KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Serowe placuszki z brzoskwiniami (pieczone)

Przyg: 20 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 8
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_9999.JPG

Składniki:

  • Ciasto: (wychodzi około 8 sporych placuszków)

    Ilość Składnik
    półtłustego twarogu
    oleju lub oliwy
    mleka
    szczypta soli
    cukru brązowego
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    małe brzoskwinie lub 2 duże (świetnie pasują też jabłka, gruszki, śliwki i morele)
    twarogu półtłustego lub chudego
    cukru
    cukru wanilinowego
    małe jajko
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitury morelowej
    cukru pudru
    posiekane migały (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

szystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze zagnieść. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Lepiej nie dosypywać za dużo mąki, bo ciasto może zrobić się twarde.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować osiem placuszków wielkości dłoni. W środku placuszków zrobić zagłębienie na nadzienie i brzoskwinie, zostawiając niewielki rant. Placuszki ułożyć na blasze.

Brzoskwinie umyć, obrać, przepołowić i usunąć pestki (duże brzoskwinie pokroić na mniejsze części). Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem. Masę serową wypełnić zagłębienie i na każdym z nich wcisnąć w ser połówką (cząstkę) brzoskwini wybrzuszeniem do góry. Placuszki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut na złotobrązowy kolor.

Konfiturę z 1-2 łyżkami gorącej wody przetrzeć przez sitko, posmarować gorące placuszki (ja posmarowałam tylko część serową i brzoskwinie). Oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie zrumienionymi posiekanymi migdałami. Lekko przestudzić na kratce.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 8

Gdy spróbowałam tych placuszków, byłam naprawdę zdumiona, mało kalorii, z minimalną ilością tłuszczu, a tak cieszą podniebienie. :) Są naprawdę smaczne i ciężko się oprzeć kolejnym kęsom. :) Połączenie ciasta lekko twarogowego, pysznej masy serowej i pieczonych brzoskwiń. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć my zajadaliśmy się również zimnymi. :) Polecam, nie tylko tym dbającym o linie. :) Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta. Mało kalorii dużo radości D.V. Cramm

IMG_9989.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • patka181818 patka181818
    2011-10-02 10:13:40

    Ale pysznie się prezentują :) Mniam!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-10 08:28:25

    Wyglądają bardzo apetycznie! Porywam jedną;)

    Twój komentarz
  • kornik kornik
    2011-09-09 18:38:05

    Piękne są i muszą obłędnie pachnieć!

    Twój komentarz
  • Duś Duś
    2011-09-09 16:49:51

    jakie śliczne;)

    Twój komentarz
  • shaday shaday
    2011-09-09 14:56:10

    O jejku, wyglądają cudownie <3 Idealne na dobry początek dnia.

    Pozdrawiam,

    yummymorning.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2011-09-09 14:26:57

    wyglądają fantastycznie. w wolnej chwili na pewno zrobię

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-09-09 12:13:17

    świetne! wyglądają bardzo apetycznie ;)

    Twój komentarz
  • Aciri Aciri
    2011-09-09 10:56:45

    Bardzo mi się podobają. Jeszcze takich nigdy nie widziałam.

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-09-09 10:43:37

    Ciekawe ciasto z dodatkiem twarogu,który uwielbiam;)i na wierzchu też serek!pyszne.

    Twój komentarz

Serowe placuszki z brzoskwiniami (pieczone)

Serowe placuszki z brzoskwiniami (pieczone)

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Opis

Gdy spróbowałam tych placuszków, byłam naprawdę zdumiona, mało kalorii, z minimalną ilością tłuszczu, a tak cieszą podniebienie. :) Są naprawdę smaczne i ciężko się oprzeć kolejnym kęsom. :) Połączenie ciasta lekko twarogowego, pysznej masy serowej i pieczonych brzoskwiń. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć my zajadaliśmy się również zimnymi. :) Polecam, nie tylko tym dbającym o linie. :) Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta. Mało kalorii dużo radości D.V. Cramm

Składniki

  • Ciasto: (wychodzi około 8 sporych placuszków)

    Ilość Składnik
    półtłustego twarogu
    oleju lub oliwy
    mleka
    szczypta soli
    cukru brązowego
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    małe brzoskwinie lub 2 duże (świetnie pasują też jabłka, gruszki, śliwki i morele)
    twarogu półtłustego lub chudego
    cukru
    cukru wanilinowego
    małe jajko
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitury morelowej
    cukru pudru
    posiekane migały (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

szystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze zagnieść. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Lepiej nie dosypywać za dużo mąki, bo ciasto może zrobić się twarde.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować osiem placuszków wielkości dłoni. W środku placuszków zrobić zagłębienie na nadzienie i brzoskwinie, zostawiając niewielki rant. Placuszki ułożyć na blasze.

Brzoskwinie umyć, obrać, przepołowić i usunąć pestki (duże brzoskwinie pokroić na mniejsze części). Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem. Masę serową wypełnić zagłębienie i na każdym z nich wcisnąć w ser połówką (cząstkę) brzoskwini wybrzuszeniem do góry. Placuszki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut na złotobrązowy kolor.

Konfiturę z 1-2 łyżkami gorącej wody przetrzeć przez sitko, posmarować gorące placuszki (ja posmarowałam tylko część serową i brzoskwinie). Oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie zrumienionymi posiekanymi migdałami. Lekko przestudzić na kratce.


Smacznego :)