Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 16
Muffinki z czekoladą i bananami-Znajdziecie w muffinkach z czekoladą też orzechy brazylijskie i suszone banany. Te muffinki czekoladowe są bardzo wilgotne przez zbledowane banany. Są puszyste i mięciutkie. Bardzo polecam te muffinki bananowe
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
mąki pszennej pełnoziarnistej | |
proszku do pieczenia | |
sody oczyszczonej | |
szczypta soli | |
masła | |
brązowego cukru | |
duże jajka | |
duże mocno dojrzałe banany | |
mleka | |
gorzkiej lub mlecznej czekolady, grubo posiekanej | |
100 g | orzechów brazylijskich lub innych (użyłam orzechów brazylijskich w czekoladzie firmy COCOA, więc czekolady miałam jeszcze ciut więcej), drobno posiekanych |
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać.
W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszysta masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować (kolejne jajko dodajemy, gdy jajko połączy się z całością i masa jest jednolita, puszysta).
Banany rozgnieść widelcem na papkę, dodać do masy jajeczno-maślanej. Następnie dodawać na przemian mąkę i mleko w dwóch porcjach. Po każdej porcji (mleka lub mąki) zmiksować ciasto na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, orzechy i ewentualnie suszone banany.
Papilotki napełnić do 2/3 wysokości i piec ok. 20 – 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (piekę z termoobiegiem).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Smacznego :)