Piekarnik nastawić na 200°C (z termoobiegiem 180°C). Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Jajko wymieszać z masłem, mlekiem. Dodać suche składniki, oczyszczone jagody i czekoladę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być lekko grudkowate.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki i piec ok. 25 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
Ekspresowe, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne muffiny. Idealne, gdy potrzebujemy przygotować szybki deser dla niespodziewanych gości, lub gdy zwyczajnie nie chcemy spędzać połowy dnia w kuchni. ;) Świetne też do porannej kawy. :)
Ciasto wilgotne i aromatyczne, a połączenie jagód i białej czekolady wybornie smakuje. Niech rekomendacją będzie fakt, że moja bardzo wybredna córcia po spróbowaniu chciała jeszcze i jeszcze. ;)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Jagoda
2012-07-13 16:28:49
Edytuję poprzedni komentarz: źle przeczytałam i dałam o 50g jagód za mało.
Jagoda
2012-07-13 14:46:58
Zrobiłam je i polecam :) Z przepisu wyszło niecałe osiem. Chyba sobie gdzieś zapiszę ten przepis na przyszłość, jeśli nie masz nic przeciwko. Myślę, że dodanie więcej owoców jeszcze bardziej wypełni muffinki ;)
pieczarkamysia
2011-07-25 08:45:34
Wygladaja cudnie! :)
Nemi
2011-07-24 14:17:43
Jagody, czekolada - czego chcieć więcej?:)
Panna Malwinna
2011-07-24 10:27:06
Ale apetyczne muffinki;)
judik1119
2011-07-24 09:34:54
Bardzo lubię połączenie jagód i białej czekolady. Muffinki musiały być pyszne:)
Ekspresowe, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne muffiny. Idealne, gdy potrzebujemy przygotować szybki deser dla niespodziewanych gości, lub gdy zwyczajnie nie chcemy spędzać połowy dnia w kuchni. ;) Świetne też do porannej kawy. :)
Ciasto wilgotne i aromatyczne, a połączenie jagód i białej czekolady wybornie smakuje. Niech rekomendacją będzie fakt, że moja bardzo wybredna córcia po spróbowaniu chciała jeszcze i jeszcze. ;)
Składniki
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru pudru
jajko
masła, roztopionego
mleka
proszku do pieczenia
szczypta soli
jagód
80 g
białej czekolady, posiekanej
Sposób przygotowania
Piekarnik nastawić na 200°C (z termoobiegiem 180°C). Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Jajko wymieszać z masłem, mlekiem. Dodać suche składniki, oczyszczone jagody i czekoladę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być lekko grudkowate.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki i piec ok. 25 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.