Czekoladę i masę marcepanową zetrzeć na tarce (masę można wcześniej schłodzić przez chwile w zamrażalniku, będzie lepiej się ścierać).
Masło z cukrem utrzeć mikserem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę. Stopniowo dodawać po żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodać startą czekoladę i marcepan oraz orzechy laskowe. Wymieszać, uważając, żeby marcepan się nie zbrylił.
Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ja do masy i delikatnie wymieszać.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wyłożyć do nich ciasto. Na wierzchu poukładać wiśnie, delikatnie zanurzając je w cieście.
Piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Udekorować wg uznania (ja uznałam, że wystające z ciasta wiśnie są wystarczającą ozdobą). :)
Kolejne muffiny, do których na pewno będę często wracać… Smakują obłędnie. Są niesamowicie wilgotne. Mocno wyczuwalne połączenie czekolady z orzechem laskowym oraz delikatnie wyczuwana nuta marcepanu… A wszystko idealnie dopełniają kwaskowate wiśnie, dzięki którym przełamana zostaje słodycz muffinek… Polecam!
Kolejne muffiny, do których na pewno będę często wracać… Smakują obłędnie. Są niesamowicie wilgotne. Mocno wyczuwalne połączenie czekolady z orzechem laskowym oraz delikatnie wyczuwana nuta marcepanu… A wszystko idealnie dopełniają kwaskowate wiśnie, dzięki którym przełamana zostaje słodycz muffinek… Polecam!
Składniki
Na 12 sztuk:
Ilość
Składnik
duże jajka
drobnego cukru
masła
zmielonych orzechów laskowych
gorzkiej czekolady
120 g
masy marcepanowej
300 g
wiśni świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania
Czekoladę i masę marcepanową zetrzeć na tarce (masę można wcześniej schłodzić przez chwile w zamrażalniku, będzie lepiej się ścierać).
Masło z cukrem utrzeć mikserem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę. Stopniowo dodawać po żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodać startą czekoladę i marcepan oraz orzechy laskowe. Wymieszać, uważając, żeby marcepan się nie zbrylił.
Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ja do masy i delikatnie wymieszać.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wyłożyć do nich ciasto. Na wierzchu poukładać wiśnie, delikatnie zanurzając je w cieście.
Piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Udekorować wg uznania (ja uznałam, że wystające z ciasta wiśnie są wystarczającą ozdobą). :)