małe brzoskwinie lub 2 duże (świetnie pasują też jabłka, gruszki, śliwki i morele)
twarogu półtłustego lub chudego
cukru
cukru wanilinowego
małe jajko
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
konfitury morelowej
cukru pudru
posiekane migały (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
szystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze zagnieść. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Lepiej nie dosypywać za dużo mąki, bo ciasto może zrobić się twarde.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować osiem placuszków wielkości dłoni. W środku placuszków zrobić zagłębienie na nadzienie i brzoskwinie, zostawiając niewielki rant. Placuszki ułożyć na blasze.
Brzoskwinie umyć, obrać, przepołowić i usunąć pestki (duże brzoskwinie pokroić na mniejsze części). Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem. Masę serową wypełnić zagłębienie i na każdym z nich wcisnąć w ser połówką (cząstkę) brzoskwini wybrzuszeniem do góry. Placuszki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut na złotobrązowy kolor.
Konfiturę z 1-2 łyżkami gorącej wody przetrzeć przez sitko, posmarować gorące placuszki (ja posmarowałam tylko część serową i brzoskwinie). Oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie zrumienionymi posiekanymi migdałami. Lekko przestudzić na kratce.
Gdy spróbowałam tych placuszków, byłam naprawdę zdumiona, mało kalorii, z minimalną ilością tłuszczu, a tak cieszą podniebienie. :) Są naprawdę smaczne i ciężko się oprzeć kolejnym kęsom. :) Połączenie ciasta lekko twarogowego, pysznej masy serowej i pieczonych brzoskwiń. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć my zajadaliśmy się również zimnymi. :) Polecam, nie tylko tym dbającym o linie. :) Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta. Mało kalorii dużo radości D.V. Cramm
Składniki:
Ciasto: (wychodzi około 8 sporych placuszków)
Ilość
Składnik
półtłustego twarogu
oleju lub oliwy
mleka
szczypta soli
cukru brązowego
mąki pszennej pełnoziarnistej
proszku do pieczenia
Wierzch:
Ilość
Składnik
małe brzoskwinie lub 2 duże (świetnie pasują też jabłka, gruszki, śliwki i morele)
Gdy spróbowałam tych placuszków, byłam naprawdę zdumiona, mało kalorii, z minimalną ilością tłuszczu, a tak cieszą podniebienie. :) Są naprawdę smaczne i ciężko się oprzeć kolejnym kęsom. :) Połączenie ciasta lekko twarogowego, pysznej masy serowej i pieczonych brzoskwiń. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć my zajadaliśmy się również zimnymi. :) Polecam, nie tylko tym dbającym o linie. :) Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta. Mało kalorii dużo radości D.V. Cramm
Składniki
Ciasto: (wychodzi około 8 sporych placuszków)
Ilość
Składnik
półtłustego twarogu
oleju lub oliwy
mleka
szczypta soli
cukru brązowego
mąki pszennej pełnoziarnistej
proszku do pieczenia
Wierzch:
Ilość
Składnik
małe brzoskwinie lub 2 duże (świetnie pasują też jabłka, gruszki, śliwki i morele)
twarogu półtłustego lub chudego
cukru
cukru wanilinowego
małe jajko
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
konfitury morelowej
cukru pudru
posiekane migały (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
szystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze zagnieść. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Lepiej nie dosypywać za dużo mąki, bo ciasto może zrobić się twarde.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować osiem placuszków wielkości dłoni. W środku placuszków zrobić zagłębienie na nadzienie i brzoskwinie, zostawiając niewielki rant. Placuszki ułożyć na blasze.
Brzoskwinie umyć, obrać, przepołowić i usunąć pestki (duże brzoskwinie pokroić na mniejsze części). Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem. Masę serową wypełnić zagłębienie i na każdym z nich wcisnąć w ser połówką (cząstkę) brzoskwini wybrzuszeniem do góry. Placuszki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut na złotobrązowy kolor.
Konfiturę z 1-2 łyżkami gorącej wody przetrzeć przez sitko, posmarować gorące placuszki (ja posmarowałam tylko część serową i brzoskwinie). Oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie zrumienionymi posiekanymi migdałami. Lekko przestudzić na kratce.