gorące). Jeśli okaże się, że ciasto jest za suche/zbyt twarde dodajemy trochę gorącego mleka, jeśli zbyt klejące i mało elastyczne dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy.
Gotowe podzielić na 2-3 porcje. Jedną rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek, pozostałe porcje ciasta owinąć w folię, żeby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wycinać wykrawaczką lub kubkiem okrągłe placuszki, na każdy nakładać około 1 łyżki nadzienie (tak, żeby dało się skleić pierogi i żeby były dość pękate, nie płaskie).
Pierogi ułożyć na lnianej ściereczce lub stolnicy oprószonej mąką. Wykładać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Kolejno rozwałkować pozostałe ciasto i postępować jak z pierwsza porcją do wyczerpania casta i nadzienia.