W rondelku roztopić masło. Odstawić do przestygnięcia.
Jajka lekko ubić, dodać cukier, jajka, ekstrakt i roztartego banana. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać do połączenia składników.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Delikatnie wmieszać truskawki, obtaczając je w mące (to zapobiegnie wypuszczaniu soku przez truskawki i opadaniu na dół muffinki).
Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie spowoduje, że muffiny zamiast miękkich i puszystych staną się twardsze.
Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Nakładać ok 3/4 wysokości, bo muffiny podczas pieczenia sporo rosną.
Zapowiada się tydzień muffinkowy ;)… mam teraz wyjątkowo mało czasu, a przygotowanie tego rodzaju słodkości nie zabiera go dużo. :)
Tym razem połączenie truskawki i banana w aromatycznym cynamonowym cieście. Muffinki są zdecydowanie słodkie, wilgotne i mocno bananowe. Moje córeczce od razu przypadły do gustu, dla mnie z uwagi na przesyt bananów ciut za słodkie, dlatego w przepisie podaję mniej cukru niż ja użyłam.
Zapowiada się tydzień muffinkowy ;)… mam teraz wyjątkowo mało czasu, a przygotowanie tego rodzaju słodkości nie zabiera go dużo. :)
Tym razem połączenie truskawki i banana w aromatycznym cynamonowym cieście. Muffinki są zdecydowanie słodkie, wilgotne i mocno bananowe. Moje córeczce od razu przypadły do gustu, dla mnie z uwagi na przesyt bananów ciut za słodkie, dlatego w przepisie podaję mniej cukru niż ja użyłam.
Składniki
Ilość
Składnik
masła
brązowego cukru
duże jajka
ekstraktu z wanilii
duże dojrzałe banany
mąki pszennej
proszku do pieczenia
¼ łyżeczki
sody
cynamonu
soli
truskawek
Sposób przygotowania
Piekarnik nastawić na 180°C.
W rondelku roztopić masło. Odstawić do przestygnięcia.
Jajka lekko ubić, dodać cukier, jajka, ekstrakt i roztartego banana. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać do połączenia składników.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Delikatnie wmieszać truskawki, obtaczając je w mące (to zapobiegnie wypuszczaniu soku przez truskawki i opadaniu na dół muffinki).
Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie spowoduje, że muffiny zamiast miękkich i puszystych staną się twardsze.
Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Nakładać ok 3/4 wysokości, bo muffiny podczas pieczenia sporo rosną.