Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Blachę ( u mnie blacha o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).
Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.
Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienia się w mus. Doprawić do smaku cynamonem, cukrem waniliowym i goździkami.
Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.
Klasyka. Pyszna, lekka jak puch, mało kaloryczna biszkoptowa rolada z musem jabłkowym. Mus wzbogacony jest nutą cynamonu i goździków. Dzięki czemu jego aromat unosi się po całej kuchni, a sam biszkopt jest puszysty i lekki jak piórko. Rolada wspaniale smakuje sama, ale zachwyca też podana z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Serdecznie polecam :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
m
2013-12-08 19:23:35
kiedys jadam taką roladę- ale masa była sztywniejszą- musiała być w niej żelatyna lub galaretka, ile takiej żelatyny dodać?? zblendować ją z jabłkami??
slodkiefantazje
2011-09-08 09:25:35
@Nemi :)... wieczorem tylko pomyśleć a rano wypróbować ;)
Nemi
2011-09-02 20:30:45
Nie wejdę już więcej wieczorem do Ciebie! Jak tu można nie myśleć o jedzeniu przed snem, jak taki smakołyk widzę:)
slodkiefantazje
2011-09-02 11:43:28
@Maggie - dziękuję i zapraszam do sięgnięcia :)
@HerLife - dzięki serdeczne :) i oczywiście zapraszam na kawałek roladki :)
@Jolu - ja też uwielbiam rolady, szczególnie te lekkie z owocami :)
@Wedelka - naprawdę nie ma się czego obawiać, z tych proporcji biszkopt, gdy jest jeszcze ciepły wspaniale się roluje i ciasto zawsze wychodzi :)
@Salvador Dali - cieszę się i zachęcam do wypróbowania :)
@Chantel - ja również :)dla mnie to obowiązkowe połączenie :)
@Weronika - z lodami waniliowymi smakuje wybornie :)
@ Arven - u nas też ta owocowa, lekka jest najmilej widziana, aczkolwiek mój M. lubi też te "napuszone" ;)
slodkiefantazje
2011-09-02 11:36:27
@ Pieczarka mysia - bo to, co proste bardzo często smakuje najlepiej :)
slodkiefantazje
2011-09-02 11:35:24
@Anonimowy - ilość cukru już dodałam :)
slodkiefantazje
2011-09-02 11:34:37
@Anonimowy - ja miałam blachę 28 x 36 cm
Anonymous
2011-09-02 08:02:32
Na jaką blachę?
Arvén
2011-09-01 20:39:29
Rolada z jabłkami, jedyna tolerowana w naszym domu :D Bez niepotrzebnych kremów, napuszonych śmietan i zbędnych dodatków...same owoce i biszkopt. Pycha!
Arvén
2011-09-01 20:39:29
Rolada z jabłkami, jedyna tolerowana w naszym domu :D Bez niepotrzebnych kremów, napuszonych śmietan i zbędnych dodatków...same owoce i biszkopt. Pycha!
Weronika Król
2011-09-01 20:15:27
Ohh, ale piękna ekskluzywna wersja szarlotki ! Wyobrażam to sobie w wersji z lodami waniliowymi <3
Weronika Król
2011-09-01 20:15:27
Ohh, ale piękna ekskluzywna wersja szarlotki ! Wyobrażam to sobie w wersji z lodami waniliowymi <3
chantel
2011-09-01 16:34:41
lubię gdy w ciastach łączy się cynamon z jabłkami :)
Salvador Dali
2011-09-01 15:59:14
mmmm.. jak dla mnie bomba! Zawsze chciałam zrobić takie coś, na pewno skorzystam z twojego przepisu! ;))
Anonymous
2011-09-01 15:11:28
Albo padło mi na wzrok albo nie podałaś ilości cukru w biszkopcie??
wedelka
2011-09-01 14:48:51
Sama nigdy rolady nie robiłam..jakoś boję się, że nie uda mi się jej tak ładnie zwinąć. Na kawałek Twojej, pachnącej cynamonem, chętnie bym się jednak skusiła :)
jolanta szyndlarewicz
2011-09-01 12:44:09
uwielbiam rolady ....a twoja dodatkowo kusi ukochanymi jabłkami:)
HerLife
2011-09-01 12:24:54
Aż ślinka cieknie! =] Świetne zdjęcia, aż chciałoby się sięgnąc po kawałek tej rolady przez monitor ;)
Maggie
2011-09-01 10:30:50
Obledne zdjecia, az chcialoby sie siegnac po kawalek tej rolady!
pieczarka mySia
2011-09-01 09:44:31
Uwielbiam te rolade :) taka prosta, szybka a smakuje oblednie smacznie i lekko!
Klasyka. Pyszna, lekka jak puch, mało kaloryczna biszkoptowa rolada z musem jabłkowym. Mus wzbogacony jest nutą cynamonu i goździków. Dzięki czemu jego aromat unosi się po całej kuchni, a sam biszkopt jest puszysty i lekki jak piórko. Rolada wspaniale smakuje sama, ale zachwyca też podana z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Serdecznie polecam :)
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajka
mąki pszennej tortowej
mąki ziemniaczanej
cukru
cukru waniliowego
soku z cytryny
Nadzienie:
Ilość
Składnik
kwaśnych jabłek (antonówki, szara reneta)
cukru
cynamonu
cukru wanilinowego
szczypta zmielonych goździków (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Blachę ( u mnie blacha o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).
Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.
Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienia się w mus. Doprawić do smaku cynamonem, cukrem waniliowym i goździkami.
Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.