Połamać czekoladę na kawałki tej samej wielkości (dzięki temu wszystkie roztopią się w tym samym czasie), wsypać do miski i dodać masło. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miskę umieścić na rondlu z wrzącą wodą, tak by dno miski nie dotykało wody).
Zdjąć z ognia, wlać rum i dokładnie utrzeć masę. Dodać wiórki kokosowe, bardzo drobno pokruszone herbatniki (można rozdrobnić je w blenderze lub po prostu zmielić) i cukier puder. Starannie utrzeć, jeśli masa będzie zbyt sucha, wlać trochę rumu lub mleka.
Z masy uformować kulki i odłożyć na arkusz pergaminu. Schładzać aż stwardnieją.
Kakao przesiać na talerz. Dokładnie obtoczyć w nim trufle. Ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (za pomocą szprycy z malutka okrągłą końcówką (można użyć też „pisaków” czekoladowych).
Przełożyć trufle do papierowych foremek i schłodzić przed poadaniem.
To zupełnie inna bajka niż prezentowane tu przeze mnie jakiś czas temu trufle włoskie. I mi osobiście te kokosowo-rumowe bardziej przypadły do gustu. Może to za sprawą połączenia czekolady i kokosa, a może sprawił to cudowny rumowy aromat tych trufelek, a może oba te czynniki na raz. :) Była to dla nas miła odmiana od ciast i ciasteczek. Bardzo zmysłowa odmiana, bo musze dodać, że te trufelki mają w sobie coś takiego pobudzającego do działania i nie tylko. ;)) Maja też dodatkowo funkcję poprawiacza nastroju. :) I kto by pomyślał, taka mała trufelka, a tak dużo może… ;))
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
moje pasje
2012-04-12 10:06:52
o mamo... Kasiu piekne są !!! Ja uwielbiam i kokos i podobnie jak Asia rumem nie pogardzę :D A ja nadal (czyt. znów) na diecie :(
Emcia Pichci!
2012-04-12 09:21:59
do pochłonięcia na raz ! :)
aga
2011-08-08 19:15:48
Sliczne:-) juz sie czestuje:-)
slodkiefantazje
2011-08-08 19:05:41
Serdecznie dziękuję Wam za miłe słowa, aż chce się człowiekowi następne słodkości przygotowywać :) naprawdę potraficie zmotywować :)) I jeszcze raz serdecznie Wam polecam te trufelki, są naprawdę smaczne i ekspresowe w przygotowaniu. :)
Karmel-itka.
2011-08-08 14:27:16
takie urocze ;]
och, połączenie rumu z czekoladą przemawia do mnie, oj, przemawia!
judik1119
2011-08-08 11:19:37
Przepiękne te trufelki!:) A smak jak najbardziej dla mnie:)
Asiek
2011-08-08 11:19:32
Cudowności! Uwielbiam kokos, nie pogardzę i rumem... Nigdy nie robiłam, więc może czas to zmienić?.. Bardzo apetyczne zdjęcia!
Pozdrawiam
kuchennefascynacje
2011-08-08 08:35:27
Nikt nie pogardzi trufelką, no już na pewno nie ja ani moi domownicy ;) Pycha :)
Łyżka
2011-08-08 08:11:42
jakie cudowne! ;)
Russkaya
2011-08-08 05:33:40
Wspaniałe! Małe czekoladowe cudeńka, które można podziwiać i podziwiać :)
To zupełnie inna bajka niż prezentowane tu przeze mnie jakiś czas temu trufle włoskie. I mi osobiście te kokosowo-rumowe bardziej przypadły do gustu. Może to za sprawą połączenia czekolady i kokosa, a może sprawił to cudowny rumowy aromat tych trufelek, a może oba te czynniki na raz. :) Była to dla nas miła odmiana od ciast i ciasteczek. Bardzo zmysłowa odmiana, bo musze dodać, że te trufelki mają w sobie coś takiego pobudzającego do działania i nie tylko. ;)) Maja też dodatkowo funkcję poprawiacza nastroju. :) I kto by pomyślał, taka mała trufelka, a tak dużo może… ;))
Składniki
Trufelki:
Ilość
Składnik
120 g
czekolady deserowej
masła
rumu
wiórków kokosowych
100 g
pokruszonych herbatników
cukru pudru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
czekolady do ozdobienia
kakao w proszku
Sposób przygotowania
Połamać czekoladę na kawałki tej samej wielkości (dzięki temu wszystkie roztopią się w tym samym czasie), wsypać do miski i dodać masło. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miskę umieścić na rondlu z wrzącą wodą, tak by dno miski nie dotykało wody).
Zdjąć z ognia, wlać rum i dokładnie utrzeć masę. Dodać wiórki kokosowe, bardzo drobno pokruszone herbatniki (można rozdrobnić je w blenderze lub po prostu zmielić) i cukier puder. Starannie utrzeć, jeśli masa będzie zbyt sucha, wlać trochę rumu lub mleka.
Z masy uformować kulki i odłożyć na arkusz pergaminu. Schładzać aż stwardnieją.
Kakao przesiać na talerz. Dokładnie obtoczyć w nim trufle. Ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (za pomocą szprycy z malutka okrągłą końcówką (można użyć też „pisaków” czekoladowych).
Przełożyć trufle do papierowych foremek i schłodzić przed poadaniem.